אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסכם בינלאומי להפחתת שימוש בגזי חממה: "ניצחון חשוב לכדור הארץ" צילום: איי אף פי

הסכם בינלאומי להפחתת שימוש בגזי חממה: "ניצחון חשוב לכדור הארץ"

בכנס אקלים המתקיים ברואנדה חתמו 150 מדינות על הסכם להפחתת השימוש בגזים הידרופלורוקרבונים (HFC) שנמצאים בשימוש נרחב במקררים, מזגנים ובתרסיסים. המהלך צפוי לצמצם את ההתחממות הגלובלית בחצי מעלת צלזיוס, אך הוא עתיד לצאת אל הפועל בשלושה שלבים וחלק מהמדינות יצטרפו אליו רק ב-2028

15.10.2016, 10:27 | שירות כלכליסט

יותר מ-150 מדינות חתמו על הסכם, שכונה "מונומטלי", לצמצום הדרגתי ולהעלמת פליטות גזי החממה - גזים הידרופלורוקרבונים (HFC), הנמצאים בשימוש נרחב במקררים, מזגנים ובתרסיסים - המחריפים את ההתחממות הגלובלית.

קראו עוד בכלכליסט

נציגי המדינות, הנפגשים כעת ברואנדה, הסכימו לתיקון המסועף לפרוטוקול מונטריאול - ההסכם שנחתם ב-1987 שמטרתו להגביל את הייצור של חומרים הפוגעים בשכבת האוזון. התיקון אמור לצמצם את רמות הפליטה של הגזים, החל מ-2019.

מזכיר המדינה האמריקאי, ג'ון קרי, שמילא תפקיד מרכזי ביצירת ההסכם באמצעות סדרה של מפגשים ברואנדה, אמר שזהו ניצחון חשוב לכדור הארץ. "זהו צעד מונומנטלי קדימה. ההסכם עונה על הצרכים של מדינות פרטניות, אולם יעניק לנו הזדמנות לצמצם את ההתחממות הגלובלית בחצי מעלת צלזיוס", אמר קרי בראיון ל-BBC.

הצפות בבלגרד (ארכיון), צילום: אי פי איי הצפות בבלגרד (ארכיון) | צילום: אי פי איי הצפות בבלגרד (ארכיון), צילום: אי פי איי

עם זאת, מבקריו של ההסכם אומרים שלפשרה עלולה להיות השפעה פחותה מהצפוי. להסכם החדש שלושה מתווים שמותאמים למדינות שונות: כלכלות עשירות, כגון חברות באיחוד האירופי, ארה"ב ועוד, יתחילו להגביל את השימוש בגזים הידרופלורוקרבונים תוך שנים מספר והחל מ-2019 יחתכו את השימוש בהם בלפחות 10%. כמה מדינות מתפתחות, כגון סין, מדינות אמריקה הלטינית ומדינות איים שונות, יחלו להקפיא את השימוש בגזים אלו מ-2024. מדינות מתפתחות אחרות, כמו הודו, פקיסטן, איראן, עיראק ומדינות המפרץ, יצטרפו להקפאת השימוש בגזים אלו החל מ-2028.

סין, היצרנית הגדולה בעולם של גזים הידרופלורוקרבונים תתחיל לקצץ בשימוש בהם רק ב-2029. הודו תתחיל אף מאוחר יותר ואת הקיצוץ הראשון של 10% תתחיל רק ב-2032.

"זהו בהחלט יום היסטורי. הגענו לפה כדי להוציא חצי מעלת צלזיוס מהמערכת ואנו עומדים ללכת מכאן עם כ-90% מתיקון 'קיגאלי'", אמר דורווד זיילקה, מהמכון לממשל ולפיתוח בר קיימא (IGSD) - חבר ותיק בשיחות פרוטוקול מונטריאול.

התעשייה יכולה לפתח תחליפים

אם אכן ההסכם יוחל במלואו הוא ישפיע באופן משמעותי על ההתחממות הגלובלית. על פי הערכות מומחים, הוא עשוי לנקות את האטמוספרה מכ-70 מיליארד טונות פחמן דו-חמצני עד 2050.

"גזים הידרופלורוקרבונים מעמידים סכנה מיידית לאקלים בטוח בשל השימוש הגובר בהם וכן בשל התרומה הגדולה שלהם להתחממות הגלובלית - אלפי פעם יותר מפחמן דו-חמצני", אמר יועץ בכיר של ארגון Christian Aid, בנסון איררי.

"ההסכמה בדבר לוח הזמנים לצמצום ההדרגתי של ההידרופלורוקרבונים קונה לנו מעט יותר זמן לשם מעבר לכלכלה גלובלית מעוטת פחמן ולהגנה על האוכלוסיות הפגיעות ביותר בכדור הארץ".

אולם, כמה משקיפים מטילים ספק בפשרות שנעשו לשם הצטרפותן של הודו וסין, ואמרו שפשרות אלו למעשה מחלישות את השפעתו הכוללת של ההסכם, עד כדי כך שייתכן שהיעד של קיצוץ ההתחממות הגלובלית בחצי מעלה לא יושג.

דובים בקוטב הצפוני. מבקרי ההסכם טוענים שההצטרפות המאוחרת של הודו וסין עלולה לבטל את הישגיו דובים בקוטב הצפוני. מבקרי ההסכם טוענים שההצטרפות המאוחרת של הודו וסין עלולה לבטל את הישגיו דובים בקוטב הצפוני. מבקרי ההסכם טוענים שההצטרפות המאוחרת של הודו וסין עלולה לבטל את הישגיו

"הם זקוקים להסכם בשביל המורשת של הנשיא אובמה, כך שהמשלחת האמריקאית הייתה אגרסיבית למדי בקידום הצטרפותן של הודו ושל סין להסכם", אמרה פאולה טהון קרבג'אל מארגון "גרינפיס אינטרנשיונל".

מזכיר המדינה האמריקאי מאמין שהנתונים המדעיים שבבסיסו של ההסכם מוצקים והוא בטוח שלהסכם תהיה השפעה אדירה על ההתחממות הגלובלית. "יש לי תחושה חיובית לגבי המקום שאליו הגענו, הרצנו את כל הנתונים וכולם חשים ביטחון שהם אמינים", אמר קרי ל-BBC.

תומכי ההסכם טוענים שהסכם זה בקיגאלי יעמוד על היסודות שהונחו בידי הסכם פריז, שנחתם על-ידי למעלה מ-190 מדינות בדצמבר אשתקד ושעתיד להיכנס לתוקפו בנובמבר. הם גם מצביעים על היסטוריית העבר של פרוטוקול מונטריאול - שבו למעלה מ-100 גזים פלואורים בוטלו בהסכם למשך 30 שנה. מרגע שההסכם עבר את הרגולציה, התעשייה מפתחת במהירות תחליפים.

"השוק יסחוף עימו את הודו והם יצטרפו ויעשו את המעבר מוקדם בהרבה מהתאריך שלו הסכימו", אמר דורווד זאיילק. "צמצומים הדרגתיים מאז ומעולם הניעו את השינויים בשוק כך שהמדשדשים ידורבנו בידי השוק". בין המשלחות שררה תחושה של שמחה לאחר שההסכם אושר סופית בשעות הבוקר המקודמות היום (ש').

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
ואף אחד לא נותן את הדעת לכך שאלפי
ואף אחד לא נותן את הדעת לכך שאלפי דונמים של יערות נכרתים כל יום על מנת שייבנו שם מכלאות לבקר.... הרס היערות מוסיף כשלעצמו, אך הנזק האמיתי עם גזי החממה נובע מאותן מכלאות ענק שבהן מגדלים בקר עבור שחיטה - כמות הבשר שם היא עצומה ויכולה בקלות להאכיל את כל העולם אבל כמות הגזים שנפלטים משם כפולה ממנה ומהווה 39% מסך כל גזי החממה שמזהירים אותנו מהם, כל התעשייה והמכוניות לא גורמים לכמות כזאת של פליטות גזים וכל הסיפורים שמאכילים אתכם נועדו לכסות על אותה תעשייה. 
arakefrat  |  15.10.16
5.
נו... עוד הסכם שהרבה מדינות חתמו... אז מה???
נו... עוד הסכם שהרבה מדינות חתמו... אז מה??? לא יצא מזה כלום. זאת כיון שהמדינות עם האוכלוסיה הכי גדולה או עולם שלישי יתחילו רק בעוד 6-8 שנים להוריד כמות עד אז ימשיכו גזי חממה להיפלט לאוויר. שנית לא ברור לי שמדינות המערב יאיצו תהליכים לסגור נושא בקרוב. אז בסופו של יום הסכם טוב על הנייר שישאר רק על הנייר ולא יצא לפועל כמו גם הסכמים אחרים לגבי זיהום כדוה"א. כלומר בסופו של יום המשך הרס הכוכב יחיד בשטח שבו גרים יצורים חיים, נכון לעכשיו, ימשיך. מתי עוברים למאדים?
Bucket  |  15.10.16
2.
השיטה של "יזמים" שהם למעשה סרסורי מכרזים, חסרי
השיטה של "יזמים" שהם למעשה סרסורי מכרזים, חסרי כל יכולת ביצוע בפועל, תביא את כל ענף הבניה לפשיטת רגל. "היזם" אינו מבצע בפועל דבר, אלא מוכר את העבודה לקבלן ראשי, אשר בתורו מוכר עבודות לקבלני משנה שמעסיקים פועלים "מזדמנים" ומשתמשים בחומרים נחותים, על מנת להשאיר בידם רווח שולי. חברה "יזמית" חסרת יכולת ביצוע בפועל צריכה להיות פסולה לזכיה במכרזי המנהל. לא יתכן שממחיר של דירה בודדת יתפרנסו כל כך הרבה סרסורים הנוטלים רווח ללא כל סיכון ולחלקם אין מושג ירוק לגבי "איך בונים בית" וכל עניינם רווחים בלבד. אין פשע ברווחים, אבל לא כאשר מקורם בתיווך בלבד ולא בעבודה בפועל. ניתוק הקשר בים "היזם" ללקוח, העומד למעשה מול קבלן מבצע שאין בינו ללקוח שום קשר מחייב, מזכירה את השיטה ה"מחוכמת" שבה משלמים לביטוח לאומי על שרותי בריאות והביטוח הלאמי "מעביר כספים" לקופות החולים. מהיום בו הוכנסה השיטה לשימוש רמת השרות ירדה וסרסור התשלומים (הביטוח הלאומי במקרה הנ"ל - היזם) חי מרווחים הבאים מעבודתו של קבלן משנה - קופות החולים. בשני המקרים השיטה נכשלה בגדול, המחירים עלו ורמת השרות... כמו המרפסות של גינדי.
Paw  |  15.10.16
לכל התגובות