אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תקדים בבריטניה: אובר חויבה להעניק לנהגיה חופשות והפסקות בתשלום צילום: רויטרס

תקדים בבריטניה: אובר חויבה להעניק לנהגיה חופשות והפסקות בתשלום

פסיקת בית הדין לעבודה בבריטניה הנוגעת לתביעה של שני נהגים, מספקת תקווה ל-40 אלף נהגי אובר בממלכה המאוחדת

28.10.2016, 19:58 | עומר כביר
אובר (Uber) לא תוכל להגדיר את נהגיה בבריטניה כעצמאים, ותחויב לתת להם חופשה והפסקות בתשלום ולשלם שכר מינימום - כך קבע היום בית דין לעבודה בממלכה המאוחדת. ההחלטה לא נוגעת לכל נהגי אובר במדינה, אלא רק לשני נהגים שהגישו את התביעה, ואולם צפויות להיות לה השלכות מרחיקות לכת לאובר ולחברות אחרות שפעילותן מבוססת על כלכלת שיתוף.

קראו עוד בכלכליסט

בהכרעת הדין נקבע שהטיעונים של אובר התבססו על "בדיות, שפה מעוותת ואפילו טרמינולוגיה חדשה לחלוטין. התפיסה שלפיה הפעילות של אובר בלונדון היא תצרף של 30 אלף עסקים קטנים שמחוברים באמצעות 'פלטפורמה' משותפת נדמית לנו כמגוחכת קלות".

"מדובר בניצחון אדיר בעל השלכות חיוביות לנהגים", אמרה מריה לודקין, היועצת המשפטית של ארגון העובדים GMB, שהגיש את התביעה בשם הנהגים. מנהל פעילות אובר בבריטניה, ג'ו ברטראם, אמר ל-BBC שהחברה מתעדת לערער על ההחלטה: "עשרות אלפי אנשים בלונדון נוהגים עם אובר כי הם רוצים להיות עצמאים. הרוב המכריע של הנהגים רוצה לשמור על החופש ועל הגמישות ולנהוג מתי ואיפה שהם רוצים".

מכונית של אובר מכונית של אובר מכונית של אובר

ההחלטה לא חלה על כל 40 אלף נהגי אובר בממלכה המאוחדת, ואולם היא פותחת את הדרך בעבורם להגשת תביעות דומות, שלאור התקדים שנקבע צפויות לזכות להצלחה דומה. בנוסף, היא חושפת לתביעות כאלו חברות דומות שמבוססות על מודל של כלכלת שיתוף, שבמסגרתו ספקי השירות אינם מועסקים על ידי הפלטפורמה שעבורה הם עובדים ומשתכרים רק על בסיס ארעי, מבלי לזכות לשכר מינימלי או לתנאים סוציאליים.

סוף ל"כלכלת החלטורה"

"מדובר בהחלטה פורצת דרך", אמר לגארדיין עו"ד נייג'ל מקקיי, שייצג את הנהגים בתביעה. "היא תשפיע לא רק על אלפי נהגי אובר במדינה, אלא על כל העובדים במה שמכונה 'כלכלת החלטורה', שמעסיקיהם מסווגים אותם כעצמאים ושוללים מהם את הזכויות שלהן הם זכאים".

בימים אלו מתמודדות אובר עם תביעות דומות במדינות אחרות, בהן גם תביעה ייצוגית רחבת היקף בארה"ב. אחרי שנים שבהן מכרו אובר ודומותיה חזון שווא של תעסוקה עצמאית, מתחילים העובדים, בתי המשפט והמחוקקים להתעורר ולהבין שחברות אלו מנסות למוטט את מודל התעסוקה המודרני, שמבטיח זכויות ותנאים בסיסיים לעובדים, בניסיון לחזור למודל מימי ראשית המהפכה התעשייתית שבו כל הכוח היה בידי המעסיקים. ההחלטה של בית הדין הבריטי מסתמנת כאחד המהלכים החשובים בניסיון לבלום תהליך זה.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
לכל השכירים החכמים שמצפים שמישהו יגן עליהם יתן
לכל השכירים החכמים שמצפים שמישהו יגן עליהם יתן להם עבודה ימי חופש תנאים סוציאליים אבל משמיצים את המעסיקים הפרימיטיביים החיים על חשבונכם. צאו מהבועה תתחילו ליזום תבנו עסק ואחר כך תגיבו תגובות אלימות ומכוערות. אם אתם מצפים שאחר יארגן לכם את החיים ויגן עליכם עליכם לקבל את הכללים שהחיל אחרת לכו ותיזמו ותיקחו אחריות על העתיד שלכם.  התארגנות של כלכלה שיתופית נועדה לאנשים שאינם מצפים שמשהו יעשה עבורם והם יודעים לארגן את חייהם ועתידם ללא הרגולציה הדרקונית של המדינה או של מעסיקים לכן זו כלכלת העתיד לאנשים אינטיליגנטיים ולוא דוקא משכילים אלא כאלה שמחליטים לקחת את עתידם בידם.
Ring  |  29.10.16
5.
אין שום חידוש טכנולוגי ב-Uber, ב-Airbnb ובשאר מייזמי
אין שום חידוש טכנולוגי ב-Uber, ב-Airbnb ובשאר מייזמי "הכלכלה השיתופית" עלק. החידוש היחיד הוא שהן ניסיון מתחכם לעקוף את חוקי העבודה במדינה. חוקים שנשפך הרבה דם של פועלים כדי להכניס אותם לספר החוקים. המטרה היא לעשות כסף על חשבון עובדים, מבלי להעניק להם את התנאים המגיעים לעובדים: אין שכר מינימום, אין שעות מנוחה, אין חופשות בתשלום, אין ביטוח רפואי, אין פנסיה. שוק חופשי עלק. יוזמה עצמאית עלק. רגולציה דרקונית עלק. טוב מאוד שמראים לפרזיטים הנ"ל מי בעל הבית.
Tree  |  29.10.16
4.
בן - החזרזירון שמעלך הוא לא שכיר. הוא
בן - החזרזירון שמעלך הוא לא שכיר. הוא מעסיק חזירי, מהסוג שמנצל אותך. עושה לך "טובה" ש"מקבל אותך" לעבודה, ובתמורה נותן לך מקסימום 10% מהרווח שאתה מייצר. כשהוא רואה אנשים כמוך הוא צובט את עצמו כדי להאמין שזה אמיתי. תראו את הפראייר הזה שהקדיש ומקדיש שנים כדי ללמוד את המקצוע שלו, ובטפשותו מוכן לעבוד בשביל אפס כמוני שבקושי גמר בי"ס עממי, ש"עושה לו טובה" ש"מקבל אותו" לעבודה. כשהוא חולף על פניך כל בוקר הוא מתפוצץ מצחוק מבפנים. לכן כואב לו ש"אין שוק חופשי", או בתרגום לעברית: אין ג'ונגל שבו מותר למצוץ את דמם של העובדים.
Tree  |  29.10.16
לכל התגובות