אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הוכרז סכסוך עבודה במשק בנושא הביטוח הסיעודי; ניסנקורן דחה פשרה צילום: אוראל כהן, עמית שעל

הוכרז סכסוך עבודה במשק בנושא הביטוח הסיעודי; ניסנקורן דחה פשרה

יו"ר ההסתדרות דחה כבר בשבוע שעבר הצעה של סלינגר לפתרון משבר הביטוח הסיעודי, שלפיה ניתן יהיה לרכוש ביטוח סיעודי מקופות החולים תמורת כ-40 אלף שקל; ניסנקורן: "מיליון איש היום לא ישנים בלילה בגלל האוצר"

15.11.2016, 14:34 | רחלי בינדמן ואסנת ניר

בישיבה מיוחדת שכינס בצהריים (ג') יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, אישרה ההסתדרות סכסוך עבודה כללי במשק על רקע המשבר בסוגיית הביטוח הסיעודי הקבוצתי. הכרזת הסכסוך היא בעקבות כוונת האוצר לבטל את הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים, שלטענת ההסתדרות ישאירו רבבות מבוטחים ששילמו פרמיה לאורך השנים במסגרת יחסי עבודה ללא כיסוי הולם, לאחר שיפלטו מההסדרים הביטוחיים הקבוצתיים הקיימים.

"יש תהום עמוקה בין האמת שלנו ושל אבותינו למה שפקידות האוצר עושים" אמר ניסנקורן בישיבה דחופה שכינס היום. "הפקידות והממשלה שאמורים לדאוג לנו אומרים תוציאו מהכיס מאה אלף שקל ותקנו ביטוח סיעודי, בושה למדינה שלנו".

קראו עוד בכלכליסט

"הבנתי את עומק השבר והתהום בינינו לאוצר שבוע שעבר כשפקידות בכירה באוצר שהייתה אצלי ישבה בחדר וטענה שהפתרון שלה לביטוח הסיעודי הוא שכל אדם יוציא מכיסו 50-40 אלף שקל ויקנה ביטוח סיעודי. המשמעות היא שבני זוג יוציאו כמאה אלף שקל בתשלום חד פעמי ויקנו ביטוח סיעודי. אני יושב שם ולא מאמין למה שאני שומע - הם רוצים פתרון בלי אחריות, בלי מעורבות שלהם, בלי סבסוד בשקל", אמר ניסנקורן. "בואו נתן לכם גם עוד מאה אלף שקל על חינוך, עוד מאה אלף שקל על ביטחון ונגיד לכם תודה שאתם פה בשבילנו".

"כמו שגרמנו לכולם להעלות את שכר המינימום, לקלוט עובדי קבלן ולשלב בעלי מוגבלויות וכך גם נשנה פה", הוסיף ניסקורן. "מיליון איש היום לא ישנים בלילה בגלל האוצר ובמקום שבאוצר ישבו יומם ולילה ויזמו פתרונות אמיתיים הם מבטלים את הביטוחים הקולקטיביים".

"כלל החברה רוצה שננצח כי זה ניצחון לחברה הישראלית, הקשישים רוצים שננצח כי זה ניצחון לגורלם והצעירים רוצים שננצח כי זה ניצחון לסולידריות והערבות הדדית. כולנו משלמים מסים, אוהבים את המדינה, חיים בה, מאמינים בה, הולכים לצבא, ואנחנו צריכים שהמדינה תתן לנו את המינימום לקיום בכבוד, לשוויון הזדמנויות", הוסיף ניסנקורן. "חברה נבחנת דווקא בחלשים, שם צריך לדאוג שהחבל לא נפרם, שם נמדדת העוצמה והחולשה שלנו. חינוך שוויוני וציבורי, שוויון הזדמנויות, בריאות ציבורית שסיעוד זה חלק ממנה, לפריפריה ולמרכז, ביטחון, שירותי רווחה, בריאות וחינוך זה המינימום, אם המדינה לא משתתפת בבריאות, חינוך, ביטחון ורווחה אז במה היא כן משתתפת? בזה צריך להתמקד".

"מדובר במוצר שנפל בו פגם"

באוצר טוענים מנגד שההחלטה על הפסקת שיווק הביטוחים הללו מ-2011 הגיעה לאחר שמצאו כי מדובר במוצר שנפל בו פגם מאחר שמדובר בחוזים ביטוחיים קצרי טווח שוועדים קנו לעובדים, וכאשר אלו הסתיימו חברות ביטוח רבות סירבו לחדש את החוזה הביטוחי ללקוחותיהם, עובדה שהשאירה מבוטחים ללא כיסוי, היבט בעייתי עבור המבוגרים או בעלי בעיות רפואיות ביניהם, שחברות ביטוח אינן ממהרות לכסות.

עוד טוענים כי במשך השנה האוצר פעל למציאת פתרון עבור אותם 200 אלף אזרחים מבוטחים מעל גיל 60 הצפויים להיפלט. ביולי אף פורסם על ידי האוצר פתרון שגיבשו לצירופם למודל הביטוחי של קופות החולים, ללא צורך בבדיקת מצבם הרפואי, אך מתוך אותם מאתיים אלף רק כאלפים בודדים בחרו להצטרף, בשל אי הבהירות שנוצרה לגבי המשך הביטוחים הקיימים. כל דחייה נוספת של הפסקת הביטוחים הקבוצתיים אינה נכונה משום שבזמן זה יותר ויותר מבוטחים חוצים את גיל 60 ויתקשו למצוא פתרון ביטוחי חלופי.

ניסנקורן דחה הצעת האוצר

בתוך כך, ל"כלכליסט" נודע כי ניסנקורן נפגש ביום חמישי האחרון עם דורית סלינגר, הממונה על שוק ההון כדי לדון בפתרון מצוקת הביטוח הסיעודי הקבוצתי, ודחה את הצעתה.

מתברר כי בפגישה הציעה סלינגר לניסנקורן פתרון לבעיית הנפלטים מהביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים החל מינואר 2017. סלינגר, באמצעות הפקידים המקצועיים שלה, הציעו פתרון מסוים למבוטחים לפיו ניתן יהיה לרכוש ביטוח סיעודי שיקנה קצבה חודשית גבוהה למבוטחים אם יהפכו את סיעודיים וזאת בתנאי שישלמו לחברות הביטוח תשלום חד-פעמי מראש של 40 אלף שקל לאדם וכ-80 אלף שקל לזוג. זאת בניגוד למצב היום שבו התשלום הוא חודשי ובביטוחים הקבוצתיים הפרטיים עומד על עשרות שקלים בחודש ובביטוח הסיעודי שמציעות קופות החולים למבוטחים מבוגרים מאות שקלים בחודש.  

אבי ניסנקורן , יו"ר ההסתדרות, צילום: עמית שעל אבי ניסנקורן , יו"ר ההסתדרות | צילום: עמית שעל אבי ניסנקורן , יו"ר ההסתדרות, צילום: עמית שעל

הרעיון היה שתשלום מראש ימנע את הסיכון של חברת הביטוח לבטח אדם חודשים ספורים ואז יהפוך לסיעודי בעוד החברה גבתה ממנו פרמיות של מאות שקלים בודדים. אלא שניסנקורן הזדעזע לדבריו מההצעה ואמר כי "מדובר באטימות מוחלטת. מחר תגידו לי שהציבור צריך לשלם מאה אלף שקל מראש כדי לקבל חינוך, בריאות, זה קשקוש".

מאז 2013 מנסים באוצר לאסור שיווק ביטוחי סיעוד קבוצתיים בטענה כי אלו יפגעו בטווח הארוך במבוטחים שכן הם קצובים בזמן ולא כלכליים לחברות הביטוח שבשלב מסויים לטענתם יחדלו לחדש אותם. אז לטענת הפקידים, המבוטחים יפלטו החוצה ללא ביטוח ובגיל מבוגר לא יצליחו לרכוש ביטוח פרטי במחיר שפוי.

ניסנקורן אמר היום ל"כלכליסט": "יש מליון מבוטחים בביטוח הסיעודי הקבוצתי. החשיבה שמחר חברות הביטוח מבטלות לכל המיליון את הביטוח היא מופרכת. אלו כוחות השוק שיצרו את הביטוחים האלה ולוועדים יש מספיק כוח מיקוח לחדש אותם. במקום שתבוא המדינה לחברות הביטוח ותקשה עליהם לחמוק מהביטוחים האלה הם נותנים להם דרך להימלט.

"באים אלי ביום חמישי פקידי האוצר, ואומרים לי מצאנו פתרון – כל אחד בכיס שלו ישים אם זה שני בני זוג 100-80 אלף שקל בתשלום חד-פעמי. אמרתי תגידו, בוא אני אתן לכם תשלום חד פעמי לחינוך לבריאות, לסיעוד. זה להיות מנותקים. אני יודע ששר האוצר אדם חברתי וליצמן הנושא חשוב לו, מקווה שבסופו של דבר הם יידעו לשבת איתי ולייצר ביטחון. אני כרגע מול הפקידות במבוי סתום. מקווה ששר האוצר יפתור את הבעיה".

תגובת אגף שוק ההון והביטוח לדברי ניסנקורן: "הביטוח הקבוצתי במתכונתו הנוכחית אינו מספק מענה למבוטחים המבוגרים. לפיכך נכנסה לתוקף ביולי 2016 רפורמה שמאפשרת למבוטחים מבוגרים להצטרף לפוליסות הסיעוד של קופות החולים, ללא בחינה של מצבם הרפואי ובמחיר זהה ליתר המבוטחים בקופות. כך שכיום קיים פתרון סיעודי לכל המעוניין בכך. צוות בראשותו של סגן שר האוצר יצחק כהן בוחן חלופות נוספות לביטוח הסיעודי הקבוצתי בשיתוף עם כלל הגורמים הרלוונטיים".

ח"כ איציק שמולי אמר בתגובה: "בניגוד להתחייבויות המפורשות שנתן השר כחלון, משרד האוצר דחף את מבוטחי הסיעוד למלתעות של חברות הביטוח שפשוט זרקו אותם מהפוליסות והשאירו אותם ללא כיסוי. אין ספק שזו ההונאה הכי גדולה שהיתה כאן, ועוד בחסות המדינה, עם למעלה מ- 1.2 מיליון ישראלים שנפלו קורבן. אני מברך על כוונת ההסתדרות לצאת למאבק עד כדי השבתה כללית. הגיע הזמן שהמדינה תתחיל להגן על מבוטחי הסיעוד במקום לדאוג לאינטרסים של חברות הביטוח שחגגו על חשבונם".

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
למספר 6 הטי
הנה עוד כמה נקודות למחשבה. אתה מחוייב לשלם כול חודש מהמשכורת שלך לפנסייה. אתה מקבל דפים חביבים שמראים לך כמה צברת, ריביות, רווחים, וכמה אתה תקבל בפסייה החודשית. אל תתפלא כשתקבל בקושי חצי. אתה משלם כול חודש ביטוח לאומי. אתה יודע שכשתהיה זקן תקבל קצבת זיקנה. הביטוח הלאומי נמצא כבר עכשיו בבעיות תקציב ולא בטוח שיהיה בכלל כסף בעוד 10 שנים. גם לשלם על ביטוח פרטי לא מבטיח שאתה תקבל משהו בסוף- רק נותן לך שקט כול עוד אתה לא צריך כלום. חומר למחשבה.
tbh  |  22.11.16
6.
שהמבוטחים יצאו רגע מאזור הנוחות שלהם
ביטוח קולקטיבי הוא ביטוח מאוד בעייתי אבל כנראה שהנושא לא מטריד את המבוטחים שמשלמים 30% מהעלות האמיתית של הביטוח. מי שמשלם בזול שלא יתפלא שהמוצר שברשותו נחות. מי שרוצה ביטוח שיקנה ביטוח פרטי מי שרוצה לקנות אשליה שימשיך להיות מבוטח בקולקטיבים. שלא תבואו לבכות שלא אמרו לכם. חומר למחשבה
אחד שמבין  |  15.11.16
5.
מספיק עם ההטבות במס לאירגונים הגדולים
ארוע קאפקאי טיפוסי למערכות ההטבה הממוסדת לקבוצות עובדים מועדפים שהמנהיגות על כל שלוחותיה (ממשלה,מעסיקים והסתדרות) לא מסוגלים לפתור בפתרון פשוט ומתבקש. חברות הביטוח סירבו להמשיך ולבטח קבוצות עובדים במחיר שלא משתלם להן. מה הבעייה,תנו מחיר חדש לביטוח הקבוצתי (20-50 אחוזים יותר) ובא גואל לציון. אבל הקבוצות המועדפות לא רוצות לשלם הרבה. פרשתי לפני יותר מעשור והתבטלה לי התוכנית . עשיתי ביטוח פרטי טוב יותר וטוב לי. אותו שיתוק מתקיים בטרוף של הטבות המס ב"רכב צמוד" שנותן הטבת מס לקבוצה מועדפת,על חשבון.
דיוגנס  |  15.11.16
לכל התגובות