אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת לונדון

"בישראל יש הרבה יזמות אבל מעט מדי שינויים באקדמיה"

ג'רמי קולר, יו"ר ומייסד קולר קפיטל, החתום על תרומת עתק של 50 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א, אמר בשיחה עם שותפה בקרן JVP פיונה דרמון כי בכוונתו להפוך את הפקולטה לניהול באוניברסיטה הקרוי על שמו למספר אחת בעולם. עיניו כבר נשואות לפרויקט אחר: "המהפכה הבאה היא בטכנולוגיות המזון"

19.11.2016, 23:43 | נמרוד צוק, לונדון

"המטרה שלי היא להפוך את הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב למוסד מספר אחת בעולם בלימודי יזמות. אנחנו מקימים ועדה מייעצת של מומחים מובילים ברמה עולמית כמו ג'וש לרנר וסטיב קפלו שיעזרו לנו להגיע ליעד הזה", כך אמר יו"ר ומייסד חברת ההשקעות קולר קפיטל ג'רמי קולר בוועידת לונדון לטכנולוגיה וחדשנות 2016 של "כלכליסט", בשיחה עם עם פיונה דרמון, שותפה בקרן JVP ומנהלת התפעול של הקרן.

קראו עוד בכלכליסט

קולר השקיע 50 מיליון דולר באוניברסיטת תל אביב, עבור הפקולטה לניהול על שם קולר. לטענתו, שתי בחירות עמדו לנגד עיניו. "רציתי לממן פרויקט בתחום החינוך ליזמות. שתי הבחירות הטבעיות עבורי היו סטנפורד ואוניברסיטת תל אביב. לבסוף, שתי סיבות גרמו לי להעביר את התרומה לישראל: קודם כל, זה היה יותר זול. שנית, פרופסור שאני מכיר מהרווארד שכנע אותי שזה המקום הנכון משום שזו מדינה עם הרבה יזמות - אבל עם מעט מדי שינויים באקדמיה. הוא שכנע אותי שאפשר להקים שם בית ספר מעולה לעסקים", סיפר קולר.

אוניברסיטת תל אביב. קולר השקיע 50 מיליון דולר, צילום: ויקיפדיה אוניברסיטת תל אביב. קולר השקיע 50 מיליון דולר | צילום: ויקיפדיה אוניברסיטת תל אביב. קולר השקיע 50 מיליון דולר, צילום: ויקיפדיה

מעבר להשקעתו בבית הספר לעסקים באוניברסיטת תל אביב, הדגיש קולר כי העתיד כעת נמצא בתחום אחר. "טכנולוגיות מזון הן המהפכה הבאה", הכריז קולר. "זה תחום מלהיב מאוד שגם עשוי לעזור בהפסקת ההתאכזרות לבעלי חיים. אני אישית מושקע כיום במספר רב יותר של סטארט־אפים בתחום טכנולוגיות המזון, יותר מכל אחד אחר בעולם". קולר עוד ציין שישראל נמצאת הרבה מאחור בתחום. קולר אף הקים בשנה שעברה רשת משקיעים שפועלים לשיפור תנאי חייהן של חיות המשק.

להקשיב למשקיעים ולהראות ביטחון בהשקעות

 

בשיחה עם דרמון נשאל קולר מה הוא המפתח להצלחה של קבוצות השקעות. לכך ענה כי הוא בא מתחום הפנסיה ולדעתו ישנה שאלה פשוטה שהרבה מנהלי השקעות שוכחים לשאול: "האם ההשקעה טובה עבור מיליוני החוסכים שכספם מושקע אצלנו ולא רק לבעלי התפקידים? החוסכים ישמרו על קיימות החברה שלנו ואנחנו נצטרך לשמור עליהם". בנוסף הוא ציין שיש צורך להיות כמה שיותר בפוקוס ולהגיע לביצועיים עקביים.

בעיה נוספת של קבוצות ההשקעות היא התפזרות יתר. לדבריו, "זה הוא תחום תחרותי ביותר. בדרך כלל, כשחברה מצליחה, היא מתחילה לגוון את האסטרטגיה שלה והלקים קבוצות השקעה נוספות, וזה מסוכן. אם היינו עושים זאת, הקרן האחרונה שלנו הייתה שווה שני מיליארד דולר במקום שבעה מיליארד דולר, והייתי צריך לוותר על חלק מהבעלות שלי".

התובנה המרכזית של קולר על עולם ההון סיכון היא שמצד אחד צריך להקשיב למשקיעים, ומצד שני השותפים חייבים להראות ביטחון מתמשך בהשקעות שהם מבצעים. "התיאוריה המקובלת אומרת שכדי להצליח אתה צריך שתי חברות מנצחות מכל עשר בהן אתה משקיע, ובהרבה מקרים בהם משקיעי הון סיכון לא מרוויחים. זה קורה משום שמנהלי הקרן לא הרגישו בטוחים מספיק להמשיך ולהשקיע בחברה אחת או בשתי החברות המובילות בפורטפוליו".

קולר נתן לדוגמה את קרן המברוז שהייתה קיימת בשנות ה־80 והחזיקה ב־30% מחברת רייקומיליקום. לדבריו, היא רצתה להקים קרן נוספת אז מכרה את חלקה ברייקומיליקום. זמן קצר לאחר מכן היא שינתה את שמה לוודאפון (Vodafone), חברת התקשורת הבינלאומית. "אם הם לא היו מוכרים, הם היו יכולים להחזיק בשליש מהבעלות עליה", אמר קולר. לטענתו זה הוא ההבדל הגדול ביותר בין קרנות ההשקעה האירופיות לקרנות בעמק הסיליקון, ששם "יש להם מספיק ביטחון להמשיך להשקיע בחברות כמו גוגל או פייסבוק בתחילת הדרך".

גייס 20 מיליארד דולר שהושקעו ב־16 אלף חברות

 

קולר, אחד החלוצים בשוק ההשקעות הפרטיות המשני, גייס בשנים האחרונות יותר מ־20 מיליארד דולר שהושקעו ב־16 אלף חברות, בכ־20 שנה. לכך, הוא טען, שניתן להגיע באמצעות מבנה בעלות

נכון. "אנחנו 185 איש בחברה אבל יש רק בעלים אחד - אני", סיפר. "כשמדובר על הקמת חברה להשקעות בחברות פרטיות, אי אפשר לבנות חזון עם יותר משני שותפים. חברה שתתחיל את דרכה עם ארבעה שותפים לא תצליח לגדול יותר מדי. אתה חייב להציג חזון ברור, וקשה לעשות זאת ככל שיש יותר אנשים עם רעיונות שונים להיכן כדאי ללכת".

קולר קפיטל, אחת מקרנות ההשקעה המובילות, בעולם, רכשה בין השאר חברות ונכסים של גורמים כמו Shell, רויאל בנק אוף סקוטלנד, בל לאבס וללוידס. קולר גם נחשב לאחד הנדבנים הבולטים בעולם, ובנוסף לתרומותיו לפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב, הוא תרם גם למכון להון פרטי בלונדון ביזנס סקול, ומימן מחקרים בתחומי הבריאות, החקלאות ועוד.

קולר קפיטל זכתה בתואר "השחקנית המשפיעה ביותר בשוק ההון סיכון האירופאי" של Private Equity News ארבע שנים ברציפות. ב־2008 הוא הקים מכון ללימוד השקעות בלונדון ביזנס סקול וב־2013 מימן הקמת תוכנית דומה באוניברסיטת תל אביב.

תגיות