אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדד השחיתות העולמי: ישראל משתפרת, שינוי קל בפסגה צילום: shutterstock

מדד השחיתות העולמי: ישראל משתפרת, שינוי קל בפסגה

ארגון השקיפות הבינ"ל פרסם את דירוג השחיתות לשנת 2016: ארה"ב ירדה שני מקומות, רוסיה הרחק ממנה בצד התחתון של הרשימה. ממוקמות מעל ישראל שבמקום ה-28: בוטאן, איחוד האמירויות וצ'ילה

25.01.2017, 08:04 | מיקי גרינפלד

הסיפור העצוב של סומליה ממשיך להתבטא גם במדד השחיתות העולמי, כשהיא שומרת על מקומה בתחתית המדד כמדינה המושחתת בעולם, ובפעם העשירית ברציפות. ישראל משתפרת קלות ועלתה מהמקום ה-32 בשנה שעברה למקום ה-28 השנה.  

קראו עוד בכלכליסט

המדד, המתפרסם על ידי העמותה הגרמנית Transparency International (ארגון השקיפות הבינ"ל) ומתמקד במגזר הציבורי, מעניק לסומליה 10 נקודות מתוך 100 אפשריות - במדד שבו ככל שהניקוד נמוך יותר כך השחיתות רבה יותר, ולהיפך. ניקוד נמוך משקף בין היתר ממשל חלש, לעתים קרובות מושחת ו/או כזה שמוביל מדיניות של אי ענישה על שחיתות של גורמים בעלי עוצמה. המדד מבוסס על ראיונות, סקרים והערכות של אנשי ונשות עסקים ומומחים/ות במדינות הנבדקות ומחוצה להן.

 

לרשימה המלאה לחצו כאן

היבשת המובילה בכיוון החיובי היא אירופה: מתוך חמש המדינות המובילות עם שחיתות מינימלית, ארבע הן מדינות אירופאיות. דנמרק וניו זילנד ניצבות בראש הרשימה במשותף כמדינות הפחות מושחתות, שתיהן עם 90 נקודות. דנמרק תפסה את המקום הראשון גם בדירוג של השנה שעברה ועבור ניו זילנד מדובר בעלייה נאה, לאחר שבשנה שעברה תפסה את המקום הרביעי.

קופנהאגן, דנמרק, צילום: shutterstock קופנהאגן, דנמרק | צילום: shutterstock קופנהאגן, דנמרק, צילום: shutterstock

אחרי דנמרק וניו זילנד ממוקמות פינלנד, שבדיה ושוויץ שסוגרות בכך את החמישיה ההראשונה. את המקומות הבאים תופסות לפי הסדר נורבגיה, סינגפור, הולנד וקנדה, ואת המקום ה-10 תופסות במשותף גרמניה, בריטניה ולוקסמבורג, שלושתן עם 81 נקודות.

מדינת ישראל טיפסה 4 מקומות בדירוג, למקום ה-28, לאחר שדורגה במקום ה-32 בשנה שעברה. ישראל קיבלה השנה 64 נקודות, עלייה של 3 נקודות בהשוואה לשנה שעברה. מעל ישראל (ממקום 27 ומעלה עד 20) נמצאות בוטאן, איחוד האמירויות, צ'ילה, איי הבהאמה, צרפת, אסטוניה, אורגוואי ויפן.

בקרב מדינות ה- OECD ישראל מדורגת בשליש האחרון, במקום ה-22 מתוך 34 - מדובר עם זאת בעלייה של שני מקומות מהשנה שעברה. בקרב מדינות המזה״ת ואפריקה, ישראל נמצאת במקום ה-2 מתוך 18 מדינות. קטאר ירדה למקום ה-3 עם צניחה של 10 נקודות (בעקבות פרשיית פיפ"א בין היתר).

ארה"ב תופסת את המקום ה-18, ירידה של שני מקומות לעומת הדירוג של השנה שעברה. רוסיה במקום ה-131, עם 29 נקודות בלבד.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין , צילום: אי פי איי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: אי פי איי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין , צילום: אי פי איי

את הרשימה סוגרות סומליה כאמור, במקום ה-176, ומעט מעליה בסדר עולה: דרום סודאן, צפון קוריאה, סוריה, תימן, סודאן, לוב, אפגניסטאן, גינאה ביסאו, וסוגרות את העשירייה במשותף ונצואלה ועיראק.

ארגון השקיפות הבינ"ל ציין שבמדד של 2016 יותר מדינות איבדו ניקוד מאשר בשנים קודמות, ושבמקומות היותר מושחתים מתקיים קשר הדוק בין השחיתות לחלוקה לא שווה של הכוח וחלוקה לא שווה של העושר. "המעגל המתמשך של השחיתות תידלק את אי השוויון החברתי שגרם לאזרחים רבים ברחבי העולם לפנות לפוליטיקאים פופוליסטים", נאמר בדו"ח.

יו"ר הארגון חוזה אוגז (José Ugaz) מציין כי "במדינות עם מנהיגים פופוליסטים ואוטוקרטים, אנו מזהים לעתים קרובות דמוקרטיות בירידה, ונסיונות לסדוק את החברה האזרחית, להגביל את חופש העיתונות ולהחליש את עצמאות המערכת המשפטית". אוגז ציין בין היתר את טורקיה, שבמקום ה-75 במדד. טורקיה איבדה ב-3 השנים האחרונות 9 נקודות, ובמדד הנוכחי קיבלה 41 נקודות בלבד.

מנכ"לית הסניף הישראלי של הארגון יפעת זמיר אמרה היום כי עליית ישראל במדד משקפת תחושה כי למרות המציאות, יש בישראל דין ויש דיין. הצדק נעשה והמערכת פועלת למיצוי הדין."אנו צריכים לשים זרקור על הנסיונות להצר את צעדיה של החברה האזרחית, להגביל את חופש העיתונות ולהחליש את עצמאותה של מערכת המשפט. שקיפות בכל תהליך פוליטי ומוסדות דמוקרטים חזקים את האמון ויוכלו לעזור במלחמה בשחיתות", אמרה זמיר.

 

נשיא טורקיה ארדואן, צילום: בלומברג נשיא טורקיה ארדואן | צילום: בלומברג נשיא טורקיה ארדואן, צילום: בלומברג

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
מדד השחיתות
אם בוטאן, איחוד האמירויות וצ'ילה לפני ישראל, אזי ניתן כבר להסיק מזה עד כמה מדוייק המדד הזה. וגם - כשאתה רואה יליד מדינה זרה מכהן כנשיא (בניגוד לחוק), בכיר בממשל חושף אלפי אימיילים מסווגים ונשאר בחיים וכן נשיא (לשעבר) ואשתו מייסדים קרן שכספיה משמשים יישויות זרות במאמציהן "לקנות" את ארה"ב בנזיד עדשים, אזי כנראה שבסקלה הנכונה באמת היתה ישראל במקום הרבה יותר טוב מדנמרק
ראובן  |  25.01.17
לכל התגובות