אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טראמפ תלמד - ככה מפטרים צילום: Bigstock

טראמפ תלמד - ככה מפטרים

בעקבות פיטוריו השנויים במחלוקת של ראש ה-FBI קבלו טיפים למעסיקים שרוצים לפטר עובדים בצורה מכובדת

16.05.2017, 13:58 | שירות כלכליסט
הפיטורים המפתיעים של ראש ה-FBI ג'יימס קומי על ידי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ קיבלו הד תקשורתי רב בעולם וזכו לביקורת משני צדי המפה הפוליטית בארה"ב. אולי אף יותר מעצם הפיטורים עצמם, הדרך שבה בחר הנשיא לפטר את קומי גרמה למבקרים להרים גבה. בעקבות מכתב הפיטורים השנוי במחלוקת קבלו מספר טיפים למפטרים שרוצים לעשות את זה בצורה הטובה ביותר: 

קראו עוד בכלכליסט

עשו זאת פנים מול פנים

הפיטורים של קומי שברו הרבה כללים, גם אם חלקם לא כתובים. ראשית, הנשיא לא הודיע לו באופן אישי שכבר אין לו עבודה. הדרך שבה נודע לראש ה-FBI על פיטוריו הייתה במהלך פגישה עם סוכני FBI בלוס אנג'לס כאשר שמע על הפיטורים בחדשות. נאלצו לקחת אותו הצידה ולוודא שלא מדובר במתיחה.

"זו בטח הייתה חוויה מאוד משפילה עבורו", אמרה רייצ'ל סף, יועצת קריירה במוסד לכח אדם ופיתוח ל-BBC. "הפיטורים היו בהפתעה ולכן טראמפ היה צריך לעשות זאת פנים מול פנים".

כתבו מכתב פיטורים ראוי

בישראל על פי החוק מעסיק חייב לתת לעובד מכתב פיטורים ואם לא יעשה כך הוא חשוף לקנסות של עד אלפי שקלים. יותר מכך, ישנ כמה פרטים שחייבים להיכלל במכתב: תאריך הוצאת המכתב ותאריך כניסת הפיטורים לתוקף. מעבר לכך, מרבית המעסיקים מעדיפים לא לפרט את סיבת הפיטורים במכתב מחשש לתביעות בעתיד.

מעבר לדרישות החוק ניתן לכלול במכתב הפיטורים את פירוט הדרישה להגיע או לא להגיע לעבודה עד כניסת הפיטורים לתוקף.

סיום המכתב הוא חשוב והדרך שבה בחר טראמפ לעשות זאת - "אני מאחל לך הצלחה בהמשך הדרך" - עשויה להתאים במקרים מסויימים אך לא במקרה של פיטורי קומי. "מכיוון שהמכתב היה כל כך קצר ותמציתי, הסיום התפרש כסרקסטי", אמרה סף. עם זאת במקרים יותר 'נורמליים' מומלץ לסיים את מכתב הפיטורים בצורה חיובית ובנימה אישית.

הפיטורים לא סובבים סביבכם

הפסקה השניה במכתב הפיטורים של קומי בה כותב טראמפ כי "בעוד שאני מעריך מאוד את כך שיידעת אותי, בשלוש הזדמנויות שונות, שאיני נמצא תחת חקירה, אני עדיין מסכים עם המלצת משרד המשפטים שאינך מסוגל להוביל באופן אפקטיבי את הסוכנות הפדרלית", היא השנויה ביותר במחלוקת. לפי המומחים בתחום טראמפ שבר בפסקה זו שיאים של מרוכזות בעצמו. "לא יכולתי להאמין למכתב של טראמפ. לא רק שהוא היה כל כך קצר, חלק גדול ממנו גם היה קשור לטראמפ עצמו", אמרה סף. מבחינה זו המכתב מאוד נדיר בעולם הפיטורים. חשוב שמנהלים יזכרו שמאזן הכוחות ביחסי ההעסקה לרוב נוטים לכיוונם ולכן על המפטר להימנע מלהשתמש בפיטורים לצורך הנאתו האישית.

הפיטורים הם סביב המפוטר, לא סביב המפטר, צילום: רויטרס הפיטורים הם סביב המפוטר, לא סביב המפטר | צילום: רויטרס הפיטורים הם סביב המפוטר, לא סביב המפטר, צילום: רויטרס

קחו אחריות 

את פיטורי קומי מסביר טראמפ בכך שקיבל את המלצת התובע הכללי וסגנו לפיטורים. הוא אינו לוקח אחריות ומעביר אותה הלאה לכפופים לו. זהו מנהג מאוד לא מקובל בתחום משאבי האנוש. מי שאחראי בסופו של דבר על קבלת ההחלטה הוא אותו אדם שחתום על המכתב והוא לא יכול להעביר אותה לאחרים.  

אל תעשו את זה בוואטסאפ או פייסבוק

היו מקרים, גם בישראל, בהם מעסיקים החליטו שהדרך הטובה ביותר להודיע לעובדיהם על הפיטורים היא ברשתות חברתיות. דרך זו, לא רק שאינה חוקית, היא גם פוגעת ואינה מכבדת את העובדים. בישראל יש חובת שימוע לפני פיטורים שבמהלכו מפרטים לעובד מהן הסיבות שבגללן שוקלים לפטרו וכן נותנים לו אפשרות לטעון נגד הפיטורים. הודעה על פיטורים בוואטסאפ או בפייסבוק לא עומדת בדרישת החוק. אגב, במידה ועומדים בחובת השימוע, אין מניעה שהוא ייעשה באמצעות צ'אט בוואטסאפ.

פטרו לפי החוק

בישראל, כאמור, צריך לערוך שימוע לפני פיטורים גם אם העובד עבד במשך תקופה קצרה בלבד וגם אם מדובר ב'פיטורי צמצומים'. במהלך השימוע מפרטים את הסיבה לפיטורים ונותנים לעובד הזדמנות להביע את טענותיו. בנוסף, יש חובה לתת הודעה מוקדמת על פיטורים לפי משך ההעסקה ובמידה והמעסיק רוצה לפטר את העובד באופן מיידי הוא חייב לשלם לו שכר על תקופת ההודעה המוקדמת לפי החוק או לפי חוזה ההעסקה.

תגיות