אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת הכספים הצביעה: הוראות המעבר של הסולבנסי יוארכו ל-7 שנים צילום: גולן חזני

ועדת הכספים הצביעה: הוראות המעבר של הסולבנסי יוארכו ל-7 שנים

הוועדה דנה מהבוקר בנושא הוראות סולבנסי 2; רק ח"כ עיסאווי פריג' התנגד. גפני מסר עם זאת, כי ההחלטה כפופה לרביזיה עד מחר, בשל התנגדות של חברי כנסת מהליכוד שלא הגיעו לדיון עקב ביקור טראמפ

22.05.2017, 12:27 | גולן חזני

המפקחת על הביטוח דורית סלינגר הגיעה הבוקר (ב') לדיון בוועדת הכספים של הכנסת בנושא הוראות סולבנסי 2, בניגוד לדיון הקודם. הוועדה החליטה לקיים את הדיון למרות ביקורו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. במהלך הדיון שיכנע יו"ר הוועדה משה גפני את סלינגר להסכים להארכה של שנה נוספת, והוראות המעבר של הסולבנסי יוארכו ל-7 שנים, עד 2024. רק ח"כ עיסאווי פריג' (מרצ) הצביע נגד.עם זאת, גפני מסר כי ההחלטה כפופה לרביזיה עד מחר, בשל התנגדות של חברי כנסת מהליכוד שלא הגיעו לדיון עקב ביקור טראמפ.

 

קראו עוד בכלכליסט

הוראות סולבנסי 2 הן שינוי אופן החישוב שקובע כמה כסף צריכה חברת ביטוח לשים בצד כדי להבטיח את יכולתה לשלם למבוטחיה. עד כה החישוב בוצע ביחס לגודל החברה, ולפי ההוראות החדשות יבוצע לפי תמהיל סיכונים ועל בסיס תרחישי קיצון.

ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) אמר מיד בפתיחת הדיון כי הוא דורש לבצע הצבעה עוד היום, אולי משום שחברי הקואליציה נעדרים ברובם בשל ביקור טראמפ. יו"ר הוועדה משה גפני אמר כי ייתכן שתהיה הצבעה כבר היום אם לאשר את הוראות הסולבנסי. בדיון קיים כרגע רוב לחברי האופוזיציה שתומכים בעמדת סלינגר, ונראה כי אם תהיה הצבעה, הרי שההוראות יעברו.

ח"כ מיקי רוזנטל. בעד ההצבעה, צילום: בשמת איבי ח"כ מיקי רוזנטל. בעד ההצבעה | צילום: בשמת איבי ח"כ מיקי רוזנטל. בעד ההצבעה, צילום: בשמת איבי

יו"ר מגדל, יוחנן דנינו, לא הגיע לדיון משום שהוא בחו"ל. סלינגר הסכימה כבר להעניק ארכה של עד שנתיים לתקופת המעבר ליישום התקנות, תקופה שכרגע מוגדרת עד

סוף 2021 ותוארך עד סוף 2023. נראה כי אם תהיה הצבעה, צפוי רוב להארכה של התקופה בשנתיים.

רוזנטל: "יש פה חברה שיש לה בעיה והממונה מוכנה ללכת לקראתה במידה מסוימת. אי אפשר לעמוד מול הוועדה עם אקדח ברקה". ח"כ רחל עזריה (כולנו) שתומכת בהחלת ההוראות, הצטרפה וטענה כי יש להתקדם ולהכריע בעניין.

בדיון נוכחים הח"כים רוזנטל, רחל עזריה ומיכל בירן (המחנה הציוני) ומיקי לוי (יש עתיד) התומכים בסלינגר, מול עודד פורר (ישראל ביתנו) שמתנגד ויצחק ועקנין (ש"ס) שטרם הביע עמדה וכן ח"כ עיסאווי פריג' (מרצ).

גפני: "אין לי עדיין עמדה בעניין. היה רק דיון אחד מהותי. כעסתי על זה שהמפקחת אמרה שהיא עומדת על דעתה ואני חושב שיש הצעות מוסכמות שיצגו מצב שבו רשות ההון לא ויתרה מדי למגדל ולא החמירה מדי. אני בעד שנקבל החלטה".

גפני ביקש מסלינגר לדווח על ההתפתחויות האחרונות.

סלינגר: "אני מכבדת תהליכים פרלמנטריים. מ-2008 אנחנו דנים עם השוק על התהליך. גם כשהאיגוד היה מלא, וגם אחרי שמגדל פרשה. אחרי הדיון הקודם שנבצר ממני לבוא, קיבלנו את הצעתך ויזמנו פגישות עם מגדל. קיבלנו את הטיעון של מגדל שיש לתת התייחסות לחברות שביטוח שיש להם תיק ביטוחי חיים כי זה לא משפיע רק על מגדל אם כי הוא משפיע גם על חברות אחרות. הסכמנו לעשות דיפרנציאציה סביב החברות כך שחברה שיש לה הרבה ביטוח חיים, הדרישות כלפיה גדולות יותר. נשאר לו"ז לפריסה וכאן לא הגענו לעמק השווה. אנחנו הצענו על עוד שנתיים ל-2023 ומגדל מדברת על 2030-2029.

גפני: "אנחנו רוצים שבתוך התקופה הזו של המעבר תבחנו אם זה עובד או לא". סלינגר: "צוות ישום משותף של הרשות ושל איגוד חברות הביטוח יבחן את היישום".

ח"כ פורר: "הפעם שעברה, שלא הגעת, היה לצנינים בעינינו ואני שמח שהגעת. אנחנו יודעים מעט מאד על הסולבנסי. ביקשתי דו"ח שמנתח את הסיכונים והאפשרויות ולא קיבלתי עד היום. גם הנסיון מאירופה לא ברור. יש לי חשש אמיתי מעליית מחירי ביטוח ויציאה של שחקנים מהשוק. אז שימו דו"ח כזה, שאני מניח שעשיתם, על שולחן הוועדה, וחבל אם לא עשיתם זאת עד כה".

ח"כ פריג' (מרצ) שהגיע במקומה של ח"כ זהבה גלאון לדיון: "אתה גפני מנסה למצוא פתרון שיירצה את כל המערכת. במצב של היום כל חברות הביטוח, כולל מגדל, עומדות בכללים. אני מציע לתת הארכה של שנתיים-שלוש ולחייב דיווח תוך כדי התקופה".

ערן צ'רנינסקי, מנכ"ל מגדל אחזקות, התבקש להציג את עמדת מגדל. גפני: "כדאי לכם לקבל את ההסכמות, כי אז יש סיכון שזה יחזור לארבע שנים".

צ'רנינסקי: "ההבדלים בין אירופה למה שנעשה בישראל הם של יום ולילה. חברות הביטוח, ובמיוחד חברות ביטוח חיים, נתונות לסיכונים ולא יכולות לצבור את ההון המתאים כדי להתמודד עם הסיכונים בצורה טובה. מדברים על העלאה מ-4.5 ל-6.5. זה לא רולוונטי לחברת ביטוח חיים לטווח ארוך. הארכה כזו לא תאפשר תכנון לטווח ארוך.

"המפקחת לא ניהלה איתנו מו"מ אמיתי. הסכימו לתת לנו שנתיים. אמרנו שאנחנו מוכנים להתגמש. נאמר לנו שהתייעצו עם מומחים. אנחנו מבקשים לראות את חוות הדעת של הפיקוח. לנו יש חוות דעת אירופית".

מנהלת הסיכונינים של מגדל מיכל גור הוסיפה: "נכון שסיכונים מתממשים. אבל סיכון אריכות ימים לא קורה ביום אחד. מדובר פה על 30-20 שנה".

גפני: "הוויכוח האמיתי הוא אם לאשר לקחת דיבידנדים, נכון"?

צ'רנינסקי: "זה לא נכון. באירופה נושא הסולבנסי לא מתייחס לדיבידנד באופן ישיר".

גפני: "למה אתם לא אומרים בגלוי שאתם רוצים דיבידנד"?

חכ משה גפני, צילום: אלכס קולומויסקי   חכ משה גפני | צילום: אלכס קולומויסקי חכ משה גפני, צילום: אלכס קולומויסקי

עזריה: "למה אתם נכנסים ללחץ פתאום מהשאלה של הדיבידנד"?

גפני: "עשיתי שיעורי בית והתברר לי שיש ויכוח ביניכם לגבי הדיבידנד. זה ויכוח לגיטימי ואם הוא נכון אז צריך לשים את זה על השולחן".

רוזנטל: "העובדה שיש למגדל תיק ביטוחי חיים גדול, המשמעות שיש לה סיכון גדול יותר מהחברות האחרות. לכן צריך לדאוג לביטחונות האלה לטובת הציבור.

פריג': "יש פיל בחדר (מתכוון לדיבידנד שמגדל מבקשת למשוך). עם כל הכבוד למגדל אתם לא יותר חכמים מיתר החברות. גם החברות האחרות יודעים לנצח סיכונים. המניע שאתם מעלים כאן הוא מניע שונה, ולא צריך להתחמק מזה".

בירן: "אני לא יודעת להעריך מה ההשלכות של 6 שנים או 16. הכעס שלך מיקי (רוזנטל) שזה הפקרת הציבור, אני מרגישה שאף אחד מאיתנו לא התעמק בנוסחאות ובחישובים שהביאו אותנו לכאן. אני נותנת בסלינגר אמון, אין לי יכולת לבדוק. אני מבקשת שהנושא ייחתך ותהיה הצבעה".

לוי ביקש ממנכ"ל איגוד חברות הביטוח גיא רוטקופף להציג את עמדת חברות הביטוח: "אם ההון הדרוש לא יועמד כבטוחה, אנחנו מסכנים את הציבור שלא יכול לקבל את כספו בבוא היום". לסלינגר אמר: "אני כועס עליך, כי הארכת בשנתיים ונתת תשלום דיפרנציאלי. לא היית צריכה לוותר. את אמרת 6 שנים, הם יגידו 12 ו-9, ונמתח את השוק הזה".

רוזנטל: "מגדל יכולה למכור חלק מהנכסים שלה". 

גיא רוטקופף , צילום: ענר גרין גיא רוטקופף | צילום: ענר גרין גיא רוטקופף , צילום: ענר גרין

רוטקופף: "הדיונים האינטנסיביים היו ביוני. טענו טענות משמעותיות יותר ממה שהוסכם. סיכמנו גם שתקום ועדה שתדון בנושאים נוספים. בחרנו בקו של הידברות ושיתוף פעולה שזה קו נכון לעבודה מול רגולטור. אני חייב לומר שכל ניסיון שיגיע להסכמה גם עם מגדל הוא מבורך מבחינתנו. אנחנו מאד רוצים שמגדל תחזור לאיגוד חברות הביטוח. כל פתרון שהוא מוסכם וטוב מבורך מבחינתנו".

גפני: "מה דעתך על השנים"?

רוטקופף: "אפשר לפתור את הוויכוח על השנים היום".

סלינגר: "יש חמש חברות ששולטות ב-90% משוק הביטוח. אף חברה לא תצא מהענף, יהיה היצע של מוצרים. ההתאמות שנעשו הן ב-6.5 מיליארד שקל מתוכן 2 מיליארד שקל עבור מגדל. לא נתפשר יותר".

עזריה מציעה להצביע בעד הפשרה שהציעה סלינגר.

פורר: "אני מבקש לדעת אם יש מצב שחברת ביטוח באירופה מקבלת דרישות הון מקלות יותר מאחרות".

סלינגר: "ברור שהקלות כאן יהיו לגבי כל החברות. באירופה כמעט כל החברות עומדות ביחסי הון שלא מוכרות בסביבתנו, ויש להן שנתיים להשלים את ההון עד 2018. במדינות מסוימות יש ענייני עתודות ונדרשה שם התאמה של 16 שנה על העתודות ולא על דרישות הון, כי היוון העתודות לא נעשה שם ואילו אצלנו ההיוון כן נעשה. כל מדינה יש לה בעיה אחרת. לנו יש בעיה של אריכות ימים".

צ'רנינסקי: "נכון שמ-2008 החלו דיונים גם באירופה ובעקבותיהם קבעו שם שמעכשיו סופרים 16 שנה, מעכשיו. השולחן הזה הוא המקום היחידי בעולם שמדברים לחזור לספור מ-2008. אף אחד לא הלך רטרואקטיבית. זו המצאה ישראלית".

בתום ההצבעה אמר המתנגד היחיד ח"כ פריג': "דורית סלינגר התקפלה בפני מגדל. הדחייה עד 2024 מעקרת את מהות הרפורמה שנדונה בוועדת הכספים. לתבשיל שרקח יו"ר הוועדה גפני יש טעם חמצמץ. הפחד של גפני מדוד ביטן ומיקי זוהר שיתק את יו"ר ועדת הכספים וזאת גם הסיבה שהוא דרש רביזיה בסוף הדיון."

 

תגיות