אחרי תיקון הדוחות: פריגו מדווחת על הפסד שנתי ענק של 4 מיליארד דולר
החברה תיקנה דיווחים כספיים קודמים שלה עקב הערות של רואי החשבון של החברה. בשורת המכירות החברה דווקא עקפה את התחזיות המוקדמות
פריגו דיווחה לפנות בוקר היום (ג') על תוצאות כספיות לרבעון הרביעי הפיסקלי של 2016, ולשנה כולה. כמו כן, החברה תיקנה דיווחים כספיים קודמים שלה עקב הערות של רואי החשבון של החברה.
קראו עוד בכלכליסט
את שנת 2016 סיימה החברה עם הפסד עתק של 4 מיליארד דולר. זאת, לעומת הפסד של 2 מיליון דולר בשנת 2015.
הכנסות החברה ברבעון הרביעי עמדו על 1.33 מליארד דולר. תחזיות האנליסטים לרבעון היו להכנסות של 1.17 מיליארד דולר.
מהדוחות עולה כי פריגו סיימה את 2016 עם הכנסות של 5.3 מיליארד דולר, עלייה קלה של 5% מול הכנסות של 5 מיליארד דולר ב-2015. אבל שינוי חשבונאי בתמלוגים ממכירות תרופת הטיסברי לטרשת נפוצה לנכס פיננסי (ולא נכס בלתי מוחשי כפי שעשתה בעבר), העביר אותה להפסד תפעולי של 2 מיליארד דולר לעומת רווח של 450 מיליון דולר ב-2015, בעיקר עקב מחיקת מוניטין והפחתות בלתי מוחשיות.
ירושה בעייתית
פריגו רכשה את חברת אלן ביולי 2013 בתמורה למזומן בהיקף של 3.3 מיליארד דולר ומניות פריגו ששוויין בעת השלמת העסקה היה 6.1 מיליארד דולר. לאחר העסקה החזיקו בעלי המניות הוותיקים של פריגו ב־71% ממניות החברה הממוזגת, ובעלי המניות של אלן החזיקו ב־29%.
הנכס העיקרי של אלן היה זכות להכנסות בשיעור של 18% ממכירות התרופה טיסברי שבבעלות ביוג'ן עד למכירות של 2 מיליארד דולר בשנה, ו־25% על המכירות מעבר לרף זה. מאז רכישת אלן ועד מרץ 2017 הסתכמו הכנסות פריגו מתמלוגי הטיסברי למעלה ממיליארד דולר.
מנגד, הלחץ על מניות הפארמה בתקופה האחרונה אילץ את פריגו למכור במרץ 2017 את הזכויות לתמלוגים מתחילת 2017 לקרן RPI תמורת 2.2 מיליארד דולר. אחד הסיכונים העיקריים עבור פריגו היה דעיכה במכירות הטיסברי, שתופעות הלוואי שהיא גורמת מקשות עליה את התחרות.
נכס נוסף שפריגו הסתבכה בו הוא רכישת חברת אומגה ב־2015 תמורת כ־4.4 מיליארד דולר במזומן ובמניות, כולל חוב שהיה לאומגה בהיקף 1.4 מיליארד דולר. על רכישה זו ביצעה פריגו כבר 3 מחיקות – הגדולה הייתה בנובמבר 2016, וכללה הפרשה של 804 מיליון דולר בגין מוניטין ו-866 מיליון דולר בגין הפחתות בלתי מוחשיות, מחיקה של 1.67 מיליארד דולר בסה"כ.
שתי המחיקות הנוספות על הנכסים שנרכשו מאומגה היו של כ-185 מיליון דולר ברבעון הרביעי של 2015 ו-467 מיליון דולר ברבעון הראשון של השנה.
פריגו גם איששה היום את המהלך של פיטורי 750 עובדים, המהווים כ-14% מכוח העבודה בפריגו שאינו עוסק ישירות בייצור תרופות. כמו כן שוקלת החברה, שבסיסה באירלנד, למכור חטיבה ייצור שלמה המתמחה בייצור מרכיבי תרופות.
לפני כשנתיים עמד מחיר מניית פריגו על יותר מ־200 דולר, בעקבות הצעת רכש של מיילן, אך הנהלת פריגו דאז הצליחה לשכנע את מחזיקי המניות לסרב לה. כיום נמצאות מחוץ לחברה שתי הדמויות הדומיננטיות באותה עת, המנכ"ל ג'וזף פאפא וסמנכ"לית הכספים הוותיקה ג'ודי בראון, ופריגו מתמודדת עם קשיים רבים, ונסחרת כבר ברמה של פחות מ-70 דולר.
פריגו נמצאת לאחרונה תחת לחץ מצד קרן הגידור סטארבורד ואליו (Starboard Value) ובעקבותיו משנה מהותית את הרכב הדירקטוריון. במסגרת זו התווספו לדירקטוריון בתחילת פברואר חברים חדשים מטעם הקרן, ובמקביל עזבו חמישה חברים מכהנים - ובכלל זה שלמה ינאי.
סטארבורד נכנסה להחזקה בפריגו ברבעון האחרון של 2016 והיא מחזיקה היום 6.7% ממניות החברה. בדצמבר האחרון תקפה סטארבורד במכתב פומבי את הנהלת פריגו, שנקטה לדעתה ב"צעדים מוטעים מבחינה פיננסית ומבחינה תפעולית", מאז שהצליחה למנוע את ניסיון ההשתלטות של מיילן.
לא התפרסמו תגובות לכתיבת תגובה