אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוסיה וסעודיה משתפות פעולה, אך במקביל נאבקות על יצוא הנפט לסין צילום: Rex, רויטרס

רוסיה וסעודיה משתפות פעולה, אך במקביל נאבקות על יצוא הנפט לסין

שתי יצואניות הנפט הגדולות האריכו השבוע את ההסכם לקיצוץ התפוקה, אך מאחורי הקלעים מתפתח מאבק על האפשרות להפוך לספקית המובילה של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם

03.06.2017, 14:31 | שירות כלכליסט

ירידת מחירי הנפט בשנים האחרונות עזרה לקרב בין רוסיה וסעודיה, אך כעת הקרב על ליבה של סין עלול להוביל למחלוקת בין המדינות.

קראו עוד בכלכליסט

אמנם השבוע נועד נשיא רוסיה ולדמיר פוטין עם הנסיך הסעודי מוחמד בן סלמן לאשרור הארכת ההסכם ההבינלאומי לקיצוץ תפוקת הנפט ולחיזוק הקשרים בין המדינות, אך מאחורי הקלעים מתפתחת תמונה שונה, כאשר רוסיה וסעודיה נלחמות על האפשרות להפוך לספקיות המובילות של סין, שנחשבת ליבואנית נפט גדולה.

פוטין והנסיך מוחמד, צילום: Rex, רויטרס פוטין והנסיך מוחמד | צילום: Rex, רויטרס פוטין והנסיך מוחמד, צילום: Rex, רויטרס

 

רובין מילס, בכיר בחברת קמאר אנרגיה השווה את התחרות בין שתי המדינות ל"משחק הגדול" - המאבק שהתחולל במאה ה-19 בין רוסיה ובריטניה על השפעה במרכז אסיה. לדבריו, "עכשיו אסיה היא השחקן. כל יצואן מוביל - סעודיה, איראן או רוסיה - צריך את השוק הזה".

 

הסכמי ענק עם סין, ומעבר לה

 

רוסיה ביצעה את המהלך הגדול הראשון שלה בסין ב-2014, על רקע הסנקציות שהטילו עליה מדינות המערב בשל מעורבותה במלחמה באוקראינה. באותה שנה חתמו המדינות על הסכם ל-30 שנה במסגרתו תספק רוסיה לסין גז טבעי. לפי ההערכות, שווי החוזה עומד על 400 מיליארד דולר. לפי חלק מהדיווחים, פוטין הציע הנחה גדולה לסינים כדי להבטיח את קיומו של ההסכם.

עם זאת, פוטין אינו הראשון שהביע עניין בשוק הסיני המתפתח. מלך סעודיה המנוח עבדאללה החל לחזר אחר בייג'ינג כבר ב-2006, ואף ארגן מיזם משותף בין CNPC הסינית וחברת הנפט הממשלתית של סעודיה, ארמקו. העסקה כללה הקמת בית זיקוק עצום בסעודיה שיוכל לטפל ב-400 אלף חביות נפט ביום, ובניית מתקן דומה בסין. הממלכה הסכימה גם להעביר את המטה האסייתי שלה לבייג'ינג. "אנחנו מקווים להקים בתי זיקוק רבים נוספים בסין", אמר לאחרונה שר האנרגיה הסעודי חאלד אל פאלח, "יש לנו מרחב רב לצמיחה והשותפים הסינים שלנו מודעים לכך".

סין אינה השוק היחיד שבו רוסיה וסעודיה מתחרות. מוקדם יותר השנה פתח המלך סלמן הסעודי במסע דילוגים רחב באסיה, וחתם על חוזי נפט וגז בשווי 13 מיליארד דולר עם מדינות כמו מלזיה ואינדונזיה. הסיבה להתעניינות באזור היא הביקוש הער שנרשם בו: אסיה מייצגת קרוב לשליש מהביקוש העולמי היומי, שעמד בשנה שעברה על 31.4 מיליון חביות. מדינה נוספת שמעוררת עניין היא הודו המונה 1.3 מיליארד תושבים. באוקטובר שילמה רוסיה 13 מיליארד דולר לרכישת אסאר אויל, חברת הנפט הפרטית השנייה בגודלה בהודו. העסקה אמנם לא זכתה עדיין לאישור רשמי, אך פוטין ממשיך בחיזורים, והוא הזמין את ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי לפורום הכלכלי הבינלאומי בסנט פטרבורג.

תגיות