אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוצה להתחתן עם פלסטיני? תני לנו את הפייסבוק שלך צילום: טיווטר

חשיפת כלכליסט

רוצה להתחתן עם פלסטיני? תני לנו את הפייסבוק שלך

רשות האוכלוסין החלה לדרוש פרטי חשבון פייסבוק מאזרחים שרוצים להסדיר מעמד בני זוג עם אנשים מהרשות הפלסטינית או שמוצאם במדינות ערב. הדרישה טעונה ובעייתית - ופוגעת בזכות לפרטיות

27.06.2017, 15:10 | עומר כביר
רשות האוכלוסין החלה לאחרונה לדרוש מישראלים שרוצים להסדיר מעמד של בני זוג מהרשות הפלסטינית או ממדינות ערב למסור את כתובתם ברשתות חברתיות.

קראו עוד בכלכליסט

אזרח ישראלי שרוצה להסדיר את מעמדו בישראל של בן זוג שאינו זכאי לאזרחות במסגרת חוק השבות, נדרש להעביר לרשות האוכלוסין שורה של טפסים ומסמכים, שמעידים על טיב הקשר ביניהם, על הזהות של בן הזוג ועל כך שמרכז החיים שלהם הוא בישראל.

הסעיף החדש בטופס. צילום: גלית לובצקי, צילום: טיווטר הסעיף החדש בטופס. צילום: גלית לובצקי | צילום: טיווטר הסעיף החדש בטופס. צילום: גלית לובצקי, צילום: טיווטר

כאשר מדובר בבן זוג מהרשות הפלסטינית או מאחת ממדינות ערב, נדרש מילוי של טופס מיוחד שכולל פרטים נרחבים על עברו של בן הזוג: היסטוריית עבודה ולימודים (כולל מלגות שהתקבלו), פירוט של בני משפחה מדרגות קרבה שונות ועיסוקיהם, קשרים אפשריים לרשות של בן הזוג או קרובי משפחתו ועוד.

כמו כן, כולל הטופס פרטים אישיים שונים של האזרח הישראלי, ובהם שם מלא, שמות הורים וסבים, תאריך לידה, מספר טלפון, מספר סלולרי ומקום עבודה. לאחרונה עודכן הטופס, ומעתה מתבקש האזרח הישראלי לצרף גם "כתובת ברשת חברתית/פייסבוק" (מבקש המעמד צריך גם הוא למלא פרטים אלו, כולל כתובת ברשת חברתית).

הניסוח העמום מעורר לא מעט תהיות - כמו כמה כתובות מכמה שירותים צריך להביא (רק פייסבוק, או כל הרשתות החברתיות שבהן פעיל האזרח – מטוויטר, דרך לינקדאין ועד פליקר), או מה לעשות במקרה שבו יש לאזרח יותר מחשבון אחד ברשת חברתית.

ואולם, הסוגיה הבעייתית ביותר היא הפגיעה בפרטיות האזרחים. "ישראלי שמבקש להסדיר מעמד של בן זוג נמצא במצב מאוד רגיש, שבו האפשרות לעמוד על זכויותיו מוגבלת ולמעשה אין פה מצב של מתן הסכמה חופשית", אמרה ל"כלכליסט" עו"ד גלית לובצקי, שמתחמה בהסדרת מעמד של בני זוג זרים בישראל. "הרשתות החברתיות הן מרחב שמשלב ציבוריות ופרטיות והדרישה לעיין בדברים שאדם מפרסם על עצמו פוגעת בפרטיות ועל פניו נעשתה ללא כל הסמכה בחוק וללא דיון ציבורי".

פגיעה משמעותית בפרטיות

לובצקי, שחשפה את הבקשה הבעייתית בחשבון הטוויטר שלה, הוסיפה שיש כאן בעיה מהותית: "מה קורה אם אני לא רוצה למסור את הפרטים, האם הדבר הזה ישחק נגדי? בניגוד למספר טלפון, כתבות מגורים או שם נעורים, מדובר בחשיפה לרעיונות ולמחשבות של אדם, לקשרים החברתיים שלו. כשבוחנים את זה לצד שאר המידע שנמסר לרשות האוכלוסין מתקבלת פגיעה משמעותית בפרטיות. השלם גדול ופוגע מסך חלקיו, כי מדובר בחיבור בין מידע שמפורסם ברשתות חברתיות עם המידע שרשות האוכלוסין אוספת ומקבלת כחלק מהתהליך. העניין של הסדרת מעמד, וזה משהו שבג"ץ חזר ואמר עשרות פעמים, הוא לא רק עניין של בן הזוג הזר אלא גם ובעיקר עניינו של הישראלי שרוצה לחיות במולדתו עם התא המשפחתי שבחר להקים".

 

מרשות האוכלוסין נמסר בתגובה: "השאלון אותו ממלאים בני המשפחה נועד לתת מידע רלוונטי לבקשה בפרמטרים השונים: האישיים, המשפחתיים, הבטחוניים ועוד".

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
רעיון שיפוצי
לדעתי עצם הנכונות לדון ביכלל על הכנסת ערבים פסולה. רוצים להיות יחד ?שיעבור המחזיק באזרחות הישראלית לגור עם בן הזוג בארצו שלו או שיעברו שניהם למקום שמקבל הגירה כמו איזור הביצות של סיביריה לייד גבול סין. יש שם אפילו שמות רחובות ביידיש ואותיות עבריות. ירגישו בבית.
עבדול וואהב  |  11.07.17
8.
יכול להיות שיש דרישה בעייתית יותר וטעונה יותר?
למשל הדרישה לרצוח ישראלים . זאת דרישה מקוממת מאוד (לדעתי האישית), אבל רוב הבעלים המיועדים גדלו וחונכו תחת הדרישה הזאת. חלק מהם מנסים ליישם את החינוך שקיבלו. למשל התוכנית הפלסטינית להגדיל את האחוז של הערבים הישראליים, באוכלוסיה, כך שישראל תהפוך למדינה פלסטינית באופן דמוקרטי. לדעתי (האישית בלבד), הסכנות לתושבי ישראל להירצח בעקבות הצלחת תוכנית כזאת היא גדולה יותר מהסכנה של פייסבוק. ( למשל ממשלה שמורכבת רק מערביי ישראל , יכולה להחליט על גירוש יהודים, רצח יהודים, התנכלות ליהודים ועוד. ממשלה כזאת לא תהיה מחוייבת לשלטון דמוקרטי, כפי שאין שלטון כזה באף מדינה ערבית).
אורי  |  28.06.17
לכל התגובות