אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סמוטריץ' על הניסיון לעכב את חוק הג'ובים: אקדם הגבלת סמכויות המבקר צילום: עומר מסינגר

סמוטריץ' על הניסיון לעכב את חוק הג'ובים: אקדם הגבלת סמכויות המבקר

זאת בתגובה למכתבו של המבקר יוסף שפירא לשרת המשפטים אילת שקד ושר האוצר משה כחלון, בו דרש המבקר לעכב את חקיקת "חוק הג'ובים"

29.06.2017, 20:30 | שחר אילן
ח"כ בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי הודיע היום (חמישי) שיקדם חוק להגבלת סמכויות מבקר המדינה. זאת בתגובה למכתבו של המבקר יוסף שפירא לשרת המשפטים אילת שקד ושר האוצר משה כחלון, בו דרש המבקר לעכב את חקיקת "חוק הג'ובים" של יו"ר הקואליציה דוד ביטן עד לפרסום דו"ח מטעמו בנושא הדירקטורים בחברות הממשלתיות בעוד מספר שבועות.

קראו עוד בכלכליסט

הצעת החוק של סמוטריץ' קובעת שהמבקר לא יהיה מעורב בתהליך קבלת ההחלטות, לא ייתן הוראות לביצוע או להימנעות מביצוע ולא יפעל ישירות מול משרדי הממשלה והרשויות המקומיות ליישום ההמלצות. במקומו יהיה משרד ראש הממשלה אחראי ליישום ההמלצות במשרדי הממשלה ומשרד הפנים ליישום ההמלצות ברשויות המקומיות. כן מוחקת הצעת החוק את סעיף הסל המאפשר למבקר לחקור "כל עניין שיראה צורך בו". הוא מתכוון להביאה לאישור ועדת השרים לחקיקה עוד במהלך כנס הקיץ של הכנסת כלומר בחודש הקרוב.

המבקר שפירא, צילום: אלכס קולומויסקי המבקר שפירא | צילום: אלכס קולומויסקי המבקר שפירא, צילום: אלכס קולומויסקי

העימות בין סמוטריץ' למבקר החל ב-2015 כאשר שפירא שלח מכתב דומה בו ביקש לעצור את חקיקת חוק החטיבה להתיישבות של סמוטריץ', שהקנה לחטיבה סמכות לפעול מטעם המדינה בנושאי התיישבות. זאת, בטענה שיש להמתין עד שיפרסם את הדו"ח שלו בנושא החטיבה להתיישבות. העימות תפס תאוצה כאשר סמוטריץ' עיכב תקנות שיזם המבקר לתיקון הליקויים בדו"חות.

סמוטריץ' אומר ש"מבקר המדינה שוב שוכח את תפקידו ופועל בחוסר סמכות. המבקר הגדיל הפעם לעשות ומנסה להתערב בצורה בוטה וחסרת בסיס בהליכי החקיקה של הכנסת". לדבריו, הצעת החוק שלו "תחזיר את המבקר לתפקידו המקורי במדינה דמוקרטית מתוקנת ותשים סוף לפופוליזם ולרדיפת התקשורת של משרד המבקר".

סמוטריץ' טוען ש"תפקידו של מבקר המדינה הוא לבצע ביקורת חיצונית לאחר התהליכים ואסור לו להתערב בתהליכי קבלת ההחלטות תוך כדי התהוותן. הפרת כלל זה על ידי המבקר ברגל גסה פעם אחר פעם חותרת תחת תפקידו". לדבריו, "המבקר עבר כל גבול בכך שכאחרון הטוקבקיסטים הצמיד לחוק של הכנסת כינוי מבזה שהודבק לו על ידי מתנגדיו הפוליטיים 'חוק הג'ובים'. מבקר מדינה שמשתתף באופן חד צדדי במשחק הפוליטי ועורך דה לגיטימציה לחוק שמחוקקת הכנסת", אומר הח"כ מהבית היהודי, "אינו יכול לצפות לזכות לאמון הציבור ואינו ראוי להמשיך בתפקידו".

פנייתו של שפירא לשרים

שפירא פנה כאמור היום אל כחלון ואל שקד בבקשה לעכב את המשך חקיקתו של "חוק הג'ובים". החוק קובע כי שני סוגי פוליטיקאים יהיו פטורים מהוכחת כישורים מיוחדים לצורך מינוי לדירקטורים בחברות ממשלתיות, למרות הזיקה הפוליטית הברורה שלהם: שרים לשעבר שכיהנו לפחות שלוש שנים, וראשי ערים לשעבר שבהן יותר מ-50 אלף תושבים.

הצעת החוק, שהוגשה על ידי קבוצת ח"כים בראשות ביטן אושרה אתמול בקריאה טרומית בתמיכת הקואליציה והועברה לוועדת הכנסת לקביעת הוועדה שתכין אותה לקריאה ראשונה. במכתב לכחלון ושקד ציין שפירא כי "בחודשים האחרונים ערך משרד מבקר המדינה ביקורת בנושא מינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות. ביקורת זו עומדת לפני סיום ממש בימים אלה והדו"ח המיוחד יתפרסם בקרוב".

המבקר סבור כי "נוכח העובדה שמדובר בשינוי דרמטי ומשמעותי של סדר הדברים הקיים, נכון יהיה לצורך שמירה על האינטרס הציבורי ולמען ניקיון הדעת להמתין על להשלמת הדו"ח ופרסומו, כך שיהיה ניתן להביא בחשבון את הממצאים והמסקנות העולים ממנו".

לא לגמרי ברור מדוע פנה המבקר לשני שרים בלי לפנות לביטן וליו"ר הכנסת שהם לכאורה הגורמים הרלוונטיים.

תגיות