אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אושר לקריאה שנייה ושלישית: הותמ"ל תאשר בנייה גם בקרקעות פרטיות צילום: אלכס קולומויסקי

אושר לקריאה שנייה ושלישית: הותמ"ל תאשר בנייה גם בקרקעות פרטיות

הצעת החוק תאפשר לותמ"ל לקדם תוכניות בנייה בהליך מואץ בקרקעות פרטיות בהן יש לפחות עשרה בעלים, או חמישה - במקרה שהמדינה היא אחד מהם. יו"ר ועדת הפנים דודי אמסלם: "זה לא ההליך הרצוי, אבל אנו נדרשים לטפל בבעיה יותר אקוטית"

20.07.2017, 15:56 | ענת דניאלי

ועדת הפנים בראשות ח"כ דודי אמסלם אישרה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת שר האוצר, משה כחלון לשילוב פרויקטים של התחדשות עירונית והגברת השימוש בקרקעות פרטיות במסגרת הוועדה הארצית לתכנון מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל). 

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בשינוי משמעותי ביותר בסטטוס הותמ"ל שעד היום עסקה בקידום בהליך מואץ של מתחמים גדולים לדיור על קרקעות ציבוריות בלבד. כעת החוק נועד לאפשר קידום פרויקטי בנייה נרחבים של למעלה מ-750 יח"ד גם בקרקעות פרטיות.

על פי התיקון שאושר לקריאה שנייה ושלישית - מדובר בקרקעות פרטיות בהן יש לפחות חמישה בעלים שונים על הקרקע, והמדינה היא אחד מהם. במקרה של קרקע שאין למדינה כל חלק בבעלות עליה, יידרשו לפחות עשרה בעלים שונים לתא שטח הקרקע אותו ירצו לקדם בהליך מואץ. עוד הוגדר כי לאף אחד מהבעלים לא תהיה בעלות בשיעור גבוה מ-20% מחלקת הקרקע הכוללת לתכנון.

עוד קובע החוק כי לפני הדיון בותמ"ל ידון בתוכנית צוות שיכלול את נציג מנהל התכנון, נציג משרד המשפטים, נציגות ממשרד האוצר וממשרד הבינוי והשיכון וכן מהרשות המקומית שבשטחה צפוי מתחם הבנייה בהליך מואץ, הצוות יגיש את המלצתו לממשלה באופן מפורט בטרם יוכרז כמתחם בקבינט הדיור

דודי אמסלם, צילום: אלכס קולומויסקי דודי אמסלם | צילום: אלכס קולומויסקי דודי אמסלם, צילום: אלכס קולומויסקי

עוד אושרה הצעתו של שר האוצר לפיה ניתן יהיה לקדם בותמ"ל תכנית התחדשות עירונית (פינוי בינוי ותמ"א 38) בהיקף של לפחות 500 יח"ד. זאת בתנאי שהמתחמים הוכרזו כמתחם פינוי בינוי בהתאם להגדרתו בחוק ובתנאי שקיימת הסכמת הרשות המקומית להגשת התכנית.

כמו כן, במתחמים שיאושרו בותמ"ל יוגדר ש-15% מיחידות הדיור יהיו מיועדים לשכירות ארוכת טווח.

ממשרד האוצר ציינו כי "לפעילות הותמ"ל תרומה מכרעת במסגרת מאמצי הממשלה לפתרון מצוקת הדיור והגדלת מלאי יח"ד. מאז הקמת הועדה טופלו על ידה עשרות תכניות שכוללות עשרות אלפי יחידות דיור תוך קיצור זמנים חסר תקדים".

 

יו"ר הוועדה ח"כ דודי אמסלם: "הותמ"ל זה לא ההליך הרצוי, אבל מונח בפנינו אילוץ משבר הדיור. לפעמים 'עת לעשות לה' הפרו תורתך'. אנו נדרשים לפתור את הבעיה היותר אקוטית. אני חושב שכל סיפור הותמ"ל היה צריך להיות תחום במספר יחידות דיור או בזמן, מה שבא קודם. הותמ"ל ייעלם מהעולם. אני אזום לבטל אותו כשהוא לא יהיה רלוונטי, כי בהגדרה הוא פוגע בתכנון. המדינה יצאה לדרך כי יש גירעון של 50,000 יחידות דיור".

ארז קמיניץ, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אמר "עצרנו את מחירי הדיור עם הנדברקס. אני מסכים שהותמ"ל הוא מכשיר מאד דורסני. הוא דורס תכנון, ולכן חייבים להיות מאד זהירים בהפעלתו. אנו לא מחפשים להיטיב עם יזמים פרטיים, אלא דרך לחלץ תכניות תקועות בגלל ריבוי בעלים. כשהחוק יעבור אנו נחפש תכניות תקועות שהוועדה המחוזית לא מצליחה לחלץ. גם אני קורא דוחות של הלמ"ס ומבין שקורה משהו בשוק ויכול להיות שאנו בסוג של שינוי. אם יסתבר ששר האוצר הצליח להתגבר על משבר הדיור, נצטרך לחזור אחורה ולומר שהותמ"ל עשה את שלו".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
בזמן האחרון נשמעות מהאוצר "דירות להשכרה"
מה קרה היכן הייתם בזמן חקיקת חוק מיסוי דירה שלישית הרי במו טיפשותכם גרמת ותגרמו להפחתת הצע הדירות להשכרה ועליית מחירי השכירות. לא אשכח איך אמיר לוי הגאון הכלכלי טען אז שכתוצאה מהחוק ירדו מחירי השכירות. היכן מצאו כל כך הרבה קשקשנים?
זאב  |  22.07.17
3.
מה חשוב לדעת לפני פינוי בינוי?
מה עוד חשוב לדעת לפני פינוי בינוי? בחלק גדול מהמקרים פרוייקט פינוי בינוי מאפשר לעשות סדר בבפריטים שבתכולת הדירה וכן להפיק רווח אלטרנטיבי שניתן להפיק מהחפצים שאין בהם עוד צורך. הדבר נכון בעיקר בדירות של אנשים מבוגרים. ככל שיש בדירה פריטים ישנים כמו תקליטים, ספרים, עיתונים ישנים או כל פריט משנות החמישים, יש מצב שמדובר על פריטי אספנות בעלי ערך כספי. אם אתם רוצים לדעת כיצד להעריך את תכולת הדירה באופן עצמאי חפשו בגוגל "פינוי ירושה יוסף האוסף" וקבלו מאמר שמסביר איך להעריך באופן עצמאי את תכולת הדירה.
יוסף האוסף  |  21.07.17