אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסנקציות על צפון קוריאה ייכשלו בלי לחץ כלכלי של סין צילום: רויטרס

הסנקציות על צפון קוריאה ייכשלו בלי לחץ כלכלי של סין

מועצת הביטחון של האו"ם החליטה להטיל סנקציות שיגרעו כשליש מהכנסות היצוא של פיונגיאנג. למרות צעדים דומים בשנה שעברה המשק הצפון־קוריאני המשיך לצמוח הודות לסחר בסמים ובנשק וגישה למערכת הפיננסית הבינלאומית בסיוע בייג'ינג

06.08.2017, 22:28 | שירות כלכליסט

מועצת הביטחון של האו"ם החליטה להטיל עוד סנקציות על צפון קוריאה.

קראו עוד בכלכליסט

ההחלטה היא ניצחון דיפלומטי לארה"ב ובנות בריתה כמו יפן ודרום קוריאה. שלוש המדינות היו יעד לתוקפנות מצד הממשל בפיונגיאנג, שערך מאז תחילת השנה 12 ניסויים בשיגור טילי קרקע־קרקע שמסוגלים לשאת ראשי נפץ גרעיניים. הסנקציות החדשות אוסרות רכישת פחם, ברזל, עפרת ברזל, עופרת ומאכלי ים מצפון קוריאה. הן גם אוסרות הגדלה של מספר הצפון־קוריאנים שעובדים מחוץ למדינה, כינון מיזמים משותפים עם צפון קוריאה והשקעה במיזמים קיימים.

עיקר הסחר של צפון קוריאה הוא עם סין, ולפי נתונים רשמיים של משרד המכס הסיני, הוא נאמד בשנה שעברה ב־5.37 מיליארד דולר. שר החוץ הסיני אמר אתמול כי הסנקציות החדשות על צפון קוריאה הן "הכרחיות", אך הדגיש שהן לא מטרה בפני עצמה. "מטרתנו היא להביא את כל הצדדים המעורבים בענייני הגרעין לשולחן המשא ומתן כדי למצוא פתרון שיביא לפירוז גרעיני של חצי האי הקוריאני".

שולחים עובדים בכפיה

שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי אמרה בתום ההצבעה, שבה תמכו בסנקציות כל 15 המדינות החברות במועצת הביטחון: "אסור לנו להשלות את עצמנו שפתרנו את הבעיה. אנחנו אפילו לא קרובים לכך. האיום הצפון־קוריאני לא עזב אותנו והוא הופך למסוכן יותר".

סבב הסנקציות הנוכחי הגיע לאחר שבשנה שעברה הגבילה מועצת הביטחון את יצוא הפחם, שהיה אחראי אז לרבע מהכנסות המט"ח של צפון קוריאה, ל־400 מיליון דולר בשנה. בפברואר השנה הפסיקה סין, הלקוחה הכמעט יחידה של הפחם הצפון־קוריאני, את היבוא מהמדינה. לפי הערכות האו"ם, היצוא מצפון קוריאה יניב לה הכנסות של כ־3 מיליארד דולר ב־2017, והסנקציות יסבו לה נזק בשווי של כמיליארד דולר.

שליט צפון קוריאה, קים ג שליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און | צילום: רויטרס שליט צפון קוריאה, קים ג

צפון קוריאה היתה אמורה להכניס השנה כ־295 מיליון דולר מיצוא מאכלי ים, 251 מיליון דולר מיצוא ברזל ועפרת ברזל ו־113 מיליון דולר מיצוא עופרת. לפי תחקיר מ־2015, ממשלת צפון קוריאה כפתה על 50 אלף אזרחים לצאת לעבוד במדינות זרות, בעיקר ברוסיה ובסין. הכנסותיה מעובדי הכפייה הללו נעות ככל הנראה בין 1.2 מיליארד דולר ל־2.3 מיליארד דולר בשנה.

המודל העיראקי

ואולם, ג'וזף דה תומס, לשעבר בכיר במשרד החוץ האמריקאי שייעץ בתכנון הסבב הקודם של הסנקציות על צפון קוריאה, סבור שההחלטה על הקפאת מספר הצפון־קוריאנים העובדים מחוץ למדינה תתגלה כלא יעילה. "אני מפקפק בהערכה שהנזק מהסנקציות יגיע למיליארד דולר ושהפגיעה בכלכלה תהיה קשה", הוא אמר לסוכנות הידיעות רויטרס. "צפון קוריאה עשויה להתכופף רק אם הסנקציות יהיו בסדר גודל דומה לאלה שהוטלו על עיראק בשנות התשעים", הדגיש.

הביקורת של דה תומס על הצעד מגיעה על רקע ההערכות כי למרות סנקציות קודמות שהוטלו על צפון קוריאה כלכלת המדינה המשיכה לצמוח בשנה שעברה. לממשלת צפון קוריאה יש אפיק לא רשמי של הכנסות בדמות סחר בנשק, סמים וחיקויים של מוצרים מערביים. נוסף על כך, רפורמה כלכלית שהוביל שליטה קים ג'ונג און מתירה לחקלאים ובעלי מלאכה למכור תוצרת שלא הועברה לידי המדינה ללקוחות פרטיים. ההחלטה עודדה יצירת עסקים קטנים ושווקים, כפי שמראים תצלומי לוויין. למרות תמיכתה בסנקציות סין עדיין מאפשרת לאישים וארגונים צפון קוריאנים גישה למערכת הפיננסית הבינלאומית באמצעות אנשי קשר שעובדים מתחומה. הממשל האמריקאי יזדקק כך נראה לשיתוף פעולה גדול הרבה יותר של סין כדי לרסן את התוקפנות הצפון־קוריאנית.

תגיות