אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למרות הסכסוך המשפטי: מנרב וסדיט מעוניינות לרכוש את מתקן ההתפלה באשדוד צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

למרות הסכסוך המשפטי: מנרב וסדיט מעוניינות לרכוש את מתקן ההתפלה באשדוד

מדובר בקונסורציום שהיה קבלן ההקמה שמקורות הגישה נגדו תביעת ענק על איחור בהקמה. בינתיים המעטפה עם ההצעה נותרה חתומה בשל תנאי פתיחתה

14.08.2017, 07:01 | גולן חזני

קונסורציום של קבוצת מנרבהישראלית וסדיט (Sadyt) הספרדית - שהיה קבלן ההקמה של מתקן ההתפלה של מקורות באשדוד - הגיש הצעה למקורות ייזום לרכישת המתקן.

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט" נודע כי ההצעה הוגשה ביום חמישי, אולם המעטפה שבה הוגשה נותרה חתומה לעת עתה. זאת, מכיוון שההצעה מלווה בתנאים משפטיים שונים שרק אם מקורות תסכים להם, היא יכולה משפטית לפתוח את המעטפה. הקבלן מתנה את ההצעה בבדיקות נאותות וקבלת אישורים מהבנקים וממשרד האוצר, ובתנאים נוספים.

זו ההצעה הראשונה והיחידה לרכישת המתקן שהוגשה עד כה, אף שמקורות קיימה רוד שואו בקרב 15 גופים כדי לעניין אותם ברכישה. לדברי גורמים בשוק המים, קשה לראות הצעה רלבנטית יותר מכיוון שמתעניינים אחרים יתקשו לקחת על עצמם את סיכוני הבוררות של מקורות לגבי המתקן מול הקבלן, ובוררות נפרדת מול המדינה. מקורות צפויה לנהל מו"מ אינטנסיבי עם הספרדים ומנרב, ורק אם המו"מ ייכשל, לפנות להליך מכרז תחרותי.

בין הגופים שמתעניינים ברכישה ניתן למנות את האצ'יסון ווטר, שיכון ובינוי, השותפות במתקני ההתפלה הקיימים בחדרה ובשורק; קרן תשתיות ישראל שרכשה ב־2015 את השליטה במתקן ההתפלה בפלמחים; וקרן נוי המשקיעה בפרויקטים בתחום התשתיות.

המתקן באשדוד הוא אחד הגדולים במדינה ומחזיק ב־15% משוק המים המותפלים. זה המתקן היחיד שמקורות ייזום בנתה. המתקן החל לפעול ב־2013, ומיומו הראשון הוא לא הפיק את מלוא המים. נכון להיום, התפוקה היא כ־85%. המתקן הוקם באיחור של שנתיים וגרר עימות משפטי בין מקורות לקבלן ובין מקורות למדינה. מקורות תבעה את הקבלן על 705 מיליון שקל, והקבלן הגיש תביעה נגדית על 470 מיליון שקל. במקביל מתנהלת בוררות בין מקורות למדינה על 160 מיליון שקל קנס שהמדינה דורשת ממקורות על אי־העמידה ביעדים.

מתקן ההתפלה באשדוד, צילום: אלבטרוס צילומי אוויר מתקן ההתפלה באשדוד | צילום: אלבטרוס צילומי אוויר מתקן ההתפלה באשדוד, צילום: אלבטרוס צילומי אוויר

הקריסה הפיננסית

באפריל האחרון קרס מתקן ההתפלה פיננסית. הכנסות הפרויקט אינן מכסות את הוצאותיו, וזרוע הפרויקטים של מקורות, החברה־הבת מקורות ייזום, אינה מסוגלת לשרת את החוב שנטלה עבור בניית המתקן, בהיקף של כ־1.2 מיליארד שקל. חצי מהחוב לטובת המיזם העמיד בנק ההשקעות של האיחוד האירופי (EIB), ובחצי השני נשא קונסורציום בהובלת בנק הפועלים.

לפי הערכות, בנק הפועלים אחראי לאשראי של כ־400 מיליון שקל, וליתר כלל ביטוח ועמיתים. סדרת הכשלים במתקן חייבה את תיקונם, ולצורך הערכת עלות התיקונים נשכרה חברת הנדסת התפלה (IDE) שהכינה דו"ח לאחר עבודה מקיפה. ל"כלכליסט" נודע כי הדו"ח יעריך את עלות התיקונים ב־200 מיליון שקל. בדיקות מקדמיות שנערכו עד כה, שתיים מטעם מקורות ואחת מטעם רשות המים, העריכו את גובה הנזקים בכ־160–190 מיליון שקל.

מקורות ביקשה תחילה למכור רק את השליטה בפרויקט, אבל האוצר התעקש על מכירה של 100% מהמניות.

גורמים במקורות סבורים שמול הקבלן ניתן יהיה לקבל מחיר נמוך יותר תמורת המתקן מאשר מידי גורם חיצוני, ולכן צפוי מו"מ קשה ואגרסיבי בשבועות הקרובים בין מקורות ומקורות ייזום לקבלן הספרדי ומנרב בנוגע למחיר.

יו"ר מנרב אברהם קוזניצקי. צפוי מו"מ אגרסיבי עם מקורות, צילום: נמרוד גליקמן יו"ר מנרב אברהם קוזניצקי. צפוי מו"מ אגרסיבי עם מקורות | צילום: נמרוד גליקמן יו"ר מנרב אברהם קוזניצקי. צפוי מו"מ אגרסיבי עם מקורות, צילום: נמרוד גליקמן

תגיות