הסכמה: קק"ל תעביר שני מיליארד שקל למדינה. מחלוקת: מי יבצע את הפרויקטים
בדיון בוועדת הכספים הסכימו האוצר וקק"ל על השהיית העימות על העברת כספי קק"ל למשך שבועיים. זאת לאחר שהקרן הכפילה את נכונותה להעביר כספים ממיליארד ב-2018 לשני מיליארד בשנתיים הקרובות
קק"ל הסכימה להעביר למדינה שני מיליארד שקל, מיליארד ב-2018 ומיליארד ב-2019. בעקבות זאת, האוצר וקק"ל הסכימו על השהיית העימות על העברת כספי קק"ל למשך שבועיים.
עם זאת, בין יו"ר קק"ל דני עטר מהמחנה הציוני לבין מנכ"ל האוצר שי באב"ד נותרה מחלוקת. עטר הודיע שקק"ל תבצע פרויקטים מהתקציב ובאב"ד הבהיר שהדבר אינו מקובל עליו. עד ישיבת הדירקטוריון יעוכב המשך החקיקה.
ועדת הכספים התכנסה הבוקר (ב') כדי להפעיל לחץ על קק"ל להיענות לדרישת האוצר להעביר חלק משמעותי מהכנסותיה לאוצר. הלחץ עזר, ובדיונים מאחורי הקלעים הכפילה קק"ל את נכונותה להעביר כספים ממיליארד ב-2018 לשני מיליארד בשנתיים הקרובות. הנושא יובא לאישור דירקטוריון קק"ל בישיבה הקרובה ב-6 בנובמבר.
הממשלה דרשה מקק"ל מיליארד שקל ב-2018. כדי ללחוץ עליה החייתה הקואליציה פרק שהוקפא מחוק ההסדרים של 2016-2015 שלפיו בכל שנה שבה קק"ל לא תעביר 65% מהכנסותיה לתקציב המדינה יבוטל הפטור שלה ממס חברות, מס שבח ומס רכישה. באוצר הבהירו שאם קק"ל לא תסכים שהכסף יעבור לתקציב המדינה ללא תנאים - תחודש החקיקה ב-7 בחודש.
בישיבה היום התברר שהאוצר דורש להעלות את ההעברה ל-80%. בפועל ההערכה היא שהצעת החוק משמשת שוט כדי לחייב את קק"ל להעביר למדינה מיליארד שקל ב-2018. זאת, לחלוקה לפי ראות עיני המדינה ולא כפי שדורשת קק"ל על פי סדרי העדיפויות שלה.
קראו עוד בכלכליסט
קק"ל צפויה לקבל ב-2017 סכום שיא של 1.4 מיליארד שקל מהשבחת קרקעותיה. כך גילה סגן ראש אגף התקציבים באוצר, אריאל יוצר, בישיבת ועדת הכספים בעניין חוק העברת מיליארד שקל מקק"ל למדינה.
במהלך הישיבה התנצל יו"ר קק"ל דני עטר על הדברים הקשים שנאמרו בדיון בדירקטוריון קק"ל לפני שלושה שבועות לראש הסגל של ראש הממשלה יואב הורוביץ ומנכ"ל האוצר שי באב"ד. זאת לאחר שהורוביץ תקף בישיבה את הדיון בדירקטוריון קק"ל שאותה הגדיר "דיון מביש". בתגובה שאל ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) "כל החוק הזה הוא בגלל שמישהו נעלב? מה זה, גן ילדים"?
חילופי דברים קשים ביותר התפתחו בדיון בין נציגי הקואליציה. סמוטריץ' המתנגד להלאמת הכספים מקק"ל אמר: "זה לא יעמוד בבג"ץ. מנסים לייצר הליך לא תקין בעליל. פוגעים בקניין בצורה אלימה וכוחנית". הוא האשים את גפני בסגירת דילים. "קיבלת את חלקך", אמר.
גפני ענה ש"הרבה שקרים אמרת. אני לא שייך לבית היהודי ולכן לא כל דבר אצלי עולה כסף. אם נעשה חוק הוא יהיה עמיד בבג"ץ". ח"כ רחל עזריה (כולנו) אמרה לסמוטריץ': "כמה גרעינים תורניים מקבלים כסף ולכן לא אכפת לך מכלום". ח"כ איתן ברושי (המחנה הציוני) סיכם: "עם קואליציה כזו לא צריך אופוזיציה".
"כל גוף פרטי משלם מסים אבל קק"ל פטורה"
יוצר הסביר שקק"ל נהנית מהשבחת הקרקעות על ידי תשתיות רבות, שמממנת המדינה, כמו כבישים מחלפים, תשתיות מים וביוב. לדבריו, "כל גוף פרטי משלם מסים אבל קק"ל פטורה מכל מס". הוא אמר שבשנים האחרונות גדלו מאוד הכנסות קק"ל בגלל הגידול בשיווק הקרקעות והשנה היא צפויה לקבל 1.4 מיליארד שקל. בכל שנה קק"ל תוכל לבחור אם לשלם מסים או להעביר 80% מהכנסותיה מקרקע.
יוצר חשף ש-20% מקרקעות המדינה באזורי ביקוש שייכות לקק"ל, מה שמגדיל מאוד את הכנסותיה. זאת, לעומת 13% בכלל הארץ. באזור המרכז מדובר ב-30% ובאזור ירושלים – 29%.
סמוטריץ' ביקר בחריפות את המדינה ש"מפרה ברגל גסה" הסכם לפיו העבירה קק"ל למדינה 2.2 מיליארד שקל תמורת התחייבות של המדינה שלא לבקש כספים נוספים עד 2021.
נציגת משרד המשפטים שרית פלבר אמרה שהיועץ המשפטי לממשלה טרם גיבש עמדה על השלכות ההסכם על החקיקה. "יש קשיים".
היועץ המשפטי של משרד האוצר, אסי מסינג, אמר כי "לאור הגידול בהכנסות והאמירות הקשות של מבקר המדינה לא נכון שהמדינה תכבול דעתה מהמחוקק". הוא טען שלאור העובדה שהכספים ישמשו למזמים לאומיים לא יגרם נזק אמתי לקק"ל.
ח"כ מיק לוי (יש עתיד) אמר ש"הדיון לא חוקי. אתם נוהגים כגנבים בלילה. אם חתמתם על הסכם תכבדו אותו".
ח"כ ברושי אמר ש"המדינה מחסלת החקלאות ופוגעת בהתיישבות. ספק אם המדינה תישאר אם תהיה תלויה בפקידי האוצר. כספי קק"ל נועדו למקומות שתקציב אחר לא יכול להגיע".
3 תגובות לכתיבת תגובה