הקופקסון של טבע סופגת מכה נוספת מוקדם מהצפוי
התחרות מהגרסה הגנרית של מיילן כבר נגסה 16% במכירות הקופקסון של טבע, שהעריכה כי מומנטה תצטרף לקרב רק באפריל. אך החברה האמריקאית תחל בשיווק מיידי, והאנליסטים צופים שמחיר הקופקסון יופחת בעד 40%
זה היה צפוי ובלתי נמנע, אך בכל זאת הפתיע קצת את המשקיעים. מתחרה נוספת של טבע, מומנטה ( Momenta Pharmaceuticals) קיבלה אישור ממינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לשיווק גרסה גנרית לקופקסון 40 מ"ג — תרופת הדגל של טבע.
מדובר בחברה השנייה שמקבלת אישור כזה, לאחר שהמתחרה מיילן קבלה אישור שיווק לגרסה הגנרית שלה באוקטובר האחרון. אף שהשוק ציפה להודעה הזו, טבע
העריכה כי מומנטה תיכנס לתחרות רק בתחילת אפריל — כך עולה מהתחזיות שסיפקה בשבוע שעבר.
קראו עוד בכלכליסט
זריקת הקופקסון, המיועדת לטיפול בחולים עם מופעים חוזרים של טרשת נפוצה, מחלה כרונית במערכת העצבים המרכזית, היתה תרופת המקור היחידה כמעט למחלה, ובמשך שנים התרנגולת שהטילה לטבע ביצי זהב.
עד כמה חשובה תרופת הדגל לטבע? ב־2016 היתה הקופקסון אחראית לכ־20% מההכנסות, שעמדו על 22 מיליארד דולר ול־40% מהרווחים שהסתכמו ב־5.2 מיליארד דולר. ב־2017, שכללה תחרות של חודשיים עם מיילן, כבר רשמה טבע ירידה של 16% במכירות הקופקסון, שעמדו על 4.4 מיליארד דולר.
חברת מומנטה התעכבה כמעט שנה בהשקת התרופה הגנרית שלה, גלאטופה 40 (Glatopa), עקב תקלות ייצור של קבלנית־המשנה שלה פייזר (Pfizer). התרופה היתה מוכנה כבר בפברואר שעבר, אבל ה־FDA שלחה מכתב אזהרה למפעל, שהוביל להגבלת הייצור. כעת, לאחר הסרת המגבלה, קיבלה מומנטה את אישור השיווק לתרופה בגרסת 40 מ"ג. לחברה יש כבר בשוק גרסה גנרית לקופקסון 20 מ"ג (גלאטופה 20 מ"ג), אך טבע מיהרה בזמנו להשיק הקופקסון בגרסת 40 מ"ג — המוזרקת שלוש פעמים בשבוע במקום מדי יום — והצליחה להעביר חלק נכבד מהמטופלים לגרסה זו וליהנות עוד כמה שנים מבוננזת הקופקסון.
אמנם ארה"ב היא השוק העיקרי של טבע, אבל גם באירופה כבר החלה התחרות בקופקסון. באוקטובר האחרון קיבלו שתי חברות, סינת'ון (Synthos) ההולנדית והחברה האמריקאית הפרטית אלבוג'ן (Alvogen), אישור לשיווק גרסאות גנריות של התרופה באירופה.
התחרות, שתנגוס בנתח השוק של טבע, תביא גם לירידת מחירי הזריקה. הטיפול הוותיק יותר של טבע, קופקסון 20 מ"ג, אושר לשיווק בארה"ב ב־1996, ומחירו השנתי עמד אז על 8,300 דולר. מאז זינק המחיר ביותר מ־1,000% והוא עומד כיום על 91.4 אלף דולר. מחירה השנתי של זריקת הקופקסון 40 מ"ג, שהושקה ב-2014 וטבע הצליחה להעביר אליה 80% ממטופלי הקופקסון 20%, עלה מ־63.7 אלף דולר ל־80 אלף דולר — דבר שגרר תגובות זועמות מהציבור והממשל בארה"ב. כעת דורשים חברי קונגרס בארה"ב לדון בהתייקרות הקופקסון, בדומה למקרה של חברת מיילן, שספגה ביקורת בקונגרס על מחירה הגבוה של תרופת הדגל שלה — אפיפן.
האנליסטים של בנק ההשקעות ברקליס מעריכים כי התחרות תוביל להפחתה של כ־15% במחיר תרופת המקור של טבע, ובשיאה יגיעו הורדות מחיר התרופה ל־30%–40%. "להערכתנו, ההשקה המיידית של התרופה של מומנטה תקטין את הרווח של טבע בכ־15 סנט למניה, וזה נמצא בתוך טווח התחזיות שהחברה נתנה ל־2018 — בין 2.25 ל־2.5 דולר למניה", הסביר האנליסט סטיבן טפר מבית ההשקעות אי.בי.אי."קאר שולץ כבר הוריד משמעותית את הציפיות ל־2018, בעיקר על רקע השחיקה המתמשכת בשוק הגנרי בארה"ב, לצד הציפייה לכניסה של תחרות נוספת לקופקסון", סיכם טפר.
הטקטיקה שהיתה מזוהה עם טבע במשך שנים — תחליף גנרי זול לתרופה יקרה — פועלת היום לרעתה, דווקא כשענקית התרופות הישראלית מתמודדת עם כמה אתגרים, ובראשם חוב כבד בהיקף של 32.5 מיליארד דולר בעבור רכישת אקטביס. הנחמה היחידה של טבע היא שמתן הקופקסון לחולים מחייב הקמת מרכזי טיפול לתמיכה בהם, וחולי טרשת נפוצה אינם ממהרים, בדרך כלל, להחליף את הטיפול.
לא התפרסמו תגובות לכתיבת תגובה