אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ללא תיווך סוכנים: ביטוח ישיר בוחנת כניסה לפוליסות החיסכון

בלעדי לכלכליסט

ללא תיווך סוכנים: ביטוח ישיר בוחנת כניסה לפוליסות החיסכון

כניסת החברה לתחום זה, שמגלגל יותר מ־30 מיליארד שקל, תהווה איום ישיר על חברות הביטוח המסורתיות, מכיוון שעד היום ביטוח ישיר לא שיחקה במגרש של החיסכון ארוך הטווח. גם ישראכרט ולאומי קארד לוטשות עיניים לקראת היפרדותן מהבנקים

14.03.2018, 07:49 | רחלי בינדמן

חברת איי.די.איי ביטוח מקבוצת ביטוח ישיר מחפשת בימים אלה מנכ"ל חדש במקום רביב צולר, אך הדבר לא מעכב את התוכניות שלה. ל"כלכליסט" נודע כי בימים אלו בוחנים בחברה כניסה לתחום פעילות חדש שצומח בקצב מהיר בשנים האחרונות – פוליסות חיסכון פיננסיות.  

קראו עוד בכלכליסט

מדובר במוצר חיסכון שמתחרה במוצרים כמו תיקים מנוהלים או קרנות נאמנות של בתי ההשקעות. המוצר ניתן לשיווק רק על ידי גופים המחזיקים ברישיון מבטח. מי שמשווקים כיום את המוצר, שלפי הערכות מגלגל כבר יותר מ־30 מיליארד שקל, הם סוכני הביטוח. ההחלטה של ביטוח ישיר להיכנס לתחום, אם אמנם תתקבל, מהווה מכה לסוכני הביטוח ולגופים הבולטים בתחום – הראל והפניקס בעיקר אך גם הכשרה ביטוח.

האחרונה היא החברה הצומחת ביותר בתחום, שמנהלת פוליסות חיסכון בהיקף של 6.5 מיליארד שקל. רובן באמצעות שיתופי פעולה עם גופים מוסדיים שמנהלים את ההשקעות של הפוליסות, כמו אלטשולר שחם וילין לפידות. גם איילון עלולה להינזק מהמהלך, שכן רק באחרונה היא השלימה את רכישת פעילות הביטוח של פסגות ב־30 מיליון שקל. הפעילות כללה בעיקר פוליסות חיסכון פיננסיות בהיקף של כ־700 מיליון שקל. התנופה בתעשיית פוליסות החיסכון היא תולדה של סביבת ריבית אפסית זמן רב, שגורמת לציבור לחפש חלופות לפיקדונות הבנקאיים המציעים ריביות אפסיות.

בכוונת איי.די.איי להשתמש בפלטפורמת שיווק ישירה של המוצר, כפי שהיא עושה ביתר מוצריה – ביטוחי חיים, רכב ודירות, במה שאמור לחסוך את העמלה לסוכן ולאפשר מחירים תחרותיים יותר. דמי הניהול הממוצעים כיום בתחום הם כ־1%, לעומת 1.2% לפני שנה. הסוכנים המשווקים את המוצר מקבלים לרוב עמלה בגובה של עד 40% מדמי הניהול שמשלם הלקוח, שאם תיחסך עשויה לאפשר הורדה משמעותית של דמי הניהול.

הסיבה לשחיקה שהיתה בכל זאת בדמי הניהול היא כניסת תחרות בשנה האחרונה מצד קופות הגמל, שהשיקו מוצר חדש הנקרא גמל להשקעה. מוצר זה נהנה מיתרונות במיסוי, בדגש על אפשרות מעבר בין גופים מתחרים ללא אירוע מס, ופטור מלא ממס רווחי הון למי שיתמיד וימשוך את הכסף רק בגיל פרישה כקצבה חודשית.

לכאורה הגמל להשקעה היה אמור לחסל את פוליסות החיסכון, בשל יתרונותיו והעובדה שהוא משווק בדמי ניהול מופחתים של 0.7%. אף על פי כן, המכשול של קופות הגמל להשקעה הוא תקרת הפקדות שנתית למוצר של 70 אלף שקל, בעוד הפוליסות לא מוגבלות. במשרד האוצר פועלים להגדלת רף המגבלה ל־150 אלף שקל בשנה, ובביטוח ישיר מחכים לראות אם זה יקרה כדי לבדוק עד כמה אטרקטיבי להיכנס לתחום.

עם זאת, אם ביטוח ישיר תוכל לחסוך את עמלת הסוכן ולאפשר צירוף למוצר באמצעים דיגיטליים, היא תוכל להציע דמי ניהול תחרותיים גם מול הגמל להשקעה. את ההשקעות של איי.די.איי ביטוח מנהל כיום יוסי אפרתי, בעבר מנהל ההשקעות הראשי של הכשרה ביטוח. אך כנראה שגם איי.די.איי תפעל במודל של שיתוף פעולה עם בתי השקעות.

אם אמנם איי.די.איי תיכנס לתחום, עשויה לקום לה תחרות נוספת מצד חברות כרטיסי האשראי שצפויות להיפרד בקרוב מהבנקים – ישראכרט ולאומי קארד. השתיים יוכלו להיכנס לתחומי פעילות חדשים, כמו שיווק פיקדונות ומוצרי חיסכון. חברות האשראי עשויות לחבור לחברות הביטוח, ולשווק את פוליסות החיסכון שלהן ואת קופות הגמל להשקעה של בתי ההשקעות, ולהתחרות בסוכני הביטוח וביועצים בבנקים. הדבר צפוי להגביר את התחרות במגרש המוצרים הפיננסיים, ולאיים עוד יותר על קרנות הנאמנות והתיקים המנוהלים.

מאיי.די.איי נמסר בתגובה כי הנושא נמצא בבחינה.

מוקי שניידמן מוקי שניידמן מוקי שניידמן

תגיות