אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הוועדה המדעית המייעצת באנגליה: אין הוכחה לקשר בין תזונה נכונה ומניעת דמנציה צילום: valelopardo/Pixabay

הוועדה המדעית המייעצת באנגליה: אין הוכחה לקשר בין תזונה נכונה ומניעת דמנציה

בוועדה דוחים מחקרים שטענו כי משטר תזונתי, דיאטות או תוספי מזון מסוימים עשויים לסייע בהדיפת המחלה, ומדגישים: אין לכך מספיק ראיות

08.04.2018, 09:09 | רונן ניב

בשיתוף מערכת זירת הבריאות

האם יש בסיס להנחה לפיה תזונה נכונה מסייעת בהגנה מהתפתחות דמנציה (שטיון)? לא אם שואלים את חברי הוועדה המדעית המייעצת באנגליה (SACN) – גוף המייעץ בענייני בריאות למשרד הבריאות המקומי ולמחלקת בריאות ובריאות הציבור באנגליה.

לאחר שערכה בדיקה מקיפה שכללה עשרות סוגים שונים של דיאטות ותוספים, פרסמה הוועדה היושבת בלונדון בדו"ח שהכינה כי אין הוכחה לכך שמשטר תזונתי מסוים, תוסף מזון או תוספי מזון יכולים להדוף את המחלה.

 

קראו עוד בזירת הבריאות

 הדיאטה הים תיכונית עולה לכותרות

כמה מחקרים אמנם הצביעו על כך שאנשים שאימצו את הדיאטה הים תיכונית (דיאטה העשירה בדגים, ירקות, פירות וקטניות), היו בסיכון נמוך יותר לפתח דמנציה - אולם בוועדה המדעית המייעצת הסבירו כי רוב הראיות מאחורי מחקרים אלו מבוססות על מחקרים תצפיתיים, כך שלא ניתן להסיק מהן מסקנות מוצקות לגבי סיבה ותוצאה. לדברי הוועדה לא ניתן להוכיח הלכה למעשה כי הרגלי האכילה הבריאים היו הסיבה לשיעורי המחלה הנמוכים. בוועדה הוסיפו עוד כי אלו שבחרו בדיאטה זו היו בעלי הרגלים שכללו בין השאר פעילות גופנית רבה יותר מהממוצע – כאשר להרגלים הללו יש קשר גם לשיעור נמוך יותר של דמנציה.

אומגה 3, צילום: stevepb/Pixabay אומגה 3 | צילום: stevepb/Pixabay אומגה 3, צילום: stevepb/Pixabay

הוועדה התייחסה גם למחקר נוסף שנעשה בנושא וטען כי ויטמין B ואומגה 3, עשויים להועיל בהדיפת המחלה, ומסרה כי "אין ראיות לכך שחומרים מזינים מסוימים או תוספי מזון משפיעים על הסיכון ללקות קוגניטיבית או דמנציה". לפי הוועדה אין מספיק ראיות כדי לאשר את הקשר בין נטילת חומרים מזינים בודדים - כולל ויטמיני B,C,E ואומגה 3 ובין הפחתת הסיכון לחלות בדמנציה.

על בריאות המוח ועל שיעורי השמנה

ד"ר מתיו נורטון, העוסק בחקר האלצהיימר בבריטניה, אומר: "המוח, בדיוק כמו חלקים אחרים של הגוף האנושי, יכול להיות מושפע מהדרך שבה אנו חיים את חיינו. בעוד תזונה מאוזנת היא דרך אחת לשמור על בריאות המוח, הרי שהראיות הקיימות מראות על כך שתוספי מזון או תזונה נכונה אינם מציעים אפקט נוסף". לדבריו, "עדויות רחבות יותר מצביעות על מספר גורמים שיכולים למלא תפקיד בשמירה על בריאות המוח ובהם: הימנעות מעישון, שתייה מתונה - ולא פחות חשוב, שמירה על לחץ דם וכולסטרול תקינים, כמו גם התייצבות לבדיקות ומעקב באופן תדיר".

"הדו"ח מצביע על כך שאין כיום מספיק ראיות לתמיכה ביחסים שבין דיאטה למניעת דמנציה", מסכמת התזונאית הבכירה, ד"ר אליסון טדסטון, "יחד עם זאת, חשוב לחזור ולהדגיש כי תזונה בריאה ומאוזנת חיונית להשגת משקל תקין ולהימנעות משורה של בעיות בריאות הקשורות להשמנה, ומדובר בין היתר בסוכרת מסוג 2, מחלות לב וסוגים מסוימים של סרטן".

לא סתם, מתייחסת ד"ר טדסטון לסוגיית ההשמנה באי הבריטי. בהקשר הזה ראוי לציין כי שיעורי ההשמנה בממלכה הם הגרועים ביותר במערב אירופה, כאשר שיעורי העלייה גבוהים יותר אף מאלו שנמדדו בארצות הברית.

הכתבה תורגמה מאתר: https://www.telegraph.co.uk

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

תגיות