אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טיפולי שיניים בהרדמה כללית: נחיצות מול זהירות צילום: Pixabay/pololofreack30

טיפולי שיניים בהרדמה כללית: נחיצות מול זהירות

בעשור האחרון, טיפולי שיניים תחת הרדמה מלאה או בטשטוש הולכים וצוברים תאוצה – מה רצוי לדעת לפני שמחליטים על טיפולים שכאלה?

20.03.2018, 09:35 | שירלי שני

בשיתוף מרפאת חיוך פלוס

טיפולי שיניים בהרדמה כללית הם לא תחום חדש ברפואת שיניים ואלו נערכים מזה עשרות שנים, אולם בעשור האחרון השימוש בטיפולים הללו הולך וגדל, בין השאר הודות לפיתוח חומרי הרדמה שהשימוש בהם כרוך בפחות תופעות לוואי. לפי הערכות גורמים בתחום, מדי שנה מבוצעים בישראל למעלה מ־2,500 טיפולי שיניים בהרדמה כללית או בסדציה (טשטוש).

מטופל שבוחר לבצע טיפול שיניים בהרדמה מלאה צריך לקחת בחשבון כי לצד העלות של טיפול השיניים קיימת תוספת עלות של 3,000-1,500 שקלים לשעה עבור שכירת רופא מרדים וחדר ניתוח במסגרת בית חולים או מרפאת שיניים בעלת רישיון של משרד הבריאות לביצוע הרדמה כללית. חשוב להבהיר כי בהתאם לתקנות המופיעות באתר משרד הבריאות, טיפולים בסדציה או בהרדמה כללית יבוצעו רק במרפאת שיניים מורשית בעלת אישור מיוחד לביצוע טיפולי שיניים בהרדמה כללית או בבית חולים.

 

קראו עוד בזירת הבריאות

מי רשאי לבצע טיפולי שיניים בהרדמה כללית?

הקריטריונים של משרד הבריאות מופיעים באתר המשרד ומגדירים מי ראשי לבצע טיפולי שיניים בהרדמה או בסדציה. את הטיפולים בסדציה הכרתית רשאי לבצע "רופא שיניים בעל תואר מומחה בכירורגיית פה ולסתות, רפואת שיניים לילדים, רפואת הפה או שמסלול התמחותו כלל רוטציה במחלקת הרדמה או עבר קורס בסדציה הכרתית", נכתב באתר המשרד. לפי האתר, על הרופא לעבור "אחת לשלוש שנים לפחות, קורס להחייאה קרדיולוגית מתקדמת או קורס להחייאה פדיאטרית מתקדמת או קורס להחייאה מתקדמת לרופאי שיניים".

את טיפולי השיניים בסדציה עמוקה או הרדמה כללית רשאים לבצע, על פי המפורט באתר משרד הבריאות, "רופא שיניים בעל תואר מומחה בכירורגיית פה ולסתות, רפואת שיניים לילדים, רפואת הפה או שמסלול התמחותו כלל רוטציה במחלקת הרדמה או עבר קורס בסדציה עמוקה או הרדמה כללית". גם כאן, אחת לשלוש שנים לפחות, על הרופא לעבור קורס להחייאה קרדיולוגית מתקדמת, קורס להחייאה פדיאטרית מתקדמת או קורס להחייאה מתקדמת לרופאי שיניים.

בכל אחד מהטיפולים נדרשת נוכחות של אח/אחות שעברו קורס החייאה מתקדמת, בנוסף לרופא השיניים ולמרדים שגם הוא עבר קורס בהחייאה מתקדמת. כמו כן, מסיום הטיפול בסדציה עמוקה או הרדמה כללית ועד לשחרור המטופל יהיה המטופל בהשגחה של "מרדים או אחות התאוששות מוסמכת", מדגישים באתר משרד הבריאות.

 

חדר טיפולים במרפאת חיוך פלוס ברמת גן, צילום: אמיליה טוקר חדר טיפולים במרפאת חיוך פלוס ברמת גן | צילום: אמיליה טוקר חדר טיפולים במרפאת חיוך פלוס ברמת גן, צילום: אמיליה טוקר

 

טיפול שיניים בהרדמה כללית, רק במקרים מיוחדים

"לפני שמגיעים לטיפול שיניים בהרדמה כללית ראוי לשקול האם הרדמה כללית באמת נחוצה ואם כן לפנות רק למרפאות מורשות", מבהיר ד"ר בכור משיח, רופא שיניים, ממנהלי מרפאות חיוך פלוס, בעל רישיון של משרד הבריאות לבצע טיפולי שיניים תחת הרדמה כללית. "למרות ששיעור הסיבוכים נדיר יחסית, צריך לדעת מי מבצע את ההרדמה ובאילו תנאים זו מבוצעת. מקרי התמותה הנדירים נגרמו ברובם בשל רשלנות וטיפול שלא בוצע בהתאם לנהלים".

באשר לשכיחות מקרי התמותה, מסקירה שכללה 20 מחקרים שבוצעו לאורך עשרות שנים ופורסמה ב־2014 במגזין Journal of Clinical & Diagnostic Research, עולה כי מתוך 71,435,282 מטופלים שעברו טיפולי שיניים תחת הרדמה כללית בארצות הברית בין השנים 2012-1955, דווחו 218 מקרי מוות.

"חובה לשקול היטב מי המטופל המתאים לטיפול בהרדמה כללית ולא להשתמש בהרדמה שלא לצורך", מסביר ד"ר בכור משיח. "בנוגע לטיפולים בילדים, אין צורך לבצע הרדמה מלאה בטיפול מצומצם של עד שלוש שיניים. עצתי להורים, אם רופא שיניים ילדים לא מצליח לשכנע את הילד לעבור טיפול, כמובן בשימוש בגז צחוק, אל תשתכנעו לבצע הרדמה כללית, אלא פנו לרופא שיניים ילדים אחר. רק אם אתם חשים שמוצו כל האפשרויות, חשבו על האפשרות לבצע את טיפול בהרדמה כללית. וגם אז כמובן רק במרפאה מורשית ותחת פיקוח קפדני. מניסיוני, כמי ששימש רופא שיניים מתנדב בבית איזי שפירא, בגישה נכונה ניתן לטפל בילדים תחת השפעת גז צחוק, ללא בעיה".

באשר לשאלה באילו מקרים מהווה טיפול שיניים בהרדמה אופציה מועדפת, מרחיב ד"ר בכור משיח: "טיפול שכזה מתאים במקרים הדורשים טיפול מורכב בילדים הכולל מספר רב של שיניים; טיפול מורכב בקשישים שיכול להתפרס על פני 20-10 מפגשים וכולל לדוגמה עקירות שיניים, טיפולי שורש, הרמת סינוס, החדרת שתלים (כתחליף לשיניים תותבות נשלפות), מבנים וכתרים זמניים. בטיפול אחד בהרדמה כללית ניתן לבצע את כל הטיפולים המהווים את שלב ההכנה לשיקום פה קבוע שאותו ניתן לבצע ללא הרדמה. כמובן שיש קבוצות אחרות שחייבות לעבור טיפולים בהרדמה כללית, כגון אנשים עם צרכים מיוחדים או אנשים עם רפלקס הקאה מוגבר. לסובלים מחרדה דנטלית, אני ממליץ להסתפק בתרופות הרגעה או בגז צחוק ורק במקרים של חרדה דנטלית קיצונית הגורמת לכך שהמטופל מזניח את השיניים, כדאי לשקול הרדמה כללית".

עוד מוסיף ד"ר משיח בכור: "חשוב לדעת כי בסדציה עמוקה או בהרדמה כללית, הליך ההרדמה מורכב יותר, כמו גם ההתאוששות - אולם כשהיא נעשית בידי צוות רופאים מקצועי ומיומן ובמרפאה הכוללת את כל המכשור הנדרש ועל פי הנהלים, הסיכון לסיבוכים מזערי. המטופל מחובר לכל מכשירי ניטור של קצב הלב, קצב הנשימה, לחץ הדם וריווי חמצן בדם, ואם חלילה חל סיבוך הוא כבר מונשם. הבעיה, כאמור, היא כאשר ההרדמה מבוצעת שלא בתאם לנהלי הפיקוח המחמירים. כמו כן מטופל אשר עובר סדציה הכרתית שהיא מהירה יותר במרפאה רגילה, ללא אמצעי ניטור וללא אנשי צוות מקצועי, הוא אמנם חוסך בעלויות אבל נוטל סיכון. אם מתעורר סיבוך, עד שתגיע ניידת טיפול נמרץ והמטופל יונשם, עלול לעבור זמן קריטי".

על כן כדאי לשוב ולחדד: אם כבר החלטתם לעבור טיפול בהרדמה כללית או בסדציה חשוב לבצעו רק במרפאה מורשית מטעם משרד הבריאות הכוללת את כל ציוד הניטור וההחייאה, תרופות למקרי חירום, חומרי הרדמה ברי תוקף, צוות שכולל מרדים מומחה, אח/אחות מוסמכת בהרדמה, רופא בעל הסמכה או רופא שיניים שעבר הכשרה, כגון כירורגיית פה ולסת ורופאי ילדים.

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

תגיות