אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
די.אן.איי של אלופים, טעויות של ילדים צילום: איי אף פי

ניתוח כלכליסט

די.אן.איי של אלופים, טעויות של ילדים

10 הערות על גמר ליגת האלופות בו ריאל מדריד ניצחה את ליברפול 1-3

27.05.2018, 07:20 | אוריאל דסקל

1. המילה שפלורנטינו פרס משתמש בה הכי הרבה כדי לתאר שייכות היא "די.אן.איי". "זינאדין זידאן הוא ב-DNA של ריאל מדריד" הסביר כשמינה את המאמן הצרפתי לתפקיד המאמן ב-2016. "כריסטיאנו רונלדו הוא ריאל מדריד ב-DNA" טען לאחר זכייה של הפורטוגלי בכדור הזהב. "DNA זה ערכים ועקרונות" הסביר לאחר שג'רארד פיקה, בלם ברצלונה, רמז לקונספירציה של ריאל מדריד נגד ברצלונה. בכל מקרה, ב-2016 הכריז פרס: "ליגת האלופות היא ב-DNA שלנו". הוא הוסיף: "זה הדבר הכי חשוב והדבר שאנחנו מעריכים - יותר מכל דבר אחר בעולם".

קראו עוד בכלכליסט

עם כזו יד מכוונת ודרישות כל כך ברורות מההנהלה, ריאל מדריד מתמקדת בשנים האחרונות בעיקר בזכייה בליגת האלופות. זה אומר שמבחינתה ל-7 משחקי נוק-אאוט בליגת האלופות יש חשיבות גדולה יותר מ-38 משחקי ליגה. זה הדבר הכי חשוב. הדבר שמעריכים יותר מכל דבר אחר בעולם.

מגן ריאל מדריד מרסלו, צילום: איי אף פי מגן ריאל מדריד מרסלו | צילום: איי אף פי מגן ריאל מדריד מרסלו, צילום: איי אף פי

אוהדי ריאל מריעים ביציע, צילום: רויטרס אוהדי ריאל מריעים ביציע | צילום: רויטרס אוהדי ריאל מריעים ביציע, צילום: רויטרס

לא סתם ריאל מדריד היא הקבוצה הראשונה שזכתה פעמיים ברצף בליגת האלופות (בפורמט הנוכחי). מן הסתם היא גם הראשונה שזוכה שלוש פעמים ברצף בליגת האלופות. והראשונה שמניפה את הגביע עם האוזניים הגדולות מאז באיירן מינכן (1974-1976). ריאל מדריד מכוונת את כל הפעילות, האנרגיות, הריכוז והתשוקה שלה לערבים אירופאיים. בגלל זה התואר הזה הוא שלה: יש לה 13 תארי ליגת האלופות/גביע האלופות בהיסטוריה שלה - לפחות 6 יותר מכל מועדון אחר. יותר מזה, לכריסטיאנו רונלדו, כוכב ריאל בעשור האחרון, יש את אותו מספר תארי ליגת האלופות כמו לברצלונה, באיירן מינכן וליברפול (5). לגארת' בייל יש יותר תארי ליגת האלופות מאשר כל בריטי אחר בהיסטוריה (4).

2. ההצלחה הזו בליגת האלופות מובילה גם לכך שלשחקנים יש המון ניסיון. ריאל מדריד עלתה לגמר עם אותו הרכב בו עלתה לגמר 2016/17. זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שקבוצה עולה לאותו הרכב לגמר ליגת האלופות. זה התברר כמאוד יעיל מול ליברפול, שאף אחד משחקניה לא הופיע בגמר ליגת האלופות בעברו.

3. ועדיין, למרות היתרון הגדול בניסיון וגם באיכות הטכנית של השחקנים על המגרש, ליברפול התחילה את המשחק טוב יותר. "שיחקנו בצורה מסוימת והגענו איתה עד הגמר" אמר יורגן קלופ, מאמן ליברפול, לפני המשחק בקייב. "אין שום סיבה שנשנה את זה". האמת, זה היה די מרשים לראות את ליברפול שולטת בקצב המשחק ועושה זאת עם ההרכב הצעיר ביותר שעלה למשחק גמר בליגת האלופות (גיל ממוצע של 26 ו-170 יום) מאז בורוסיה דורטמונד של יורגן קלופ ב-2013 (25 ו-255), והבן עשרה הראשון שפותח בהגנה בגמר ליגת האלופות מאז יוהן נייסקינס של אייאקס ב-1971 (טרנט אלכסנדר ארנולד). אבל אז, בדקה ה-31, סרחיו ראמוס תפס את מוחמד סלאח, הכוכב הגדול של ליברפול (43 שערים העונה), בכתף ופרק אותה עם תאקל מעולם הג'ודו.

4. מוחמד סלאח הוא המנהיג הרגשי של ליברפול על המגרש. הוא היווה דוגמה וגם מתח את ההגנות של היריבות. הפך אותן ללא יציבות. הוא היה כוכב אמיתי העונה והמספרים שלו מוכיחים זאת. כמו ליאו מסי בברצלונה. כמו כריסטיאנו רונלדו בריאל מדריד. סלאח היה העונה בליברפול ה-כוכב. ולכן, כשהוא הוחלף נגד רומא במצב של 0-5, שחקני רומא מיד יצאו להתקפות עם פחות חשש ממה שקורה מאחוריהם. זה הוביל לשני שערים רומאים. זה קרה לליברפול גם נגד ווסט ברומיץ', שכבשה פעמיים נגד האדומים אחרי שסלאח יצא. וזה קרה לה גם נגד ריאל מדריד.

לפני הדקה ה-31, ליברפול נגעה בכדור 51 פעמים בשליש האחרון על המגרש. ריאל מדריד 21 פעמים. אחרי שסלאח יצא, ריאל מדריד נגעה בכדור בשליש האחרון 65 פעמים עד סוף המחצית. ליברפול רק פעם אחת. מן הסתם זה הוביל גם ליותר בעיטות ומצבים לשער לריאל. לפני שסלאח נפצע ליברפול בעטה 9 פעמים לשער של ריאל מדריד, שבעטה לשער האנגלים רק פעמיים. אחרי פציעתו? 0-5 בבעיטות לשער לריאל. "הפציעה הקשה השפיעה עלינו" הודה קלופ בסוף.

5. ואולם, המחצית השנייה היא סיפור אחר. סיפור של שני גיבורים. האחד טראגי, השני וולשי.

לוריס קאריוס, השוער הגרמני של ליברפול, בכלל היה אמור להיות נהג אופנועים מקצועי. אביו רצה שיהיה רוכב אופנוע במוטוקרוס, אבל סבו דחף אותו לכדורגל ובזמן שההורים עבדו, הוא לימד אותו את המשחק. קאריוס גדל בגרמניה, עבר באקדמיה של מנצ'סטר סיטי, הגיע למיינץ - הקבוצה בה יורגן קלופ התחיל את הקריירה שלו כמאמן - ונראה בדרך להיות שוער גדול נוסף שגרמניה מייצרת כאשר נרכש ב-5 מיליון ליש"ט על ידי קלופ ב-2016. ואולם, ההתחלה שלו בפרמיירליג היתה מגומגמת. טעויות שהובילו לשערים, יציאות לא טובות לכדור ובעיקר יצירת חוסר ביטחון בהגנה של ליברפול. הוא הודח מההרכב והוחלף על ידי סימון מינולה, שוער נבחרת בלגיה, שהעונה לא התגלה כמציאה טובה יותר מהגרמני. קלופ החזיר את קריוס להרכב והוא אף הצטיין. ואולם, בדקה ה-51 של הגמר חטף קריוס את אחד מהשערים הדבילים בכל הזמנים. הוא שחרר כדור ישר לרגלו של קרים בנזמה, שאפילו לא היה צריך לבעוט כדי לגלגל את הכדור לרשת. 0-1 ריאל.

בנזמה, שכבש צמד נגד באיירן מינכן בחצי גמר (כולל אחד שנבע מטעות קשה של השוער הגרמני סוון אולריך), הוא דמות מושמצת. אבל היסטוריה הוא יודע לעשות. עם 56 שערים בליגת האלופות, רק לכריסטיאנו רונלדו (120), ליאו מסי (100) וראול (71) יש יותר. הוא גם הצרפתי הראשון שמבקיע בגמר ליגת האלופות מאז מאמנו, זידאן, שעשה זאת ב-2002. זו היתה רק ההתחלה של ערב מסויט עבור קריוס.

6. ליברפול מצאה עוד אנרגיות כדי לחזור עם שער של סדיו מאנה (האפריקאי הרביעי שכובש שער בגמר ליגת האלופות) אבל אז הגיע השער של המשחק. גארת' בייל במספרת מדהימה הכניע את קריוס עם השער השני הכי מהיר של מחליף בליגת האלופות (122 שניות - הכי מהיר היה של לארס ריקן עבור בורוסיה דורטמונד נגד יובנטוס אחרי 60 שניות). השער של בייל הוא מרהיב (פאט נווין, חלוץ צ'לסי: "צריך הרבה אומץ ויכולת לזרוק את עצמך ככה ולא להיפצע, לשבור את הגב") אך גם סמלי. למעט קבוצות יש את האפשרות לשים שחקן שעלה 100 מיליון יורו על הספסל. המאה מיליון יורו הללו יכולים לכבוש שערים מרהיבים ברגעי שיא של העונה. מהספסל. לליברפול פשוט אין את הכסף לקנות את האיכות הזו. או כפי שנכתב בטוויטר: "זידאן מסתכל על הספסל: קשר נבחרת ספרד, שחקן שעלה 100 מיליון יורו, כוכב נבחרת קרואטיה, כוכב נבחרת ספרד הצעירה. קלופ מסתכל על הספסל: שחקן נוער, שחקן פצוע, שחקן נכה, מוך, ירדנה ארזי". בדקה ה-83 בייל כבש את השני שלו מרחוק - בסיוע טעות נוראית נוספת של קריוס ושלח את אוהדי ליברפול, עם דמעות בעיניים, לחפש שוערים חדשים בפוטבול מנג'ר או בטרנספרמרט.קום.

7. זינאדין זידאן הוא המאמן הראשון בהיסטוריה שזוכה בשלוש אליפויות אירופה רצופות. הוא עושה זאת בזכות סגל שחקנים שעלה חצי מיליארד יורו ונשיא שנותן לו מנדט לנהל אותם כפי שהוא רואה לנכון. הוא עושה זאת גם בזכות התהילה שלו כשחקן עבר במועדון והכבוד הרב שרוכשים לו השחקנים. אבל הוא גם עושה זאת בגלל שהוא מאמן חכם שיודע לעשות חילופים נכונים ולהכין את הקבוצה שלו למשחקים שהמועדון דורש לנצח. 3 מ-4 השערים האחרונים של ריאל מדריד בגמר ליגת האלופות הובקעו על ידי מחליפים שזידאן העלה למשחק מהספסל. 8 ניצחונות רצופים בגמרים (בכל התחרויות) הם לא עניין של מזל, תדמית או תהילה בלבד. צריך להבין כדורגל ואת השחקנים שלך ברמה גבוהה מאוד כדי להביא אותם לשיא שלהם בכל גמר.

8. באוקטובר 2015 יורגן קלופ נכנס לראשונה לחדר ההלבשה של ליברפול כמאמן ואמר לשחקנים. "כשתנצחו, זה בזכותכם. כשתפסידו, זה בגללי". המטרה שלו היתה שלא ידאגו מהפסדים אם הם יסכימו לאמץ את סגנון המשחק המסובך והקשה למשחק שלו. זו השיטה שלו כבר הרבה שנים. לנתק את הניצחון וההפסד מהדרישות שלו משחקניו. רק שישחקו כמו שהוא חושב שנכון לשחק. ייתכן שזו שיטה שמורידה לחץ עצום מהשחקנים. ייתכן שזה שיטת המוטיבציה שעובדת עד הגמר. לקלופ יש 6 הפסדים ב-6 הגמרים האחרונים שאימן.

9. יש לציין שהגמר הזה הוא לא סוף העולם עבור קלופ וליברפול. ההפך. הוא התחלה של משהו נפלא. סיפור נפלא. ב-2013 אמר יורגן קלופ לסופר הגרמני כריסטוף בירמן שהמוטיבציה שלו כמאמן היא "לאסוף סיפורים שאוכל לספר עוד 20 שנה". לפי רפאל הוניגשטיין, שכתב את הספר Bring The Noise על הקריירה של יורגן קלופ, המאמן הגרמני משתמש באותה שיטה כדי לייצר מוטיבציה אצל שחקניו. "עבור קלופ כדורגל הוא אוסף של סיפורים, היסטוריה משותפת, זהות משותפת וזה הרבה יותר חשוב מהתוצאה הבינארית של ניצחון או הפסד" לפי הוניגשטיין. קלופ רואה את הכדורגל כהרבה יותר חשוב מניצחון או הפסד. הוא רואה את המשחק כסיפור שצריך למכור לשחקניו. במילותיו שלו: "אתה מנצח ואתה מפסיד, אבל אתה אם עם אנשים כמוך, אתה בבית. איפה שאתה שייך. זה מה שכולנו רוצים". אז קלופ בנה בשנתיים וחצי האחרונות קבוצה טובה מאנשים שמתאימים זה לזה ורואים את ליברפול כבית. הקבוצה הגיעה לגמר ליגת האלופות בניגוד לציפיות כשהיא מציגה כדורגל מופלא, והפסידה במשחק הגמר בגלל טעויות שוער נוראיות ופציעה קשה של שחקן מוביל. אבל זה רק התחלה של הסיפור כאמור. ובמובן הזה, הגמר הוא עוד שורה בסיפור של קלופ.

10. ריאל מדריד היא לא קבוצת כדורגל מהפכנית. בהחלט לא. היא גם לא הקבוצה הטובה בהיסטוריה או משחקת כדורגל שלא נראה בעבר. אבל הסיפור שלה הוא של אנשים שמבינים מה באמת חשוב עבור מקום העבודה שלהם. הם ניצחו את פריז סן ז'רמן, יובנטוס ובאיירן מינכן בדרך לגמר. ענקיות אירופאיות מבחינה כספית ומקצועית. הם ניצחו את ליברפול עם מיקס של ניסיון, רשעות במידה מסוימת ואיכות טכנית מופלאה. הם אלופי אירופה. זה ב-DNA שלהם.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
אם ראמוס לא ראה אדום אתמול, אז הכל מכור
הוא הפיל את סלאח בכוונה ללא כדור, תוך משיכת היד שלו והפעלת כל כובד משקלו על שחקן שאיבד שיווי משקל כתוצאה מהמשיכה - וכל זה מול עיני השופט, שלא הגיב. ריאל לא יכולה להיות גדולה אם היא מתמקדת בהוצאת כוכבי היריב מכלל פעולה.
הספורט מכור לכסף הגדול  |  27.05.18
8.
הגועל בהתגלמותו
זה בדיוק הגועל והאנטי ספורט בהתגלמותו. ולגועל הזה קוראים "DNA" (או "מכביזם" בעברית). כאשר קבוצה עולה לשחק כאשר רק ניצחון מול העיניים שלה והמטרה מקדשת את האמצעים זה הרע בהתגלמותו. ולמען "הניצחון מעל הכל" לגיטימי גם לפצוע שחקן, ולעזאזל הספורט וההומניות אם זה נותן לי עוד גביע ועוד כמה יורו.
דרוקה  |  27.05.18
לכל התגובות