אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נאס"א עומדת להפריט את תחנת החלל הבינלאומית צילום: NASA

נאס"א עומדת להפריט את תחנת החלל הבינלאומית

התחנה מאוישת באסטרונאוטים מאז שנת 2000 ונערכים עליה מחקרים רבים ומגוונים - אותם מעוניינת סוכנות החלל להנגיש לסקטור הפרטי. ואולם, אחזקתה עולה 3 עד 4 מיליארד דולר בשנה, ולא ברור איזה גורם ירצה בעלויות הללו

05.06.2018, 15:25 | שירות כלכליסט

נאס"א מנהלת מגעים עם מספר חברות לקראת הקמת תאגיד שינהל את תחנת החלל הבינלאומית כמסגרת מחקר מסחרית - כך אמר ג'ים בריינדסטיין, מנהל הסוכנות, בראיון לוושינגטון פוסט. "אנחנו נמצאים כרגע במקום בו ישנם אנשים שיכולים לנהל מסחרית את תחנת החלל", הצהיר.

קראו עוד בכלכליסט

הבית הלבן התייחס לעתיד תחנת החלל מוקדם יותר השנה, והודיע שבכוונתו להפסיק את המימון הממשלתי הישיר שלה עד 2025, בעודו עובד על תכנית מעבר שתעביר את התחנה לידי המגזר הפרטי.

הצצה מחלון תחנת החלל הבינלאומית, צילום: Google Earth הצצה מחלון תחנת החלל הבינלאומית | צילום: Google Earth הצצה מחלון תחנת החלל הבינלאומית, צילום: Google Earth

מספר חברי קונגרס אמרו שבכוונתם להתנגד בתוקף לכל תכנית שתסיים את חיי תחנת החלל לפני המועד. הסנטור הרפובליקני טד קרוז אמר שההחלטה להפסיק את המימון היא תוצאה של "טמטמת" במשרד הניהול והתקציב. בשלב זה כלל לא ברור מי, אם בכלל, ירצה לתפוס פיקוד על פעילות התחנה, שעולה לנאס"א בין 3 ל-4 מיליארד דולר בשנה ומנוהלת כיום ע"י שותפות בין לאומית שכוללת את ארה"ב, רוסיה, יפן, קנדה וסוכנות החלל האירופית. התחנה מתפקדת כמעבדה שמרחפת בגובה של 500 ק"מ מעל כדור הארץ, ומאוישת באסטרונאוטים ברציפות מאז 2000.

אסטרונאוטים מחוץ לתחנת החלל, צילום: NASA אסטרונאוטים מחוץ לתחנת החלל | צילום: NASA אסטרונאוטים מחוץ לתחנת החלל, צילום: NASA

בעת חשיפת תכניתו למסחר את התחנה מוקדם יותר השנה, הבית הלבן שחרר מספר פרטים לגבי איך זה יכול לקרות. בעודו מתכונן לתכנית המעבר, הבית הלבן אמר ש"יבקש ניתוח שוק ותכניות עסקיות מהמגזר העסקי ויבחן תכניות של התעשייה המסחרית".  אופיה הבינלאומי של התחנה עשוי להפוך את התהליך לעוד יותר מסובך, אם כי הוא יכול גם לעודד יצירתה של שותפות עסקית, עם רמה מסוימת של פיקוח ממשלתי, כך הסביר פרנק סלזר, סגן הנשיא למערכות חלל של איגוד תעשיות החלל.

"יהיה מאוד קשה להפוך את תחנת החלל הבינ"ל לגוף באמת מסחרי בגלל ההסכמים הבין לאומיים שסביבה, שארה"ב חתומה עליהם", הוא אמר. "כל שותפות שעשויה להיווצר תהיה בינלאומית באופן אינהרנטי ותצריך מעורבות אמריקאית ושיתוף פעולה רב לאומי".

תגיות