אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כץ נותן עידוד נוסף למערכת בטיחות נחותה צילום: אוהד צויגנברג

בלעדי לכלכליסט

כץ נותן עידוד נוסף למערכת בטיחות נחותה

נוהל חדש של משרד התחבורה מספק ליבואנים הקלות נוספות בהתקנת מערכות בטיחות מקומיות במקום מערכות מקוריות, שהן יעילות יותר

07.06.2018, 06:58 | תומר הדר

משרד התחבורה משנה שוב את נוהלי השימוש וההתקנה של מערכות הבטיחות לרכב, כך עולה מעדכון שנשלח השבוע ליבואני הרכב. עדכון הנוהל החדש של משרד התחבורה מעניק הקלות ליבואני רכב שיבחרו להתקין את המערכות בישראל, ומאפשר להם לוותר על אישורים שהיו נדרשים מיצרני הרכב.

קראו עוד בכלכליסט

ליבואני הרכב הישראלים משתלם יותר להתקין את מערכות הבטיחות המקומיות ־ זאת למרות יעילותן הפחותה. יבואני הרכב רוכשים את מערכות הבטיחות בישראל בעלות נמוכה יחסית - כ־100 דולר - בהשוואה לסכום גבוה בהרבה - כ־500 דולר - שהיו משלמים אם היו מתקינים מערכות בטיחות מקוריות.

משנת 2018 חייבות כל המכוניות המשווקות בישראל בהתקנה של צמד מערכות בטיחות: מערכת התרעה על אי־שמירת מרחק מן הרכב שמלפנים ומערכת אשר מתריעה מפני סטייה מנתיב הנסיעה. כיום יש שני סוגי מערכות: פסיביות ואקטיביות. המערכות הפסיביות שמותקנות בישראל מסוגלות להתריע באופן ויזואלי וקולי על הסטייה מנתיב ועל אי־שמירת המרחק.

המערכות האקטיביות אשר מגיעות כחלק מקורי מיצרני הרכב, מסוגלות גם לבלום את הרכב בפועל או להסיט את ההגה כאשר הרכב סוטה מן הנתיב עקב חוסר תשומת לב של הנהג. בעולם קיימת הסכמה לגבי יעילותן הגבוהה של מערכות הבטיחות האקטיביות, ומוענקים להן ציונים גבוהים במבחני הריסוק.

 , צילום: אוראל כהן צילום: אוראל כהן  , צילום: אוראל כהן

עד כה כאשר יבואן רכב חפץ להרכיב במכונית חדשה בישראל מערכת בטיחות, הוא נדרש לקבל מן היצרן אישור לכך, וגם לספק אישורים של המחלקה המשפטית של יצרן הרכב. כעת עולה מהנוהל החדש כי אישורים משפטיים כבר אינם נדרשים.

יותר מכך, יצרן הרכב צריך רק לאשר כי מערכת בטיחות מותקנת בדגם שלו, גם אם לא מדובר בדגם זהה לזה שהיבואן מתקין בישראל, אפילו אם מדובר בדגם שונה לא באותו גודל או סוג.

בנוסף קובע משרד התחבורה כי במידה ויצרני הרכב אינם מאשרים את ההתקנה על פי הסעיפים הקודמים, ניתן להציג למשרד התחבורה אישור נוסף. עד כה דרש משרד התחבורה אישור מיצרן הרכב כי מערכת הבטיחות המקומית הותקנה ברכב אשר עומד בכללי התקינה העולמית - מכלול החוקים הנדרש ליצור ושיווק רכב - המקובלים בארה"ב או באירופה. כעת שונתה התקנה כך שיבואן הרכב רק יצטרך להצהיר כי מערכת בטיחות "בתצורתה בהתקנה מקומית בין אם בתצורה אחרת" הותקנה ברכב.

לא רואים תמרורים

עוד עולה מרשימת השינויים כי משרד התחבורה הסיר דרישה משמעותית מהיבואנים. בנוהל שהיה תקף עד כה נדרשו מערכות הבטיחות לזהות את כלל התמרורים, להציג בפני הנהג את מהירות הנסיעה וגם להתריע בפניו כאשר הוא חורג מן המהירות המותרת. מתברר כי המערכות שיותקנו מעתה נדרשות רק להתריע בפני הנהג כאשר הרכב עובר את המהירות המותרת. שינוי זה, מסבירים גורמים במשרד התחבורה, נועד לאפשר למתקיני מערכות שאינן מציגות תמרורים לשווק אותן. בישראל פועלות שלוש חברות למערכות בטיחות: אייווקס, מובאון ומובילאיי.

ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "אין שום הקלה על יבואני הרכב להרכיב מערכות מקומיות ולא מקוריות. העדכון המיר את הדרישה להצהרת עו"ד היצרן בהגברת הפיקוח של המשרד לביצוע הבדיקה למסמכים והצהרות שיוצגו".

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

21.
סך כל ההפרש עומד על כ 1600 ש"ח בלבד !!!
אז למה לסכן אנשים עם מערכות בטיחות לא בטיחותיות ???? גם אם יעלה עוד כ 1600 ש"ח למערכת המקורית מהיצרן,על רכב(משפחתי)שעולה בסביבות 120k 130k,זה לא הפרש גדול בכלל !!! ורמת הבטיחות תעלה כמה מונים. ובכלל...מה עם יבוא טסלה לארץ ?? עם כל מערכות הבטיחות המקוריות.
עובדיה  |  09.06.18
20.
השר היחיד
הבולדוזר השקט שמזיז הרים. השר היחד בממשלה רקןבה שפועל למען הציבור. אם מסתכלים מסביב על התפתחות הכבישים, הרכבת, המיזמים התחבורתיים, הפתיחה של התחרות בנמל התעופה, בניית נמלי הים והפתיחה של תחרות בייבוא הרכב ובאיבזור הבטיחותי מדובר בשר התחבורה הכי טוב שהיה כאן איי פעם. עד לא מזמן לא היה אבזור בטיחותי, הוא דחף להכניסו. ההפרש בעלויות האבזור מתגלגל לצרכנים שיכולים לבחור. בד"כ האבזור המקומי מוצע למכוניות זולות שהאבזור היקר יפגע באפשרות למכור אותן בצחיר הבלתי סביר גם ככה שיש היום.
כץ  |  08.06.18
17.
מבקר המדינה חייב לבדוק תפקוד משרד התחבורה ולשכתו
משרד התחבורה שולל זכויות אזרחי ישראל לטכנולוגיה מתקדמת גם בתחום רכב החשמלי ובכך שולל מאזרחי ישראל חופש בחירה. למה בירדן ובטורקיה יש טסלה ולנו אין????אני מכיר מאות אנשים שהיו שמחים לקנות את הרכבים חשמליים.מה זה איכפת למשרד התחבורה שילדינו נושמים יותר ויותר גזים רעילים של מנועי דלק?! פניתי ללישקתו לפני חודש וחצי עד היום אני רודף אחריהם כדי לקבל את תשובתם
אזרח ישראל  |  07.06.18
לכל התגובות