אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פסגות משקיע בקרן שרוכשת הלוואות לא משולמות באירופה צילום: רמי זרגנר

בלעדי לכלכליסט

פסגות משקיע בקרן שרוכשת הלוואות לא משולמות באירופה

בית ההשקעות ישקיע 43 מיליון דולר בקרן של ביין קפיטל, שגייסה מיליארד דולר. ההלוואות, שמעיקות על מאזני הבנקים, מגובות בביטחונות נדל"ן, אולם הסיכון טמון ביכולת מימוש הנכסים במקרה של הרעה בשוק הנדל"ן האירופי

02.07.2018, 07:57 | רחלי בינדמן

פסגות מעמיק את השקעותיו האלטרנטיביות בעידן הריבית הנמוכה והקושי למצוא אפיקים מניבים בשוק האג"ח.  

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט" נודע כי בית ההשקעות, בניהולו של ברק סורני, הוא הגוף הישראלי הראשון שהשקיע בקבוצת ביין קפיטל (Bain Capital) - חברת השקעות פרטית ידועה, המנהלת יותר מ־95 מיליארד דולר. בעבר ניהל את הקרן מיט רומני, שהתמודד על נשיאות ארה"ב בבחירות 2012.

פסגות ישקיע 43 מיליון דולר מכספי העמיתים שלו בקופות הגמל והפנסיה בקרן ייעודית של ביין, המתמחה ברכישת הלוואות לא משולמות (NPL - Non Payment Loans) וגייסה 1.2 מיליארד דולר. הקרן צפויה לרכוש מבנקים באירופה תיקי הלוואות NPL, שהן הלוואות שלוויהן הפסיקו לשלמן, כך שהיא נכנסת לנעלי הבנק כדי לגבות את החוב. עם זאת, מדובר בהלוואות מגובות בביטחונות בדמות נדל"ן, אף שלא נלקחו בהכרח לצורך רכישת דירה.

ברק סורני, מנכ"ל פסגות בית השקעות, צילום: צביקה טישלר ברק סורני, מנכ"ל פסגות בית השקעות | צילום: צביקה טישלר ברק סורני, מנכ"ל פסגות בית השקעות, צילום: צביקה טישלר

הלוואות בטריליון יורו

 

הבנקים באירופה מחזיקים בהלוואות כאלה בהיקף של יותר מטריליון יורו. ביין קפיטל מקווה להגיע באמצעות ההלוואות הללו לנכסים שאותם תוכל למכור במחיר גבוה יותר בשוק. הצפי לתשואה שנתית נטו בקרן הוא 14%–16%.

הצד השני של פוטנציאל התשואה המרשים של קרנות אלה הוא סיכון של הרעה במצב הכלכלי באירופה, ובשוק הנדל"ן בפרט, שעלולה לפגוע בשווי הנכסים וביכולת למכור אותם. עם זאת, כיוון שההערכות הן כי בשנים הקרובות הריבית באירופה לא תעלה, השקעה בנדל"ן נחשבת אטרקטיבית.

"המטרה המוצהרת של הקרן היא לקנות נכסים בדיסקאונט עמוק מול שוויים", מסביר אופיר נאור, ראש מערך ההשקעות הלא סחירות בפסגות. "אנחנו בוחנים את ביין כבר תקופה ארוכה, ועד עכשיו לא היה להם משקיע מוסדי מישראל. מדובר באחד הגופים הגדולים והוותיקים בעולם. רק באחרונה הם סגרו גיוס של קרן פרייבט אקוויטי עם סכום הגדול פי שלושה מזה שביקשו. יש כאן הזדמנות של הלוואות בטריליון יורו, שהבנקים באירופה לחוצים למכור אותן, כדי לנקות את המאזנים שלהם ולאפשר צמיחה. אם לא כן, הם מתקשים להעמיד אשראי חדש, שכן הם נאלצים לרתק הון לטובת ההלוואות הללו".

"הסיכון העיקרי - עיכוב"

ביחס לסיכון הכרוך בהלוואות ברמת סיכון כזו אומר נאור כי "תמיד יש סיכון, אבל אין הרבה גופים שיכולים להשקיע את המאמצים שביין משקיעה בניתוח הלוואות מסוג זה והבנת הנכסים המגבים אותם ויכולת המימוש שלהם. להערכתנו, הסיכון העיקרי הוא עיכוב במימוש הנכסים".

באשר ללווים אומר נאור כי "מדובר באנשים פרטיים עם נכסים בבנייני משרדים שיש עליהם הלוואות, בתי מלון, בתי מגורים. היו גם מקרים לא מעטים בשנים האחרונות, של אנשים שפשוט הפסיקו לשלם חובות - לא כי אינם יכולים, אלא כי תהליכי הגבייה ומימוש הנכסים בידי הבנקים ממושכים מאוד, ולכן היה להם נוח לגרור רגליים. מדובר בקרן קטנה יחסית של כמיליארד דולר, שמאפשרת להתמקד בעסקאות קטנות יחסית ולבצע בדיקה מעמיקה של כל פורטפוליו".

בית ההשקעות פסגות מחזיק באחד התיקים הגדולים של השקעות אלטרנטיביות (קרנות השקעה וגידור) עם היקף של 6.4% מכלל כספי העמיתים בקופות הגמל. "בשנים האחרונות אנחנו מרחיבים את התיק ומחפשים היכן אפשר לעשות תשואה עודפת משמעותית, ואנחנו הרבה יותר סלקטיביים", מסכם נאור.

תגיות