אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היום לפני 13 שנה ביצעה גוגל את הרכישה שהפכה אותה לאימפריה צילום: OctoDev

היום לפני 13 שנה ביצעה גוגל את הרכישה שהפכה אותה לאימפריה

ב-11 ביולי 2005 קנתה גוגל ב-50 מיליון דולר סטארט-אפ קטן שהמציא מערכת הפעלה פתוחה לטלפונים. למוצר שלו קראו אנדרואיד, וכיום מדובר באחד ממקורות הכוח החשובים ביותר של אלפבית. 13 דברים שאולי לא ידעתם על מערכת ההפעלה הכי נפוצה בעולם

11.07.2018, 22:03 | ניצן סדן

היום לפני 13 שנה ביצעה גוגל רכישה גורלית: החברה, שעד אז התמקדה בתחום החיפוש וצברה בו תאוצה מרשימה, החליטה שהגיע הזמן להרחיב את הפלטפורמה וקנתה ב-50 מיליון דולר את הסטארט-אפ אנדרואיד. לכבודה, אנו מציגים לכם עשרה דברים שאולי לא ידעתם על מערכת ההפעלה הנפוצה ביותר בעולם - ועל החברה שהמציאה אותה.

קראו עוד בכלכליסט

1. אנדרואיד עצמה נולדה באמצע 2003, במיזם שהוביל אנדי רובין. למעשה, השם "אנדרואיד" היה כינויו של רובין עצמו: חבריו לעבודה נתנו לו את השם בשל אהבתו הגדולה לרובוטים.

אנדי רובין, צילום: בלומברג אנדי רובין | צילום: בלומברג אנדי רובין, צילום: בלומברג

2. כשהוקמה אנדרואיד, רצו המייסדים לבנות מערכת הפעלה למצלמות. המעבר לטלפונים בוצע די מהר, כשזיהו ששוק הצילום מתחיל לדעוך ושוק הסלולר - להמריא. המעבר לא היה קשה: ליבת מערכת ההפעלה ועיצובה נשארו בדיוק אותו הדבר.

אנדרואיד 1.0, צילום:  Cubet Techno Labs אנדרואיד 1.0 | צילום: Cubet Techno Labs אנדרואיד 1.0, צילום:  Cubet Techno Labs

3. הפיתוח היה קשה ויזמי אנדרואיד התקשו לממן אותה. למעשה, רובין סיפר שלקח מחברו, המשקיע סטיב פרלמן, הלוואה של 10,000 דולר כדי שיוכל לשלם לעובדיו ולקדם את המוצר. לו ידע פרלמן מה מצפה לחברה, כנראה שהיה משקיע בה בעצמו.

 , צילום: Ars Technica צילום: Ars Technica  , צילום: Ars Technica

4. גוגל פנתה לאנדרואיד בתחילת 2005, ולאחר שתי פגישות בלבד התלהבו לארי פייג' וסרגיי ברין והציעו לקנות את החברה.

לארי פייג לארי פייג' וסרגיי ברין | צילום: בלומברג לארי פייג

5. ב-11 ביולי עברו אנשי אנדרואיד למטה גוגל, והתקבע תאריך הרכישה הרשמי. גוגל שמרה על הרכישה בסוד במשך מספר שבועות, לפני שחשפה את העסקה וגרמה ליצרניות הסלולר להבין שיש שחקנית חדשה בשוק.

6. לאחר הרכישה, בילתה גוגל שלוש שנים בעיצוב, שיפור, שיוף והשבחת מערכת ההפעלה. ב-2008 חשפה את מכשיר ה-G1, אותו פיתחה ביחד עם HTC - ענקית מובייל מבטיחה, בימים ההם.

מכשיר האנדרואיד G1, שנקרא Dream בחלק מהשווקים, צילום: Phonedata מכשיר האנדרואיד G1, שנקרא Dream בחלק מהשווקים | צילום: Phonedata מכשיר האנדרואיד G1, שנקרא Dream בחלק מהשווקים, צילום: Phonedata

7. איש לא שנא את אנדרואיד יותר מסטיב ג'ובס, שהכריז לא פחות ממלחמת חורמה על מערכת ההפעלה. אפל תבעה חברות שפיתחו מכשירי אנדרואיד ועשתה כל שביכולתה כדי להגביל את צמיחת המתחרה - ללא הצלחה יתרה. המלחמה בין אפל ויצרניות האנדרואיד הוליד תופעה של הערצת מותגים - במסגרתה משתמשים תקפו זה את זה ברשת והשמיצו את מכשירי היריב.

לא מעריץ גדול. ג לא מעריץ גדול. ג'ובס | צילום: בלומברג לא מעריץ גדול. ג

8. יצרניות המובייל נהרו לאנדרואיד מסיבה פשוטה: היא איפשרה להן לחסוך משאבי פיתוח ולהציג יישומים על בסיס הפלטפורמה, ולעצב אותה לצורכיהן. סמסונג, LG, וואווי, סוני, מוטורולה ואחרות אימצו אותה. היתה זו החלטה נבונה: פרט לאפל, כל חברה שניסתה להריץ מערכת הפעלה שתתחרה באנדרואיד כשלה וחלקן אף נרכשו או ביטלו את פעילות המובייל שלהן לחלוטין.

רוב מי שלא קפץ על עגלת האנדרואיד פשוט נעלם רוב מי שלא קפץ על עגלת האנדרואיד פשוט נעלם רוב מי שלא קפץ על עגלת האנדרואיד פשוט נעלם

9. הרכישה ביצעה גוגל השתלמה לה עשרת מונים: לפי נתוני גרטנר, כ-86% מהסמארטפונים שנמכרו בעולם ברבעון הראשון מריצים את אנדרואיד. ישנם יותר משני מיליארד משתמשי אנדרואיד בעולם, שרובם מריצים אותה בטלפונים - אך גם בטלוויזיות, טאבלטים, מכוניות, מחשבים, סטרימרים, שעונים חכמים ועוד.

כן, אנדרואיד קיימת גם ברוב הטלוויזיות החכמות כן, אנדרואיד קיימת גם ברוב הטלוויזיות החכמות כן, אנדרואיד קיימת גם ברוב הטלוויזיות החכמות

10. אנדרואיד היא כה פתוחה ונוחה עבור מוצרים מגוונים, שמפתחים הצליחו להטמיע אותה גם בקטגוריות מוצר אקזוטיות. למשל, פותחה כוונת חכמה לרובה ציד, שנשענת על אנדרואיד ומסייעת לציידים לפגוע במטרתם תוך חישוב משתנים כמהירות רוח, כיוון, טווח וזווית ירי.

מערכת ההפעלה הגיעה גם לתחום הנשק, צילום: flickr מערכת ההפעלה הגיעה גם לתחום הנשק | צילום: flickr מערכת ההפעלה הגיעה גם לתחום הנשק, צילום: flickr

11. מערכת ההפעלה כה פופולרית, שעבורה מפותחות רוב הנוזקות בשוק; האקרים יודעים שכדי להגיע למקסימום קורבנות, עליהם לפצח את מערכת ההפעלה של גוגל. לצערנו, זה לא קשה במיוחד: רק בשנתיים האחרונות נכנסו לשימוש כלים מתקדמים לאיתור אפליקציות נגועות בחנות היישומים של גוגל, וההאקרים ממשיכים למצוא דרכים יותר ויותר יצירתיות להערים עליהם ולחדור למכשירי משתמשים.

חנות גוגל, צילום: OctoDev חנות גוגל | צילום: OctoDev חנות גוגל, צילום: OctoDev

12. אנדרואיד נעשתה כה פתוחה, שגוגל איבדה חלק מהשליטה עליה: לאמזון ולחברות אחרות יש מהדורות אנדרואיד משלהן, עם חנויות יישומים נפרדות מהן לא מרוויחה גוגל. למעשה, היא ואמזון מגבילות זו את זו בחסימת יישומים, מה שהפך למלחמה מתמשכת בין השתיים בה מפסידים רק המשתמשים.

13. אנדרואיד היתה העסקה הכי טובה בהיסטוריה של גוגל: רכישת יוטיוב ב-1.65 מיליארד דולר אולי שיגרה אותה ללב הווידאו המקוון, אך יוטיוב עדיין לא מספקת רווחים ראויים. רכישת מוטורולה ב-12.5 מיליארד דולר אולי סיפקה לגוגל גישה לתיק פטנטים מרשים, אך לא חיזק אותה בשוק המובייל והמותג נמכר ללנובו ב-2.9 מיליארד דולר בלבד.

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

23.
למגיב 21 (יפה, כמעט 22)
עסקה גרועה? 50 מליון דולר בשוק של הפוסט-דוטקום של 2005 אחרי פחות משנתיים פיתוח? גוגל השקיעו 3 שנים בהשבחה, פיתחה מכשיר שדי כשל אבל אותת ליצרניות אחרות, ואז התחילה ללכוד יצרניות אחרות ברשתה, להדיח מערכות הפעלה אחרות, תוך שהיא מנהלת מאבק משפטי עקבי ותקיף מול אפל. שום חברה עצמאית לא היתה מצליחה לשגשג בלי גיבוי בסדר הגודל של גוגל - הם היו בסבירות גבוהה מאוד שוקעים או נבלעים בחברה אחרת. לא חכמה לעשות ניתוח "מספרי גרידא" - גם הערך המוסף של הקונה צריך לבוא בחשבון. ביצעו עסקה מצוינת, הקונים והרוכשים.
קובי השפוי  |  18.07.18
20.
ידידותי למשתמש
אנדרואיד, בניגוד ל..IOS היא מערכת הפעלה אינטואיטיבית ששמה דגש על ממשק אדם מכונה שאינו דורש לימוד או תירגול. IOS הפסידה בתחרות כי היא מערכת "קשוחה" ששום דבר לא אינטואיטיבי. המשתמשים מצביעים דרך הרכישות והתחרות מול אייפון הסתיימה מזמן. יש מנצח אחד בלבד!
אלדד יקותיאל  |  13.07.18
לכל התגובות