אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפתרון לחרדה דנטלית: טיפולי שיניים בהרדמה כללית בתוך בית חולים צילום: באדיבות מרפאת חיוכים

הפתרון לחרדה דנטלית: טיפולי שיניים בהרדמה כללית בתוך בית חולים

לא מעט ישראלים סובלים מפחד מטיפולי שיניים. טיפול בהרדמה כללית מציע דרך להתמודד עם החשש ומאפשר טיפול מקיף בכלל הבעיות הדנטליות בהליך מרוכז אחד

19.07.2018, 09:48 | רינה רפאל

בשיתוף זירת הבריאות

אני לא יכולה לסבול את ההגעה למרפאת שיניים, את התחושה שמחטטים לי בפה ואת הרעש של המכשירים. לפני כל טיפול אני בפניקה ובחוסר אונים מוחלט, ממש מתחילה לרעוד בכל הגוף ומתפרקת". למונולוג הנ"ל אחראית רונית (40) מאזור המרכז, והיא ממש לא היחידה שכל התייצבות במרפאת השיניים גורמה לה למצוקה קשה.

למעשה, לא מעט אנשים בישראל ובעולם סובלים מפחד מטיפולי שיניים או בז'רגון המקצועי חרדה דנטלית. התוצאה לא פעם במקרים כגון אלו, היא הזנחה קשה ודחיית טיפולים – המובילה לנזק משמעותי לפה ולפגיעה של ממש באיכות החיים.

 

קראו עוד בזירת הבריאות

 

ד"ר נחמן ברגר, מבעלי מרפאת חיוכים – מרכז להשתלות שיניים בבית החולים לניאדו , צילום: באדיבות מרפאת חיוכים ד"ר נחמן ברגר, מבעלי מרפאת חיוכים – מרכז להשתלות שיניים בבית החולים לניאדו | צילום: באדיבות מרפאת חיוכים ד"ר נחמן ברגר, מבעלי מרפאת חיוכים – מרכז להשתלות שיניים בבית החולים לניאדו , צילום: באדיבות מרפאת חיוכים

 

"בקרב האוכלוסייה ישנן רמות שונות של חרדה מפני טיפולי שיניים וקיימים הסברים שונים לתופעה", מציין ד"ר דב ברגר, רופא שיניים ומבעלי מרפאת חיוכים - מרכז להשתלות שיניים הפועל בבית החולים לניאדו בנתניה. לדבריו, "מדובר באנשים המתקשים להתמודד עם הקושי של הכנסת גורם זר אל תוך הפה, או חוששים מהכאב הכרוך בטיפול ומההמצאות בסביבה שונה ומלאה במכשירים רפואיים. אצל אחרים, החרדה הדנטלית מזוהה עם ניסיון עבר לא מוצלח במפגש עם רופא שיניים או מטיפול דנטלי שהיה כרוך בכאב. יש גם אנשים הניזונים מסיפורים של קרוב משפחה או חבר - והם פשוט מאמצים אליהם את הפחד".

 

ד"ר ולדימיר גורדין, רופא שיניים ממרפאת חיוכים, מוסיף: "אפשר לומר גם כי הפחד הדנטלי ניזון לעיתים גם מסיבות נוספות כגון רגישות לריחות מסוימים, רגישויות בפה, פחד מהבלתי ידוע ואפילו ממתח שנובע בכלל מהנושא הכלכלי ומהעלויות הכרוכות בטיפולי השיניים. בכל מקרה, השורה התחתונה היא שמטופלים הסובלים מפוביה דנטלית, נוטים להזניח משמעותית את בריאות הפה - ולכן בסופו של דבר הם נזקקים לטיפולים מורכבים יותר, ארוכים יותר ויקרים יותר. כך לדוגמה, טיפול פשוט של סתימה בלבד, יכול בעקבות הזנחה עיקשת ורציפה להפוך לטיפול שורש, עקירה או אפילו שתל. לכן ההמלצה שלנו היא ברורה וחד משמעית: לטפל בזמן אמת בבעיית הפחד כדי להימנע מהצטברות של בעיות מורכבות".

 

איך ניתן להתגבר על חרדה דנטלית?

 

הצעד הראשון בהתמודדות עם חרדה דנטלית טמון בהכרה: חשוב להפנים שקיימת בעיה ולהבין מהן ההשלכות הבריאותיות שלה. הצעד השני נוגע לידיעה ולהפנמה שניתן לטפל בחרדה בכמה וכמה דרכים, ולהתחיל לבדוק מה מבין מגוון האפשרויות המוצעות ניתן לאמץ וליישם.

"אמפטיה, תקשורת טובה ובניית אמון בין הרופא ובין המטופל הם אבני היסוד בדרך לשינוי המצב, שיאפשר בהמשך גם את קיום טיפולי השיניים", מרחיב ד"ר נחמן ברגר, רופא שיניים מבעלי מרפאת חיוכים, "זו הסיבה שכבר בתחילת האינטראקציה על המטופל לציין בפני הרופא שהוא סובל מחרדה דנטלית ולקבוע פגישה במהלכה יקבל את מלוא האינפורמציה באשר לדרכים השונות להתמודדות עם הפחד. שיחה שכזו יכולה להיות מלווה בהסברים פרטניים או אפילו בסרטונים על השיטות השונות - ומטרתה תהיה לבחור יחד את שיטת הטיפול המועדפת שאיתה ניתן יהיה לצאת לדרך. היעד המרכזי הוא להגיע למצב שבו המטופל מכיר את הרופא, את הצוות הרפואי ואת המרפאה – מה שמוריד משמעותית את מפלס החשש והלחץ. מסיבה זו מומלץ לבחור ברופא סבלני, אדיב ומיומן, כזה שכבר התנסה בסיוע למטופלים בעלי חרדה דנטלית ושניתן לבנות עמו תקשורת חיובית".

האם כדאי שהמטופל יגיע לפגישה כזו עם קרוב משפחה או חבר?

"בהחלט, במידה כמובן שהנוכחות של אותו אדם יכולה להרגיע את המטופל ולייצר סביבה נעימה יותר".

 

ד"ר מיכל ברגר, מנהלת מרפאת חיוכים – מרכז להשתלות שיניים בבית החולים לניאדו, צילום: באדיבות מרפאת חיוכים ד"ר מיכל ברגר, מנהלת מרפאת חיוכים – מרכז להשתלות שיניים בבית החולים לניאדו | צילום: באדיבות מרפאת חיוכים ד"ר מיכל ברגר, מנהלת מרפאת חיוכים – מרכז להשתלות שיניים בבית החולים לניאדו, צילום: באדיבות מרפאת חיוכים

 

איך מתבצע הטיפול בהרדמה כללית?

 

פתרון יעיל שנמצא בביקוש הולך וגדל בשנים האחרונות הוא הטיפול בהרדמה כללית – טיפול שהפך חלק בלתי נפרד מרפואת השיניים המודרנית. "את הטיפול הזה אנו מציעים אצלנו במרפאה, כאשר במסגרת ההרדמה הכללית אנו מבצעים טיפול מקיף ויסודי בכלל הבעיות הדנטליות שהצטברו אצל המטופל", אומר ד"ר נחמן ברגר, "הבטיחות כאן היא בראש סדר העדיפויות ולכן טיפולי שיניים המבוצעים תחת הרדמה כללית מחייבים הימצאותו במרפאה של רופא מרדים שמפקח ומנטר את נשימת המטופל, את הדופק וקצב הלב שלו, כמו גם תרופות וציוד חירום. שימוש בהרדמה כללית הופך את טיפול השיניים להליך כירורגי הזהה כמעט לכל ניתוח אחר. על כן נדרשת היערכות מוקדמת הן מצד המטופל והן מצד הצוות הרפואי".

"חשיבות גדולה נוגעת לעובדה שהמרפאה שלנו ממוקמת בתוך בית החולים לניאדו", מבהירה ד"ר מיכל ברגר, מנהלת מרפאת חיוכים, "לעניין הזה יש משמעות גדולה מאוד עבור המטופלים, ומניסיוני אני יכולה לומר שזה בהחלט מוסיף לתחושת הביטחון שלהם. בכלל, הכי נכון ומתבקש זה לערוך את טיפולי ההרדמה במרפאה שנמצאת בתוך בית החולים עם נגישות וזמינות לשירותי חירום מיומנים ומנוסים, המסוגלים לספק את המענה המיידי והמקיף ביותר".

עוד מציינת ד"ר מיכל ברגר: "כאשר מדברים על טיפולים בהרדמה כללית, בטח בהקשר של חרדה דנטלית, ראוי להדגיש את הנושא של שיקום הפה ביום אחד – במסגרתו מתבצעות העקירה וההשתלה באותו היום. כך, מטופל שנכנס לחדר הניתוח עם שיניים פגועות או ללא שיניים, יוצא כבר באותו היום עם שתלים ועליהם כתרים זמניים. אצלנו במרפאה, ניתן לבצע מגוון טיפולי שיניים מורכבים ומתקדמים - כולל השתלת מערכות שיניים שלמות והשתלות ללא הרמת סינוס והשתלת עצם - בהליך מרוכז אחד ולחסוך למטופלים זמן יקר. ההליך הפונה לכלל הציבור ובין היתר למטופלים הסובלים מחרדה דנטלית, למטופלים סוכרתיים ולאלו הסובלים מיתר לחץ דם. בזכות הליך פורץ דרך זה, ניתנת לאנשים האפשרות לעבור את טיפולי השיניים ההכרחיים תוך צמצום זמן השהות במרפאה".

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

 

תגיות