אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה מעניין את סטוארט זימר ברכישת חברת ביטוח ישראלית?

בלעדי לכלכליסט

מה מעניין את סטוארט זימר ברכישת חברת ביטוח ישראלית?

המשקיע האמריקאי, שנפגש בישראל עם הפניקס וכלל לגבי רכישת השליטה, שאל אם הן ישקיעו בקרן שלו את כספי הפנסיה שהן מנהלות. בינתיים סיריוס, שההסכם שלה עם הפניקס פג, מנהלת עם יצחק תשובה מו"מ להסכם חדש

08.08.2018, 07:34 | גולן חזני

סטוארט ג'ייסון זימר (Stuart Jason Zimmer), יהודי ניו־יורקי המנהל קרן גידור גדולה ומבקש לרכוש שליטה בחברת ביטוח ישראלית, ביקר כאן בשבוע שעבר לסדרת פגישות עם בכירי כלל ביטוח והפניקס. ל"כלכליסט" נודע כי במהלך אותן פגישות שאל זימר אם חברות הביטוח יסכימו להשקיע סכומים — ייתכן אף מהותיים — בקרן הפרטית שלו זימר פרטנרס (Zimmer Partners).

קראו עוד בכלכליסט

שאלתו זו של זימר, אף אם נשאלה בתמימות, חשפה את הסיבה שמסתתרת לעיתים מאחורי ההתעניינות של חלק מהגורמים הבודקים את רכישת החברות הישראליות — השקעות גומלין בגופים הקשורים לבעל השליטה החדש.

רשות ני"ע וועדות ההשקעה יערימו קשיים

הממונה על רשות שוק ההון דורית סלינגר, המסיימת את תפקידה בסוף החודש, רמזה בעבר כי אחד מחששותיה העיקריים בהליכי מתן אישורים לבעלי שליטה בחברות ביטוח הוא המטרה שלשמה הם מבקשים לבצע את הרכישה — שמא מדובר במקרה דומה לזה שעלה בדיונים עם זימר. סלינגר התכוונה בעיקר לרוכשים הסינים, שביקשו פעם אחר פעם לרכוש את החברות, אולם הפעם צצו החששות האלה במפתיע דווקא כשמדובר בהתעניינות רכישה מצד גורם אמריקאי.

אף שמדובר בהשקעה פוטנציאלית של כספי הפנסיה שחברת הביטוח מנהלת בעבור הציבור, יש לזכור כי בפני השקעות מסוג זה — אם אחת החברות אכן תעבור לשליטתו של זימר — יעמדו מכשולים רבים בדרך לאישור עסקאות בעלי עניין, בעיקר מצד רשות ניירות ערך וועדות ההשקעה של החברות, שבהן מכהנים נציגי ציבור.

זימר עזב את ישראל בתום השיחות, ולא ברור אם התשובות שקיבל במהלכן גרמו לו לסגת לחלוטין מרעיון הרכישה.

סטוארט ג סטוארט ג'ייסון זימר סטוארט ג

קודם לביקור נפגש זימר כמה פעמים עם בעל השליטה בהפניקס יצחק תשובה, במטרה לנהל עימו משא ומתן לרכישת החברה, וכמה פעמים בניו יורק עם אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה בכלל ביטוח. בביקורו הנוכחי נפגש זימר, שבעבר גם התעניין בהשקעה במאגר תמר, עם מנכ"ל הפניקס אייל לפידות ועם מנכ"ל כלל ביטוח יורם נוה.

במקביל נודע ל"כלכליסט", כי אף שכבר פגה תקופת ההסכם למכירת הפניקס לסיריוס, ממשיכה החברה האמריקאית, שנמצאת בשליטה סינית, במאמציה לרכוש את חברת הביטוח הישראלית.

סיריוס, כך נודע, מנהלת מגעים עם תשובה לגבי הסכם חדש לפי תג מחיר גבוה באופן משמעותי מזה שעל פיו בוצעה העסקה שבוטלה.

תשובה מנסה למכור את הפניקס כבר יותר משלוש שנים, כדי לעמוד במגבלות חוק הריכוזיות. הניסיון האחרון היה עם סיריוס האמריקאית, אך העסקה בוטלה לנוכח העובדה שלא התקבל אישור מהמפקחת על הביטוח. סיריוס היתה אמורה לשלם תמורת השליטה בהפניקס (52.25%) סכום של 2.5 מיליארד שקל. ההסכם נחתם לפני שנה, ובמסגרתו נדרשה סיריוס לרכוש בבורסה — כבר במעמד החתימה — 4.9% ממניות הפניקס תמורת 208 מיליון שקל. השלב השני והמשמעותי בהסכם כלל את רכישת יתרת המניות שמחזיקה קבוצת דלק בהפניקס תמורת 2.3 מיליארד שקל. מאחר שהתנאים להשלמת העסקה לא הבשילו, על רקע אי־קבלת האישור מהפיקוח על הביטוח, היא בוטלה.

אין זו הפעם הראשונה שמכירת הפניקס מתבטלת, והדבר נכון גם לגבי עסקאות למכירתה של כלל ביטוח שבשליטת אלשטיין. סלינגר הכשילה פעם אחר פעם את מכירת השליטה בחברות, אף שחוק הריכוזיות מחייב את בעלי השליטה למכור, בשל הדרישה להפרדת נכסים פיננסיים מריאליים עד סוף 2019. סלינגר אמנם לא השיבה בשלילה לרוכשים הפוטנציאליים, אבל עיכבה לאורך זמן את מתן תשובתה.

בסיריוס ממתינים להחלפתה של סלינגר

בסיריוס מקווים כעת כי כניסה של רגולטור חדש, במקום סלינגר, תביא לבדיקה חוזרת ומעמיקה יותר של החברה בדרך קבלת היתר שליטה בהפניקס. זו כנראה הסיבה לכך שסיריוס לא נפטרה, בינתיים, ממניות הפניקס שרכשה עם החתימה על העסקה כהוכחה לרצינות כוונותיה. סיריוס, שפועלת במדינות מערביות, היתה הרוכשת החמישית שקבוצת דלק ניהלה מולה מו"מ למכירת השליטה בהפניקס. קדמו לה פוסון הסינית, ג'רארד קושניר, חתנו של דונלד טראמפ, אם־טראסט האמריקאית ויאנגו הסינית.

מבחינת תשובה, ביטול ההסכם עם סיריוס היה מבורך, שכן בינתיים עלה שווי השוק של הפניקס ל־5.2 מיליארד שקל — מעל השווי שעליו דובר בעסקה, 5 מיליארד שקל. קבוצת דלק כולה, שמחזיקה בשליטה בהפניקס, נסחרת בשווי של 6 מיליארד שקל.

זימר מבצע את השקעותיו באמצעות קרן הגידור זימר פרטנרס (Zimmer Partners), שאותה הוא יסד ב־2012. הקרן פועלת מניו יורק, וזימר עצמו משמש בה כמנכ"ל, מנהל השקעות ראשי ואנליסט. מיטשל בראד פרסמן (Mitchell Brad Pressman) משמש כסמנכ"ל הכספים של הקרן, שמנהלת 7.5 מיליארד דולר בכמה קרנות, המשקיעות בעיקר בחברות בתחומי האנרגיה והנדל"ן.

בעברו שימש זימר כמתמחה בחברת ההשקעות של מייקל שטיינהארדט, מבעלי המניות של בנק הפועלים בעבר, והתמקד בהשקעות בתחום האנרגיה, בדגש על גז. הוא עזב את הקרן של שטיינהארדט ב־1993, כדי להקים קרן גידור לתרומות בחסות קומודיטיס קורפ (Commodities Corporation), שם היה אחראי לביצוע מחקר על שירותי חשמל וגז. בתחילה ניהל את הקרן, ולאחר מכן נהפך למנהל תיקי השקעות. ב־1997 ייסד זימר את Zimmer Lucas Capital, קרן שבה שימש מנהל השקעות.

תגיות