אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כחלון מנסה לבלום את בג"ץ תנובה צילום: אלכס קולומויסקי, גיא אסיאג

כחלון מנסה לבלום את בג"ץ תנובה

כדי להימנע מפסיקה שעלולה לחייב ייקור מוצרי חלב מפוקחים, האוצר מציע לרפתנים להוריד מחירים תמורת הותרת מכסי יבוא. אבי שמחון מנסה לעקוף עם מתווה משלו

05.09.2018, 08:28 | נורית קדוש

שר האוצר משה כחלון מקדם עם הרפתנים מתווה להסדרת משק החלב, שבעזרתו ינסה להשיג ארכה נוספת בטרם יכריע בג”ץ אם להעלות את המחירים של מוצרי החלב שבפיקוח — זאת שבוע לפני המועד האחרון להגשת תגובתו לעתירת של תנובה, שדרשה להעלות מחירים. את המהלך מוביל מאיר צור, מזכ"ל איגוד המושבים, שהתפקד לפני כשבועיים למפלגת כולנו בראשות כחלון.

קראו עוד בכלכליסט

ההצעה שמוביל צור כוללת הורדת מחיר החלב הגולמי בתמורה לביטול תוכנית האוצר להוריד את המכס על חלב מיובא ולהכפיל ל־800 מיליון שקל את הפיצוי לרפתנים שיפרשו מהענף כדי לייעל את הענף.

המהלך שמקדם צור נועד לתת לכחלון מענה מיידי לעתירת תנובה, שכן מדובר בתוכנית שלפיה מחיר החלב הגולמי ירד בינואר הקרוב ב־23 אגורות לליטר, מה שמייתר את הצורך להעלות את מחירי החלב המפוקחים. מחיר החלב הגולמי, העומד היום על 2.07 שקל לליטר, צפוי על פי הערכות לרדת בחודש הבא בכ־5 אגורות לליטר בעקבות ירידת מחירי המזון לבהמות. בנוסף לכך על פי “סקר רפתות”, שבדק את עלויות החלב הגולמי, בינואר צפוי המחיר לרדת בכ־10 אגורות לליטר. צור מציע שהרפתנים יורידו עוד 8 אגורות לליטר בינואר הקרוב, כך שהירידה הכוללת תסתכם ב־23 אגורות לליטר, ושהם ימשיכו להוריד 8 אגורות לליטר בכל שנה משנות ההסכם שייחתם.

מימין: שר האוצר משה כחלון ויו”ר המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון. השוק ייפתח ליבוא או לא?, צילום: אלכס קולומויסקי, גיא אסיאג מימין: שר האוצר משה כחלון ויו”ר המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון. השוק ייפתח ליבוא או לא? | צילום: אלכס קולומויסקי, גיא אסיאג מימין: שר האוצר משה כחלון ויו”ר המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון. השוק ייפתח ליבוא או לא?, צילום: אלכס קולומויסקי, גיא אסיאג

בדרך זאת כחלון יוכל לבקש מבג"ץ ארכה נוספת כדי להשלים את המו"מ עם הרפתנים. ארכה של מספר חודשים תקרב את כחלון לבחירות, בלי שייאלץ לחתום על ההתייקרות מחד ויוכל לנהל מו"מ ארוך עם הרפתנים על גובה הפיצוי הסופי, כך שיהיה נמוך הרבה יותר מהסכום העומד כעת על שולחן הדיונים.

בשלב זה עדיין קיימת מחלוקת בין הקיבוצים למושבים על מתווה זה, שכן את הורדת 8 האגורות הנוספות,מבקש צור שיתרמו רפתות גדולות, שעל פי רוב קיימות בקיבוצים ולא במושבים.

מתווה חלופי

במקביל מוביל פרופ’ אבי שמחון, יו”ר המועצה הלאומית לכלכלה ויועצו הכלכלי של ראש הממשלה, מתווה שונה המשמר את מחיר החלב הגולמי. השבוע כינס שמחון את נציגי הרפתנים לדיון וחשף בפניהם את תוכניתו לפתיחה הדרגתית ליבוא של שוק החלב. שמחון הציע לרפתנים לשמר את מכסות החלב הקיימות במחיר הנוכחי, ולאפשר למעוניינים בכך לפרוש מהענף על ידי מכירת מכסותיהם למדינה במחיר גבוה.

המתווה שהציג שמחון לרפתנים מבוסס על פתיחת השוק ליבוא, תוך שמירה על גודל מכסת החלב השנתית העומדת על 1.5 מיליארד ליטר לרפתנים, וזאת במחיר הנוכחי. מנגד, הגדלת המכסה השנתית תינתן לרפתנים שיתחייבו למכור את התוספת הזאת במחיר נמוך יותר. התוספות הללו יחולקו בשיטת מכרז, והזוכים יהיו מי שיציעו את המחיר הנמוך ביותר. בנוסף לכך המדינה תרכוש מרפתנים שירצו לפרוש מהענף את המכסות שלהם ותמכור אותם בשיטת המכרז, כך שגם הן לא יהיו כפופות למחיר המטרה. כדי ליישם מהלך זה של רכישת מכסות מרפתנים שירצו לפרוש יצטרך שמחון להשיג תקציב נדיב מהאוצר, שכאמור מנסה לקדם מתווה שונה.

שמחון פרסם לפני כחודשיים המלצה לייעל את הליך ייצור החלב על ידי ליברליזציה מלאה של משק החלב וביטול התמיכות העקיפות בדמות מכסות ייצור ומכסים. ההמלצה פורסמה בנייר עמדה שהכין לבקשת ראש הממשלה, ולפיה פתיחת השוק צפויה להשפיע לחיוב על המשק בכך שתוביל להסטה של הייצור מרפתות קטנות לרפתות גדולות, המאופיינות בתפוקה גבוהה יותר לפרה ועלות ייצור נמוכה יותר.

תנובה יודעת

המשבר בענף החלב החל עם סירובו העיקש של כחלון לאמץ את המלצת ועדת המחירים מחודש מרץ להעלות את מחירי מוצרי החלב שבפיקוח ב־3.4% בעקבות עליית מחיר החלב הגולמי. כחלון סירב מחשש שחתימתו על המלצת הוועדה תפתח את הסכר ותוביל לגל התייקרויות בשוק המזון. כשמחיר החלב הגולמי עלה שוב בחודש יולי ב־8.23 אגורות לליטר, הגישו טרה ותנובה עתירות לבג”ץ בדרישה שכחלון ינמק את החלטתו לא לאמץ המלצות ועדה מקצועית.

המשא ומתן המתקיים בין האוצר ושמחון לרפתנים הוביל את תנובה להגיש השבוע עדכון לבג”ץ שבו ציינה כי נודע לה על ניסיונות לנהל מגעים עם נציגי החקלאים להסדרת משק החלב, ולהערכתה מגעים אלו נועדו לעקוף את הקושי המשפטי מולו ניצב כעת כחלון: “גם לו היה הסדר כלשהו קורם עור וגידים, ולהבנתנו הדבר אינו כך, אין בו לייתר את עבודתה של ועדת המחירים כדי לתת מענה לעתירה ולתקן את הנזק הכלכלי שנגרם לחברה”. עוד ציינה תנובה כי ההסדר האמור מחייב תיקוני חקיקה, ולכן אינו רלוונטי למענה לעתירה המחייבת את התערבות בית המשפט.

תגיות