אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפתעה: דורון עופר יישאר עם אחותו במליסרון צילומים: טל כהן, ורדי כהנא, משה שי, עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

הפתעה: דורון עופר יישאר עם אחותו במליסרון

רגע לפני שמשפחת עופר מפרידה בין האחזקות הריאליות לפיננסיות, דורון עופר בחר להישאר שותף של אחותו ליאורה במליסרון במקום להצטרף לבן דודו בבנק מזרחי טפחות. שיקום היחסים עם אחותו והיכולת לממש את המניות של חברת הנדל"ן תרמו לפניית הפרסה

13.09.2018, 06:51 | גולן חזני

דרמה במשפחת עופר: דורון עופר החליט להישאר שותף של אחותו ליאורה בעסקי המשפחה, כך נודע ל"כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

המאבק המשפטי קרב הירושה המר של האחים־השותפים המלחמה המשפטית של ליאורה ודורון עופר גולן חזני, 7 תגובותלכתבה המלאה

משפחת עופר נמצאת על סף חתימה על מתווה סופי להפרדת האחזקות הריאליות והפיננסיות לצורך עמידה בחוק הריכוזיות. דורון עופר החליט במפתיע להישאר בצד אחד עם אחותו ליאורה, עימה היה לו סכסוך ירושה גדול (ראו מסגרת), ולא למכור את כל אחזקותיו או לממש את האופציה להישאר שותף של אייל בעסקי הבנקאות.

אייל, ליאורה ודורון עופר מחזיקים בשתיים מהחברות הגדולות במשק, השליטה בבנק מזרחי טפחות בשיעור של 22% יחד עם דודי ודרורית ורטהיים, והשליטה בחברת הנדל"ן המניב מליסרון– בשיעור של 60.4%. חוק הריכוזיות מחייב את המשפחה להפריד בין האחזקה הפיננסית בבנק לאחזקה הריאלית בנדל"ן.

מתווה ההיפרדות שגובש קובע שחברת לין, שהיא בבעלות אייל עופר, תרכוש את כל מניות גרעין השליטה בבנק מזרחי טפחות הנמצאות בעופר אחזקות וחלק מהמניות החופשיות בבנק שבחברת עופר השקעות, שבה מחזיקים ליאורה ודורון. כיום גם אייל שותף בעופר השקעות אבל ליאורה ודורון ירכשו את חלקו.

מימין: אייל, עופר ודורון עופר, צילומים: טל כהן, ורדי כהנא, משה שי, עמית שעל מימין: אייל, עופר ודורון עופר | צילומים: טל כהן, ורדי כהנא, משה שי, עמית שעל מימין: אייל, עופר ודורון עופר, צילומים: טל כהן, ורדי כהנא, משה שי, עמית שעל

בדרך לחלוקת דיבידנד של מאות מיליוני שקלים

אייל עופר יישאר בעל היתר השליטה היחיד בבנק באמצעות האחזקה בלין, ואילו ליאורה עופר תחזיק עם אחיה דורון בחברת עופר השקעות שתחזיק בשליטה במליסרון. דורון מצטרף לליאורה ולא בוחר במתווה ההיפרדות כך שהוא יישאר בעל מניות בעופר השקעות לצד ליאורה.

ליאורה ודורון ירכשו מאייל את השליטה במליסרון תמורת כ־1.4 מיליארד שקל. ואילו אייל ישלם לליאורה ולדורון כ־1.6 מיליארד שקל עבור אחזקותיהם העקיפות בבנק מזרחי טפחות.

לפי הערכות בחר דורון להצטרף לליאורה בשל האפשרות הגמישה יותר לממש מניות של חברת נדל"ן מאשר מניות של בנק. בנוסף, אמרו מקורבים למשפחה כי האווירה המתוחה בין ליאורה ודורון נרגעה מעט מאז העימות הגדול ביניהם סביב הירושה של אביהם יולי עופר.

דורון טען בעתירה לבית המשפט כי לצוואה של האב יולי עופר שניתנה ב־2008 אין תוקף חוקי וכי יש להתייחס לצוואה קודמת שחילקה את הרכוש ביניהם באופן שוויוני יותר. הצוואה ב־2008 העניקה לדורון רק 15% מחברת עופר השקעות שהוריש האב, לעומת 85% לליאורה. בית המשפט דחה את העתירה של דורון וקבע כי הצוואה מ־2008 היא חוקית.

פרשנות כאב הראש שמחכה לו במליסרון דורון וליאורה עופר יצטרכו לשנות את תמהיל השוכרים בקניונים: פחות אופנה, יותר בילוי ופנאי יניב רחימילכתבה המלאה

כמו בעלי שליטה אחרים נאלצה משפחת עופר בעקבות חוק הריכוזיות שנחקק ב־2013 לבצע הפרדה בין האחזקות הריאליות לפיננסיות עד לסוף שנת 2019. המשפחה בחרה לסיים את התהליך כבר ב־2018 והוא אמור להיחתם בשבועות הקרובים. זירוז התהליך נבע במקור מכריכתו בניסיון של מזרחי טפחות לרכוש את בנק איגוד, מהלך שחייב את בעלי השליטה להצהיר בפני הפיקוח על הבנקים כיצד הם מתכוונים למלא את הוראות חוק הריכוזיות.

בסופו של דבר רשות ההגבלים לא אישרה בסוף מאי השנה את העסקה. החלטה זו ניתנה בידי היועץ המשפטי לשעבר של הרשות, עו"ד אורי שוורץ, לאחר שהממונה מיכל הלפרין היתה מנועה מלעסוק בכך בשל ניגוד עניינים.

עוד נודע ל"כלכליסט" כי עופר השקעות, עופר אחזקות ולין אחזקות יחלקו דיבידנד גדול לפני העסקה, בהיקף של מאות מיליונים ואולי אף מיליארדי שקלים בסך הכל. כחלק מהעסקה מנהלת עופר השקעות מגעים למכירת שני בתי המלון הגדולים שלה לחברת המלנות פתאל שבשליטת דוד פתאל, תמורת כחצי מיליארד שקל. מדובר במלון יו סוויטס (לשעבר מרידיאן), שצפוי להימכר ב־230 מיליון שקל, ובמלון יו קורל (לשעבר קלאב מד), שצפוי להימכר ב־280 מיליון שקל. התמורה מהמלונות תשמש לחלוקת

דיבידנד שיאפשר לליאורה ואייל לרכוש זה את חלקו של זה בחברות לין ועופר השקעות.

"חוק הריכוזיות אילץ אותנו לקבל החלטה קשה"

במרץ, עם פרסום מתווה ההיפרדות הבסיסי, אמרה ליאורה עופר כי "קבוצת עופר השקעות השביחה לאורך שנים ארוכות את אחזקותיה במליסרון ובבנק מזרחי טפחות מתוך חזון ואמונה בכלכלת ישראל ובשוק ההון הישראלי. חוק הריכוזיות אילץ אותנו לקב ל החלטה קשה ולהיפרד מאחת ההשקעות החשובות שלנו. בחרתי להישאר עם האחזקה הריאלית שמשקפת את אמונתי המלאה בשוק הנדל"ן הישראלי, ובמיוחד בחברות מליסרון ועופר השקעות, שהן ללא ספק חברות נדל"ן וייזום מהמובילות בישראל".

אייל עופר מסר אז כי "בחירתי בבנק מזרחי טפחות משקפת את אמונתי בפוטנציאל של מימוש התוכנית האסטרטגית של הבנק, וביכולת של ההנהלה שמובילה אותו".

תגיות