אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח של האוצר: העלות של תוכנית מחיר למשתכן - לפחות 5.3 מיליארד שקל צילום: עמית שעל, יובל חן

דו"ח של האוצר: העלות של תוכנית מחיר למשתכן - לפחות 5.3 מיליארד שקל

לפי דו"ח החשב הכללי, המעודכן לסוף מרץ השנה, אובדן ההכנסות מהקרקעות הגיע ל-3.9 מיליארד שקל, ומענקי הרוכשים הסתכמו ב-750 מיליון שקל

03.10.2018, 12:42 | עמרי מילמן

5.2 מיליארד שקל של אובדן הכנסות, סובסידיות לקבלנים ומענקי רוכשים - זו העלות למשלמי המסים של מחיר למשתכן, תוכנית הדגל של שר האוצר משה כחלון, מאז החלה באמצע 2015 ועד ל-31 במרץ. כך עולה מהדוחות השנתיים של החשב הכללי.

קראו עוד בכלכליסט

משה כחלון, צילום: אלכס קולומויסקי משה כחלון | צילום: אלכס קולומויסקי משה כחלון, צילום: אלכס קולומויסקי

רק אובדן ההכנסות על ההנחות על הקרקעות הגיע ל-3.9 מיליארד שקל, כאשר הסבסוד שניתן לפיתוח עמד כה על 610 מיליון שקל ומענקי הרוכשים על 750 מיליון שקל.

התוכנית זוכה לביקורת רבה מצד כלכלנים לאור ההחלטה לוותר על ההכנסות מקרקעות. אמנם כחלון מגדיר זאת כהפסקת הספסרות בקרקעות אולם בפועל מדובר בנכסים של המדינה עליהן היא לא גובה את השווי שלהם, כספים שהיו אמורים לממן שירותי חינוך, בריאות רווחה וכו'. מי שמרוויח הם חלק מהזוגות הצעירים שיכולים להרשות לעצמם לרכוש דירה. באופן אבסורדי, דווקא אלו שיכולים להרשות לעצמם לרכוש דירות יקרות יחסית בפרויקטים יקרים כמו למשל הרצליה או מבשרת, נהנים מההנחות הגדולות ביותר.

דרך הויתור על ההכנסות מקרקעות שאמורות להפחית בסופו של דבר את החוב ולצמצם את תשלומי הריבית שמשלמת הממשלה למעשה הצליח כחלון לעקוף את מגבלות התקציב, ובעוד שיתר שרי הממשלה מוגבלים יותר בקידום הצעדים שלהם, הוא הצליח לגזור קופון בעזרת התוכנית עם תקציבי עתק.

נתונים אלו אינם מהווים חלק מהדוח הרשמי אולם מי שהכניסה אותם כבר בשנה שעברה הייתה החשבת הכללית לשעבר מיכל עבאדי בויאנג'ו במטרה להבהיר את העלויות הגבוהות וההשלכות של התוכנית.

תגיות