אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוק האג"ח אינו הכתובת לחברות אינטרנט צילום: שאטרסטוק

פרשנות

שוק האג"ח אינו הכתובת לחברות אינטרנט

מטומי פועלת בשוק תנודתי מאוד, וכמו יתר החברות בתחומה היא חשופה לקפריזות של ענקיות האינטרנט. חברה כזאת לא מתאימה לשוק האג"ח ושוק האג"ח לא מתאים לה

29.11.2018, 08:06 | יניב רחימי
זה לא כל כך נעים לראות גן סגור, והרבה יותר עצוב לראות קומה שלמה ריקה מעובדים ואופן ספייס מיותם. ביקור במשרדי מטומי ברמת החיל בתל אביב, שבהם התקיימה אתמול אסיפת מחזיקי האג"ח החוב של החברה, מעיד כאלף עדים על מצבה העגום.

קראו עוד בכלכליסט

פעילות גמישה, חוב קשיח

כבר בתחילת המצגת שהעביר מנכ"ל מטומי הוא נדרש להסביר כיצד קרה הדבר שהחברה־הבת Mobfox נמכרה במחיר ששווה לעשירית (!) מאומדן השווי שלה, כפי שהופיע במצגת של מטומי רק לפני שנה. ליעם גלין תלה את האשם בשינויים החדים בשוק הפרסום באפליקציות. התחזקות השליטה הכמעט בלעדית של גוגל ופייסבוק הביאה את מטומי למסקנה כי גם בשנת 2018 mobfox לא תניב רווח. אם תרצו, גוגל ופייסבוק הם גרסת ה"כוח עליון" של עולם הפרסום באינטרנט.

אין חולק על כך שמטומי פועלת בשוק תנודתי מאוד, ושכמו יתר החברות בתחומה, היא חשופה לקפריזות של ענקיות האינטרנט. חברה כזאת לא מתאימה לשוק האג"ח, ושוק האג"ח לא מתאים לה. מטומי צריכה היתה לממן את פעילותה באמצעי מימון גמישים. בנק לדוגמה יכול לפרוס לה חוב בקלות ולהתאים את לוח הסילוקין לצרכים שלה. זו לא אפשרות שמצויה בארגז הכלים של מחזיקי האג"ח.

בבילון, סומוטו, פריון

מטומי נכנסה להסדר חוב תוך פחות מעשרה חודשים מאז שהנפיקה את אגרות החוב שלה וגייסה 103 מיליון שקל. אפשר להבין את הכעס של נציגי הגופים המוסדיים, שבא לידי ביטוי במהלך האסיפה הסוערת אתמול. טוב שהגופים המוסדיים נלחמים על החוב של מטומי כלפי המשקיעים והחוסכים שלהם.

עם זאת, ומבלי לגרוע כמלוא הנימה מאחריותה של הנהלת מטומי למצבה העגום של החברה, המוסדיים לא יכולים לרחוץ בניקיון כפיהם. החל מהקריסה של בבילון ב־2013 בעקבות ההודעה של גוגל שלא תחדש את החוזה איתה; דרך הפחתת התחזיות של סומוטו, שסובלת מתחרות בתחום הפרסום בוידיאו; ועד לפריון, שאיבדה 90% משוויה בחמש השנים האחרונות - הרגישות של חברות הפרסום באינטרנט היא בגדר סוד ידוע לכל. גם כשמטומי באה לגייס חוב, המוסדיים היו צריכים לדרוש פרמיה על הסיכון המובנה בפעילותה, או לחילופין להראות להנהלת מטומי את הדלת - לא לפני שהם מציידים אותה בכתובת של המתחרים.

סמי תותח יו"ר מטומי סמי תותח יו"ר מטומי סמי תותח יו"ר מטומי

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
פרופורציות
1. החברה גייסה אג"ח להמרה בשיעור ריבית משוקלל של 12% אם מחשבים את שווי האופציה הגלומה 2. הבעיה של החברה, ששגיא נירי עוד ניסה לנהל את החברה (למרות שאין לו שום יכולות לנהל חברה טכנולוגית), ליעם שהגיע בתחילת השנה עם סיפורים, פשוט לא ניהל את החברה, וגם את המכירות שהוא עשה אפשר להגיד שהן היו רשלניות. 3. הבעיות למי שקרא את הדוחות לפני ההנפקה וגם בהנפקה יכול היה לראות שהתוצאות של Team Internet מהונדסות כדי למקסם את הרווח ממכירת המניות למטומי, שהגיוס של האג"ח הולך כולו כדי להשלים את קניית 10% של טים, ויש בור במהלך השנה של 20 מליון דולר נוספים לצורך השלמת ה - 10% האחרונים, שלא ברור מאיפה יביאו אותו (הדרך היחידה היתה אם טים היתה מתפוצצת ואפשר היה למשוך ממנה דיבידנדים, מה שכמובן לא קרה). 4. הבעיה העיקרית של החברה שהיא התעסקה עם Fraud תמיד, ועדיין מתעסקת בליבת העסקים שלה. ומזה אי אפשר לבנות עסק לטווח ארוך, ולכן כל המפרסמים בורחים לגוגל ופייס (שגם בהם יש Fraud, אבל ההרגשה יותר נוחה).
אלון  |  29.11.18