אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסע הלחצים על ועדת המחירים נמשך: הרפתנים מתנגדים להורדה נוספת במחיר החלב הגולמי צילום: בלומברג

מסע הלחצים על ועדת המחירים נמשך: הרפתנים מתנגדים להורדה נוספת במחיר החלב הגולמי

במכתב שנשלח למשרד האוצר והחקלאות התריע יו"ר איגוד מגדלי הבקר מפני נסיון להוריד את מחיר המטרה. משרד האוצר בתגובה: "ההסכם ייושם כלשונו"

09.12.2018, 22:25 | נורית קדוש

שבוע וחצי לאחר המועד האחרון בו היתה ועדת הפיקוח על המחירים אמורה להתכנס ולגבש המלצה בנוגע לצורך בהעלאת מחירי מוצרי החלב שבפיקוח ובאיזה שיעור, עדיין לא פורסמה ההמלצה. מדובר בהמלצה שנדרשת לקראת הדיון בעתירת תנובה שנקבע ליום רביעי הבא. הערכות הן כי מה שמנע את גיבוש ההמלצה, נוגע לכוונת האוצר שלא יהיה צורך בהעלאת מחירי חלב בפיקוח בשיעור המוערך בכ- 3%-5%.

קראו עוד בכלכליסט

במכתב שנשלח בשבוע שעבר למשרד האוצר והחקלאות, התריע אביתר דותן, יו"ר איגוד מגדלי הבקר מפני נסיון להוריד את מחיר המטרה על גב הרפתנים: "בישיבה שנערכה במשרד החקלאות בהשתתפותם של נציגים מהתאחדות מגדלי הבקר ומועצת החלב, נודע לנציגי ההתאחדות שבכוונתם של גורמים מסוימים במשרד האוצר להציג לוועדת המחירים פרשנות לפיה הסכם העקרונות שנחתם בין הרפתנים למשרד האוצר, מאפשר להפחית את מחיר המטרה של החלב ברבעון הראשון של שנת 2019 בסך של יותר מ-14 אגורות ועד 21 אגורות", כתב דותן והדף את הנסיון, "הפרשנות האמורה הינה משוללת יסוד, ועומדת בניגוד ללשונו של הסכם העקרונות, לתכליתו, ולכוונתם הברורה של הצדדים לו. ההתאחדות מבקשת להדגיש כי ככל שגורם כלשהו יבקש לפעול על סמך הפרשנות האמורה, ההתאחדות תראה בפעולה שכזו משום הפרה של ההסכם, הפרה של ההבטחות השלטוניות הגלומות בו, ופעולה בחוסר תום לב קיצוני".

אביתר דותן אביתר דותן אביתר דותן

כזכור, בבקשה שהגישה המדינה לפני כחודש וחצי לבג"ץ לדחות את המועד האחרון להגשת תגובתה, הצהיר שי באב"ד, מנכ"ל משרד האוצר, כי הוועדה תתכנס עד סוף נובמבר ותגבש את המלצתה. ככל הידוע, הןועדה התכנסה, אך לא גובשה המלצה. הקושי לגבש המלצה, נעוץ ברצונות של האוצר שההמלצה שתגובש תקבע כי אין מקום להעלאת מחירי המוצרים שבפיקוח, בהתאם לעמדת שר האוצר משה כחלון, אשר סירובו לאשר את המלצת הוועדה מחודש מרץ להעלות את המחיר ב-3.4%, הוביל את תנובה להעלות את מחירי מוצרי החלב שאינם בפיקוח ולעתור נגד ההחלטה.

קודם למכתבו של דותן בנוגע לנסיון להפחית את מחיר המטרה, וכפי שנחשף ב"כלכליסט", במכתב ששלחה בחודש שעבר ליועצים המשפטיים של משרדי האוצר והחקלאות, טענה תנובה כי נודע לה שהוועדה הונחתה להתעלם בישיבתה, מרכיב הרטרו בנוסחת הפיקוח, ולהתחשב לצורך קביעת מחיר המוצרים המפוקחים ברכיבים השוטפים בלבד. זאת על מנת להימנע מהצורך להעלות את המחיר המפוקח.

רכיב הרטרו הקבוע באמות המידה שנקבעו לחוק החלב, נועד לפצות את המחלבות על הפסדים שנגרמו להן בשל שינויים במחיר המטרה, שאינם מתבצעים במקביל לשינויים במחירי המוצרים המפוקחים. זאת כיוון שמחיר המטרה משתנה כל רבעון, ואילו מחירי המוצרים המפוקחים משתנים מדי תקופה ארוכה יותר. "מהלך כזה, המשנה את תהליכי קבלת ההחלטות נראה כמהלך שיעלה בקנה אחד עם התצהיר התשובה לצו על תנאי, שניתן על ידי מנכ"ל משרד האוצר בחודש שעבר, זאת, על מנת לאפשר לשר האוצר להימנע מהעלאת המחירים המפוקחים בשנת 2019", כתבה תנובה ליועצים המשפטיים של האוצר והחקלאות.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "ההסכם ייושם כלשונו וככל שיש מחלוקות בין הצדדים, הן יתבהרו בזמן הקרוב"

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
צודק חלקית
האמן לי אני חושב בדיוק כמוך. אך לא בהכל אשמים החקלאים כמו שאתה מציג, הבעיה היא בשיטהה מקולקלת בישראל שבהם מחיר מדד הליבה מאוד מאוד יקר, ארנונה,חשמל,מים ועדים ומה לא. כל זה נופל על החקלאים ואחר כך על היצרנים. הלוואי ונגיע למצב של שוק חופשי כמו ברוב העולם, רק מה שהאוצר בישראל חמדן הכל הוא מעמיס על מדד הליבה כך שבסוף ההליך אם תרצה או לא ישראל לא יכולה להוות תחרות לכלום. רק שינוי יסודי מהבסיס עמוק ונרחב יוכל לאזן את המשוואה. וכן זה ממש לא פותר את הצורך הדחוף וכמעט הנואש לתחרות שלא ממש קיימת בארץ.
ל1  |  10.12.18
1.
מחירי החלב בישראל גבוהים מהמחיר באירופה בכ 30%
במצב הזה צריך להפחית את המחירים ולא להעלות אותם. אם הרפתנים לא יכולים לעמוד במחירים האלה שיסגרו את העסק. בין כה וכה רובם קרובים לגיל הפנסיה ומי שעובדים הם התאילנדים. הכי נכון זה לבטל את השיטות הבולשביקיות ולתת למי שרוצה לייבא חלב ומוצרי חלב מאירופה.
די כבר עם מחירי לנין  |  09.12.18