אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשת הפנסיות הלא–חוקיות: הפרקליטות טעתה, החגיגה תימשך צילום: דוברות הכנסת

פרשת הפנסיות הלא–חוקיות: הפרקליטות טעתה, החגיגה תימשך

יומיים לאחר שפרקליטות המדינה נקטה צעד חריג וביקשה מבג"ץ לחייב את הכנסת לדון בפנסיות לא־חוקיות שניתנו לנבחרי ציבור, ביטלה הפרקליטות את הבקשה

23.12.2018, 08:13 | שחר אילן

יום לאחר ש"כלכליסט" חשף את בקשת פרקליטות המדינה שבג"ץ יחייב את הכנסת לקיים דיון מחדש בהחלטת הפנסיות הרטרואקטיביות הבלתי חוקיות, ביטלה הפרקליטות את הבקשה. ביום רביעי הגישה הפרקליטות לבג"ץ בקשה לתקן את המסמך שלה ולמחוק את הפנייה חסרת התקדים.

קראו עוד בכלכליסט

התערבות של בג"ץ בהליכים פנימיים של הרשות המחוקקת נחשבת מרחיקת לכת הרבה יותר מפסילת חוקים. בכיר במערכת המשפט אמר בסוף השבוע שבג"ץ לא חייב מעולם את הכנסת לקיים דיון בנושא כלשהו, ועד השבוע הפרקליטות מעולם לא הגישה בקשה כזו.

התערבות חריגה

באוגוסט ביקשה המדינה דחייה במתן החלטה בעתירה נגד החלטת ועדת הפנים של הכנסת לאשר את הפנסיות הרטרואקטיביות הבלתי חוקיות לנבחרי רשויות מקומיות. זאת על רקע פנייה של שר הפנים אריה דרעי מש"ס לוועדת הפנים לדון מחדש בהחלטה. דרעי נימק את בקשתו בבעיות המשפטיות שהתגלו. על רקע זה העניק בג"ץ דחייה של שלושה חודשים.

אלא שהדיון כלל לא התקיים. זאת מכיוון שדרעי אמנם ביקש מהוועדה לדון מחדש, אבל לא נקט עמדה בעצמו. יו"ר ועדת הפנים ח"כ יואב קיש מהליכוד סרב לקיים דיון בלי שדרעי יבקש מפורשות לשנות את ההחלטה. שני האישים ניסו לא להיות אחראים לביטול הפנסיות.

בתשובה המקורית לבג"ץ כתבה ביום שני עו"ד ליאורה וייס בנסקי מפרקליטות המדינה כי "בשלב זה יש מקום שבית המשפט הנכבד יורה לוועדת הפנים לקיים דיון נוסף בהחלטה", וציינה ש"ההחלטה מעוררת קשיים בהיבטים הנוגעים לתחולתה הרטרואקטיבית והפרסונלית".

שר הפנים אריה דרעי, צילום: גיל יוחנן שר הפנים אריה דרעי | צילום: גיל יוחנן שר הפנים אריה דרעי, צילום: גיל יוחנן

לאחר הפרסום, הבינו בפרקליטות את המשמעות החוקתית של הבקשה החורגת לגמרי מגבולות פרשת הפנסיות. בנוסח החדש שהגישה וייס בנסקי ביום רביעי נאמר כי "עמדת היועץ המשפטי לממשלה היא שיש מקום להחזיר את הדיון לוועדת הפנים על מנת שתדון פעם נוספת בהחלטה". בג"ץ כבר לא מתבקש לחייב את הוועדה. מכיוון שקיש הבהיר היטב שאינו מתכוון לקיים דיו,ן אין למעשה טעם להחזיר לו את הדיון שוב. נראה אם כן שנפתחה הדרך לפסק דין בפרשה.

במשרד המשפטים לא היו מעוניינים להגיב לפרשה באופן רשמי. באופן לא רשמי הסבירו שם שמדובר מבחינתם ב"טעות סופר" שלא ברור איך נפלה ובאיזה דרג. "אנחנו אומרים שראוי שהכנסת תדון מחדש, אנחנו לא אומרים לכנסת על מה לדון".

הכשירו את השרץ

בינואר 2017 חשף "כלכליסט" את העובדה שמשרד הפנים משלם מזה 18 שנה פנסיות בניגוד לחוק לכמה נבחרי רשויות מקומיות לשעבר, ומבקש מוועדת הפנים של הכנסת להכשיר אותן. מדובר בראשי רשויות או סגנים שסיימו את כהונתם ב־1998 כשהיו בני פחות מ־40 בעוד הכללים אפשרו מתן פנסיה רק למי שעבר גיל זה.

בין הנהנים: ח"כ אכרם חסון מכולנו, ראש עיריית בית שאן ז'קי לוי מהליכוד, ואנשי ש"ס: סגן ראש עיריית ירושלים צבי כהן, יו"ר ועדת הפנים לשעבר אמנון כהן וסגן ראש עיריית אור יהודה עוזי אהרון.

הטעות התגלתה ב־2005. למרות זאת, התשלום לא הופסק. המשרד פנה מספר פעמים לכנסת בניסיון להכשיר את

התשלומים ‑ ונכשל. בסופו של דבר פנה דרעי ב־2017 לוועדת הפנים שבראשה עמד אז ח"כ דודי אמסלם מהליכוד, היום יו"ר הקואליציה, וזו אישרה את הפנסיות הבלתי חוק יות. העלות האקטוארית של התשלום מוערכת ב־3 מיליון שקל לאיש, כלומר 18 מיליון לשישה הנבחרים הידועים. בעקבות חשיפת "כלכליסט" הוגשו שתי עתירות לבג"ץ של יוסף שלום סולומון, בכיר בעיריית נתניה באמצעות בתו עו"ד שגית בידרמן ושל ח"כ יעל גרמן מיש עתיד.

תגיות