אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סופית: ציון המעבר בבחינת לשכת עוה"ד יהיה 60; מבחן חוזר למי שקיבל מעל 50 צילום: עומר מסינגר, אביגיל עוזי

נחשף בכלכליסט

סופית: ציון המעבר בבחינת לשכת עוה"ד יהיה 60; מבחן חוזר למי שקיבל מעל 50

על פי הפשרה שהושגה הלילה בין שרת המשפטים איילת שקד, יו"ר ועדת הכנסת מיקי זוהר ולשכת עורכי הדין, ציון המעבר ב-3 הבחינות האחרונות יעמוד על 60 במקום 65. עוד סוכם כי מי שניגשו לאחד משלושת מועדי הבחינה האחרונים וקיבלו ציון בטווח שבין 50-59 יוכלו לגשת למועד בחינה מיוחד

16.01.2019, 08:13 | צבי זרחיה

"חוק הפקטור" לא יחוקק, וציון המעבר ב-3 הבחינות האחרונות של לשכת עורכי הדין יעמוד על 60 במקום 65. זהו ה"דיל" שהושג הלילה בין שרת המשפטים איילת שקד, יו"ר ועדת הכנסת מיקי זוהר, ח"כ אסנת מארק, לשכת עורכי הדין ויו"ר הוועדה הבוחנת השופט שאול שוחט. בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" כי מתקיים "דיל" בין הצדדים שיוביל לאי קידום החקיקה.

קראו עוד בכלכליסט

במשרד המשפטים הסבירו כי החלטה זו על ציון מעבר של 60 מבוססת על השוואת ציון המעבר לציון הנהוג במקצועות מוסדרים אחרים, ביניהם: רואי חשבון, שמאי מקרקעין, יועצי מס ויועצי השקעות, וכן על ההבנה שהתגבשה אצל כלל הגורמים, כולל הוועדה הבוחנת, לפיה זהו ציון המעבר הראוי בבחינה, בהתחשב בשינוי המתכונת ובמבנה הבחינה החדש, הכולל לראשונה ניקוד על מטלת כתיבה וכן פרק העוסק בדין המהותי ופרק העוסק בסדרי דין.

מיקי זוהר ואיילת שקד, צילום: עומר מסינגר, אביגיל עוזי מיקי זוהר ואיילת שקד | צילום: עומר מסינגר, אביגיל עוזי מיקי זוהר ואיילת שקד, צילום: עומר מסינגר, אביגיל עוזי

על פי הסיכום, ציון המעבר המעודכן (60) יהיה בתוקף לכל בחינות ההסמכה הבאות, וכן יחול על מי שנבחנו בשלושת מועדי הבחינה האחרונים שנערכו במתכונת החדשה. טקס הסמכה ייעודי למי שיעברו את הבחינה בעקבות שינוי ציון המעבר ייערך עד לחודש מרץ 2019.

כחלק מההסכמות בין הצדדים סוכם כי מי שניגשו לאחד משלושת מועדי הבחינה האחרונים וקיבלו ציון בטווח שבין 50-59 יוכלו לגשת למועד בחינה מיוחד, שבו תיערך בחינה על פי המתכונת הקבועה בחוק, בהיקף מצומצם שהוועדה הבוחנת תקבע לגביה רשימת מיקוד מצומצמת. מועד הבחינה המיוחד ייקבע בהתייעצות עם המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין, בהתאם לקבוע בתקנות.

שקד אמרה כי, "החקיקה שאושרה בהכנה לשנייה ושלישית איננה פתרון נכון. אסור היה להוריד את רף המעבר ל-50. בתקנות החדשות נציב את עורכי הדין בשורה אחת עם מקצועות אחרים כמו רואי חשבון. ההסכמה שהושגה בין כל הגורמים הנוגעים בדבר תפעל למען מאות מתמחים שחסרו להם נקודות ספורות כדי לקבל את ההסמכה כעורכי דין".

ח"כ מיקי זוהר אמר כי "לצערי חוק המתמחים טרם התקדם להצבעה בכנסת משום שראש הממשלה עדיין לא הספיק להכריע בנושא. בכל מקרה חשוב לציין שישנו סיכון ממשי שגם אם החוק יעבור בכנסת, הוא עלול להיפסל או בטח להתעכב חודשים ארוכים בבג"ץ. הפשרה שהושגה עם השרה שקד שציון 60 יהיה עובר לשלושת המועדים האחרונים וכמובן שגם כן הלאה, הוא הישג מיידי וחשוב יחד עם הישג עתידי נוסף ומשמעותי בכך שכל מי שקיבל ציון שנע בין 50-59 בשלושת המועדים האחרונים יזכה למבחן מעבר קצר וסביר שיידרש גם בו ציון עובר של 60".

ח"כ אסנת מארק הוסיפה, כי "הצעת החוק אותה הובלתי נבעה מתוך מצוקה גדולה של ציבור המתמחים. ההסכם שהושג הוא הישג היסטורי שנבע מלחץ ציבורי שהצליח להביא לתוצאה מרשימה אבל בעיקר הביא תקווה לאלפי מתמחים שקרובים יותר מתמיד להגשים את חלומם. לכל אורך הדרך האמנתי שהצדק לצידנו וההישג הזה בעבורי הוא סגירת מעגל ותיקון של עוולה גדולה גם לאלו שציונם מתחת ל-60 שיזכו למבחן מעבר שיעניק להם סיכוי ממשי ואמיתי להיכנס בדלת הראשית למקצוע"

ח"כ אמיר אוחנה, יוזם חוק המתמחים, מתח ביקורת על הפשרה ואמר, כי "זו הצעה רעה שעושה עוול נוראי עם רבים, וצדק עם מעטים מדי. אחרי כל המאמצים שהושקעו וכל התקוות שנתלו, לא כך צריכה להסתיים הפרשה. לשכת עורכי הדין השקיעה משאבים רבים בהשחרת פניהם של המתמחים, גם אלה שעכשיו היא מקבלת לשורותיה, על לא עוול בכפם. מי שהוכח כי נכשל זו הלשכה והוועדה הבוחנת — המתמחים הוכשלו."

עוד הוסיף כי "כשבאו אלי נציגי המתמחים לפני מספר חודשים והוכיחו לי את אי-הצדק שנעשה עימם, והראו לי את הסיפורים הקשים שהביאו את חלקם לשברון לב וכיס ולסבל עצום, פניתי לשרת המשפטים בפניה דחופה לתיקון העוול שעליה חתמו רוב חברי הכנסת מכל סיעות הבית, מהלך פרלמנטרי נדיר".

תגיות