פרשנות
החרפת החרם האמריקאי על וואווי תפגע בעיקר בארה"ב
החברה הסינית גם כך מודרת ממכרזים גדולים במדינה, כך שהאיסור שהטיל טראמפ על עסקאות איתה יזיק יותר לעמו מאשר לסין - ואמנם משדר רצינות, אך כנראה לא יסחוף תומכים באירופה. תגובה סינית לחרם עלולה לגרום נזק קשה לאפל, לחקלאים אמריקאים ועוד
קראו עוד בכלכליסט
דווקא מבחינת וואווי, ההשלכות של צו זה הן משניות. החברה גם כך לא פעילה כיום בשוק הצרכני בארה"ב, אחרי שלפני כשנה AT&T וורייזון ביטלו ברגע האחרון עסקה להשקת מכשיריה במדינה, לפי דיווחים - על רקע לחץ פוליטי. היא גם לא נחשבה למועמדת לפריסת תשתיות דור חמישי בעבור מי מהספקיות הסלולריות במדינה, שוב כנראה כתגובה לאווירה האנטי-סינית בבית הלבן.
אירופה לא תמהר להצטרף
ארה"ב היא לא הראשונה להחרים את מוצרי ווואווי באופן זה; אוסטרליה כבר אסרה על ספקיות סלולר להשתמש בטכנולוגיית החברה במוצרי הדור החמישי שלהן, ויפן אסרה על סוכנויות ממשלה להשתמש בציוד של וואווי או ZTE. יותר משמדובר במהלך שנועד לפגוע בוואווי, יש כאן צעד הצהרתי של הנשיא טראמפ, כחלק ממלחמת הסחר שהוא מנהל מול סין - אולי כזה שנועד להראות עד כמה רחוק הוא מוכן ללכת במאבק נגדה, ואולי רק כאמצעי לחץ במו"מ על ביטול המכסים שמתנהל בתקופה האחרונה בצורה לא סדירה (ולא זוכה ליותר מדי התקדמות).
החרם יכול גם לשמש להגברת הלחץ על מדינות אירופה שלא לבחור בוואווי כספקית הדור החמישי שלהן. ממשל טראמפ מפעיל לחץ ניכר על מדינות אחרות שלא לעבוד עם הספקית לאורך זמן, והאופן שבו הוטל החרם על וואווי - הכרזה על מצב חירום לאומי - יכולה לשמש כאיתות נוסף לרצינות כוונותיו בנושא.
ואולם, בכלל לא בטוח שבאירופה יתרגשו יותר מדי. גרמניה כבר הודיע במרץ שאין לה כוונה להחרים את וואווי. ביחד עם הכרזתה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל השבוע, שלפיה ארה"ב היא "יריבה עולמית" ושאירופה צריכה להתאחד מול ארה"ב, רוסיה וסין, ספק אם למהלך האחרון תהיה השפעה גדולה מדי.
מי ייפגע? אפל והחקלאים
אז אם וואווי כנראה לא תיפגע יותר מדי ובאירופה לא ממש מתרגשים, מי כן ייפגע מהמהלך? ייתכן שהמכה הקשה ביותר תיפול בסופו של דבר דווקא על אפל. ענקית הטכנולוגיה לא רק שמייצרת כמעט את כל מוצריה בסין, אלא גם בונה על המדינה כמקור הכנסות חשוב (סין אחראית ל-16% ממכירות החברה) וכאפיק צמיחה משמעותי. עמדה זו הופכת אותה לפגיעה במיוחד להתנכלויות מצד ממשלת סין, שיכולה לסנדל את פעילותה באמצעות תקנות מגבילות, אגרות גבוהות ועונשים אחרים כתגובה למהלכי טראמפ. פגיעה באפל תהיה גם תגובה הולמת לפגיעה בענקית טכנולוגית כמו וואווי, לאור החפיפה בחלק מתחומי הפעילות שלהן.
טראמפ לא צריך להיות מופתע אם זו אכן תהיה התגובה הסינית. הכלכלה האמריקאית כבר נפגעה מהמכסים שהטיל על ייבוא מהמדינה בסבבים קודמים. לא רק מכיוון שהנפגעים הראשוניים מהם הם אזרחי ארה"ב עצמה, שסופגים העלאות מחירים בגלל המכס הגבוה יותר על מוצרים וסחורות, אלא גם מפני שמכסים שהטילה סין בתגובה פגעו ישירות באמריקאים.
הנפגעים הבולטים ביותר הם חקלאים אמריקאים; ייצוא הסויה מארה"ב לסין קרס בשנה שעברה בעקבות מכסי תגובה שהטילה סין, ומעבר של רוכשים סינים לקניית סויה ממדינות אחרות (מעבר שלא בטוח שיהפוך את עצמו במהירות גם לאחר ביטול המכסים). סיבוב המכסים הנוכחי עתיד להחריף את הפגיעה גם לסחורות כמו שעועית, דבש, קמח ותירס.
זה טיבה של מלחמת סחר, וכשיוצאים למלחמה מול יריבה עשירה כמו סין זה ברור שתהיה פגיעה כלכלית ניכרת. גם סין נפגעה ממלחמת הסחר, אבל לה יש יתרון משמעותי שאין לטראמפ: נשיא סין שי ג'ינפינג לא צריך ללכת לבחירות עוד שנה וקצת, ולא צריך להתמודד עם מחוקקים שמייצגים מחוזות חקלאיים שנפגעו מהמכסים הסיניים. נכון, עד עתה ההשפעה על מלחמת הסחר על הפופולריות של טראמפ הייתה זניחה. אבל עם הפגיעה בחקלאות תימשך ואף תוחרף, גם בסיס תמיכה זה עלול להתערער.
12 תגובות לכתיבת תגובה