אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החשכ"ל לשעבר שוקי אורן מוביל במירוץ ליו"ר דוראד צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

החשכ"ל לשעבר שוקי אורן מוביל במירוץ ליו"ר דוראד

מינויו הצפוי של אורן ליו"ר דיקטוריון תחנת הכוח הפרטית דוראד מהווה עוד שלב בדרך להיפרדות בין המדינה לתחנת הכוח. רק לפני כחודשיים מונה למפרק של חברת קצא"א הישנה

10.06.2019, 07:01 | ליאור גוטמן

החשב הכללי באוצר לשעבר שוקי אורן הוא המועמד המוביל להתמנות ליו"ר הדירקטוריון החדש של תחנת הכוח הפרטית דוראד, כך נודע ל"כלכליסט". אורן צפוי להחליף את היו"ר הנוכחי ארז כלפון, שמחזיק עד היום בשני תפקידים במקביל - יו"ר דוראד ויו"ר קצא"א החדשה (קצא"א ב', או בשמה הרשמי חברת קו צינור אירופה אסיה - ל"ג). לאחר המינוי המתוכנן כלפון יישאר בתפקידו כיו"ר קצא"א החדשה.

קראו עוד בכלכליסט

המהלך למינויו הצפוי של אורן יתבצע במקביל להחלפת כל ארבעת הדירקטורים של קצא"א, כולל כלפון, בדירקטוריון דוראד, כך שמי שנושא בתפקיד רשמי בדירקטוריון תחנת הכוח הפרטית לא יהיה נושא משרה בחברה בשליטת המדינה. בכך יושלם עוד שלב בניתוק הממשלתי מתחנת הכוח, כאשר השלב הסופי אמור להיות מכירת אחזקותיה של המדינה בדוראד, בכפוף להשלמת הליכים משפטיים שנמצאים כיום בבוררות.

גירושים מכוערים

כפי שפורסם ב"כלכליסט", אורן מונה לפני כחודשיים לתפקיד המפרק של קצא"א הישנה (חברת קו צינור אילת־אשקלון). קצא"א הישנה הפסיקה את פעילותה הרשמית, וכלל נכסיה עברו לקצא"א החדשה למעט האחזקות בתחנת הכוח הפרטית דוראד.

שוקי אורן. צפוי להתמנות ליו"ר דוראד, צילום: עמית שעל שוקי אורן. צפוי להתמנות ליו"ר דוראד | צילום: עמית שעל שוקי אורן. צפוי להתמנות ליו"ר דוראד, צילום: עמית שעל

הסיבה להשארת האחזקות היא משפטית: בין בעלי תחנת הכוח מתנהל הליך בוררות תחת השאלה האם בשעת הקמתה לפני יותר מעשור וחצי מישהו מהם "ניפח" לכאורה את עלויות הבנייה בכ־180 מיליון דולר על חשבון שאר הבעלים. עד שההליך לא יושלם המדינה לא תוכל להעביר את הנכס לקצא"א החדשה ולמכור את אחזקותיה בו.

מאחר וקצא"א החדשה כבר יצאה לדרך, אך האחזקות בתחנת הכוח נשארו בקצא"א הישנה, החדשה כבר לא נהנית מהכנסות מפעילות ייצור החשמל של דוראד. המציאות הזו, כמו גם הרצון של המדינה להיפרד מתחנת הכוח, הם שתי הסיבות העיקריות להחלפת ארבעת הדירקטורים של קצא"א בדוראד ולמינויו הצפוי של אורן כיו"ר, מהלך שאמור להסתיים עד סוף החודש. עם השלמת ההיפרדות המדינה תוכל לפעול לכיוון הפיכת קצא"א החדשה לזרוע האנרגיה הרשמית של מדינת ישראל.

המדינה מתחרה בעצמה

קצא"א מחזיקה כ־37.5% מתחנת הכוח דוראד, המפיקה כ־850 מגה וואט (כ־6% מכוח הייצור של חברת החשמל), ופועלת מאז מאי 2014 מול שורת גופים פרטיים כמו בנקי הפועלים ולאומי, מקורות, משרד הביטחון, רשת מלונות פתאל, אוסם ושטראוס. הפעילות מתבצעת תוך מתן הנחה של עד 10% מהתעריף. כלומר שדוראד, שמוחזקת על ידי המדינה דרך קצא"א, מתחרה באופן אבסורדי בחברת החשמל הממשלתית על אספקת חשמל ללקוחות "כבדים". מסיבה זו המדינה קידמה בשנה האחרונה היפרדות מקצא"א הישנה לרבות הזיקה שהייתה לה בעבר לרפובליקה של איראן. באתר קצא"א מזכירים שהיא הוקמה לפני יותר מ־50 שנה בשותפות עם האיראנים במטרה להזרים מוצרי נפט מהמפרץ הפרסי לאגן הים התיכון, אך משמיטים כי המהפכה ב־1979 ניתקה את הקשרים בין המדינות והותירה את קצא"א כחברה שעל הנייר קשורה לשתיהן אבל בפועל עובדת עצמאית רק בישראל.

עיון בתוצאות הכספיות של דוראד לרבעון הראשון של 2019 מעלה צבר הכנסות של כ־713 מיליון שקל, גידול של כ־4% לעומת הרבעון הראשון של 2018. הרווח התפעולי של החברה הסתכם בכ־120 מיליון שקל, ירידה של כ־2% לעומת הרבעון המקביל אשתקד שמיוחס להוצאות הפעלה גבוהות. הרווח הנקי של התחנה הסתכם בכ־60.4 מיליון שקל, ירידה של כ־3.7% לעומת 2018. דוראד רוכשת את הגז להפעלת התחנה, וברבעון הראשון השנה היא הגדילה את חוזה הגז שלה בתוספת של כמה אחוזים לשנה, כמו גם חתמה על הסכם הפעלה ורכישת חשמל מתחנת הכוח הפרטית של אלון גז בקריית גת בהספק של כ־73 מגה וואט.

תגיות