אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחיר ההיסוס של טראמפ בעניין התקיפה באיראן צילום: רויטרס

פרשנות

מחיר ההיסוס של טראמפ בעניין התקיפה באיראן

לאחר שביטל את התקיפה האווירית על איראן מיהר נשיא ארה"ב להתקשר לסעודיה כדי לנסות למזער את הנזק התדמיתי. אלא שהיעדר תגובת הבית הלבן מעודד את טהראן להחריף את אמצעי ההתנגדות שלה לסנקציות האמריקאיות

22.06.2019, 20:03 | דורון פסקין

שעות אחדות לאחר שהורה על ביטול התקיפה האווירית כנגד איראן – בתגובה להפלת המל"ט האמריקאי מעל מצרי הורמוז שלשום – מיהר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לשוחח בטלפון עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן. באופן רשמי, השיחה נסבה על הצורך לשמור על יציבות שוק הנפט ועל מציאת דרכי התמודדות עם האיום האיראני.

קראו עוד בכלכליסט

בפועל, מבחינת האמריקאים השיחה נועדה לנסות למזער נזקים תדמיתיים. זאת, משום שבריאד ובקרב שאר בנות בריתה של ארה"ב באזור המפרץ התעוררה אכזבה בעקבות המהלך האחרון של טראמפ לצד חשש מפני העתיד. עבור בן סלמאן השיחה היתה לא פחות חשובה והיוותה זריקת עידוד למעמדו הבינלאומי המעומעם, בייחוד אחרי דו"ח האו"ם שהתפרסם בשבוע שעבר והצביע על חלקו בהריגת העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י באיסטנבול בשלהי השנה שעברה.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, צילום: שאטרסטוק נשיא ארה"ב דונלד טראמפ | צילום: שאטרסטוק נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, צילום: שאטרסטוק

איש בסעודיה ובמדינת איחוד האמירויות לא השלה את עצמו שתקיפת תגמול אמריקאית מדודה מהאוויר תביא להתמוטטות משטר האייתולות. עם זאת, התחושה בקרב שכנותיה של איראן היא שהיעדר התגובה יעודד עתה את ראשי משמרות המהפכה ויוביל בקרוב להסלמה נוספת מצדה של טהראן.

מאז הוחרפו העיצומים על איראן ובוטלו היתרי יצוא הנפט הזמניים ממנה לשמונה מדינות בעולם, נוקטים האיראנים במדיניות ברורה שנועדה להעביר מסר לעולם, ובעיקר לוושינגטון – כי הם לא יהיו הנפגעים היחידים מהחרפת הסנקציות. פגיעה במכליות נפט, פגיעה במתקני נפט בעיראק (של חברת אקסון האמריקאית) ובסעודיה, הגברת העשרת האורניום והפלת המל"ט האמריקאי, הם חלק מהאסטרטגיה האיראנית של "הליכה על הסף".

ארה"ב בונה על תסיסה פנימית

למרות ההצהרות הפומביות המתלהמות משני הצדדים, בימים אלה מתנהל ככל הנראה סוג של דיאלוג בין משטר האייתולות לממשל טראמפ, בתיווך עומאן. ערוץ חשאי זה יכול להוות את הצעד הראשון לקראת פתיחת מו"מ בין שתי המדינות ולהעצים את ההבנות ביניהן, שכן לפחות על דבר אחד ישנה הסכמה בין שני הצדדים — הצורך להימנע ממלחמה כוללת.

ההחלטה שלא ללחוץ על ההדק מול איראן ובכך לגרור את האזור להסלמה צבאית משתלבת עם עוד מהלך אזורי משמעותי של הממשל האמריקאי. בימים הקרובים צפויה להיערך בבחריין "הסדנה הכלכלית" כחלק מתוכנית השלום של ממשל טראמפ. המשתתפים באירוע ובראשם האמריקאים לא מעוניינים לקיים אירוע שכזה כשמסביב רועמים התותחים.

כדי להביא את איראן לשולחן המו"מ, ארה"ב בוחרת בדרך הסנקציות הכלכליות. לפי ההתפתחויות האחרונות, ניכר כי תדבוק במדיניות זו. על פי ההיגיון האמריקאי, לחץ מתמיד באמצעות סנקציות יגביר עוד יותר את התסיסה הפנימית בתוך החברה האיראנית, ובעיקר את מעמד הביניים, שכן הוא זה שמשלם בפועל את המחיר הכבד שנגרם כתוצאה מעצירת הכנסות הנפט.

מעצבי המדיניות בארה"ב כנגד איראן מעריכים כי ברגע שמשטר האייתולות יחוש איום משמעותי על המשך קיומו הוא ינסה להציל את עורו באמצעות שיחות עם ארה"ב לגבי הסכם גרעין חדש. עד כה, המשטר האיראני לא ממצמץ. הקו של הצמרת האיראנית בראשות המנהיג העליון עלי ח'מינאי נותר תקיף כשהיה ושולל כל הידברות עם וושינגטון גם עתה.

הסירוב להתפשר מול האמריקאים מגיע אף על פי שכל המדדים המתייחסים למשק האיראני מלמדים כי מצבו חמור ביותר. לפי הערכות מומחי הבנק העולמי, המשק האיראני יסיים את השנה הנוכחית בצמיחה שלילית של 4.5%, בעיקר בעקבות עצירת יצוא הנפט. זהו צפי אופטימי שכן לפי תחזיות קרן המטבע הבינלאומית והערכות עצמאיות, הכלכלה האיראנית תסיים את השנה הנוכחית בצמיחה שלילית של לפחות 6%.

נתונים רשמיים שפרסמה איראן בשבוע החולף מלמדים כי ב־2018 התכווץ התמ"ג ב־4.9%. האינפלציה במשק האיראני ממשיכה להשתולל ומוערכת עד כה השנה ביותר מ־50%, כשמחירי המוצרים הבסיסיים מתעדכנים כמעט בכל יום כלפי מעלה נוכח קריסת שער הריאל למול הדולר. דיווחים מאיראן שפורסמו באחרונה מעידים כי מאז תחילת השנה עלו, למשל, מחירי הבשר האדום ב־130%, הבצל ב־115%, הסוכר ב־100% והשמן ב־93%.

האיראנים מתאימים עצמם למציאות המורכבת הזו בדרכים שונות, וכרגע לא נראה כי האיום הפנימי על המשטר הוא ממשי או מיידי. זאת, למרות חוסר שביעות הרצון המופגן של רוב האוכלוסייה האיראנית מהמצב.

איראן תישאר שולית בשוק הנפט העולמי

האירועים במפרץ ובעיקר החשש מהתלקחות צבאית בעקבות הפלת המל"ט האמריקאי תרמו לעלייה החדה (בין 5% ל־9% עבור הסוגים השונים) במחירי הנפט במהלך השבוע שעבר. ההתפתחות המשמעותית בשוק הנפט היא כבר מעבר לפינה — כשנציגי הקרטל ביחד עם היצרניות העצמאיות צפויים להיפגש בתחילת החודש הבא בווינה במה שמכונה אופ"ק+. האיבה בין איראן וסעודיה צפויה להעיב על המפגש, שמטרתו העיקרית היא הארכת הסכם לקיצוץ תפוקת הנפט ב־1.2 מיליון חביות ביום במטרה להמשיך ולשמור על יציבות המחירים.

עד לאחרונה היתה איראן חברה משמעותית בארגון, עם יצוא של כ־2.5 מיליון חביות ביום. אך הסנקציות האמריקאיות צמצמו את היצוא האיראני לרמה של פחות מ־400 אלף חביות ביום. האיראנים לא מעוניינים בהמשך קיצוץ התפוקה, ולכן הם מביטים בעיניים כלות על הידוק הברית בין סעודיה ורוסיה בהקשר זה.

האיראנים חפצים בהסרת המגבלות על התפוקה והיצוא וטוענים כי סעודיה גוררת את אופ"ק להתרסקות בשל הפוליטיזציה של שוק הנפט העולמי. איראן כבר הודיעה שאינה מתכוונת להקל על סעודיה ולא תפרוש מאופ"ק בקרוב, אך בריאד חוששים שמשמרות המהפכה יגדילו לעשות וימשיכו לנסות ולחבל ביצוא הנפט הסעודי.

עד לפני כמהחודשים האיראנים האמינו כי שוק הנפט העולמי יתקשה לעמוד ביציאת הנפט האיראני ממנו. אלא שסברה זו התגלתה כבדיה. אם לא יקרה משהו בלתי צפוי, המפגש של אופ"ק+ צפוי להנחית מהלומה כואבת נוספת על איראן ולקבע את מעמדה השולי בשוק הנפט העולמי.

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
מהלך אחרון ונבון כשמסתכלים עם מי יש להם עסק, רגע לפני מימוש שאיפה.
נשיא חכם, אם מסתכלים בין הכיסאות רואים שהאיראנים מבינים עכשיו שאצבעו על ההדק, הוא פשוט המחיש להם איזה מהר האגרסיביות פורצת ועצר כדי לתת להם לעכל את הבאות וללא יריית כדור אחד, ואיש שלא ישלה את עצמו, זה לא היה היסוס זה היה איום קונקרטי למשטר. בפעם הבאה שטראמפ יחליט לפעול צבעית נגד איראן הוא יעניש אותם קשות ותשכחו מביטול ...
Jackk  |  24.06.19
3.
בניגוד למתלהמים, בינתים טראמפ מצליח לא רע
הוא למד היטב את הלקח של כוווולם במזה"ת ועם הערבים והמוסלמים. אתה יודע איך המלחמה מתחילה, אבל לא איך ומתי תיגמר. אפילו חיי חייל אמריקאי אחד לא מצדיקים הקרבה בשבל הפסיכים. יש לסעודים כסף, ששפכו על נשק מפה עד להודעה חדשה, שווים לת...ת. האמת די מעודד, כי גם המצרים מתחמשים עד המצח, כנראה שגם הם לא ממש
סתמחד  |  22.06.19
לכל התגובות