אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחאת יוצאי אתיופיה: המדינה צריכה לעשות הרבה יותר - ומהר צילום: דורון גולן

דעה

מחאת יוצאי אתיופיה: המדינה צריכה לעשות הרבה יותר - ומהר

תחולת העוני בקרב המשפחות האתיופיות עומדת על 35%, לעומת 19% בלבד בשאר האוכלוסייה; המדינה צריכה, בין השאר, להשקיע בבתי ספר בריכוזים של יוצאי אתיופיה. בנוסף יש לבצע פעולות הסברה וחינוך בקרב שוטרים

03.07.2019, 11:47 | שחר אילן
1. יש שלוש רעות חולות שהריגת סלמון טקה והמחאות אתמול חשפו וטעונות תיקון. הראשונה היא היחס המפלגה של המשטרה לעדה האתיופית. בשנה שעברה פרסם פרופ' גיא בן פורת מאוניברסיטת בן גוריון מחקר שגילה תחושות עמוקות בעדה האתיופית שלפיהן היא סובלת משיטור יתר ומאלימות משטרתית קשה. האם צבע העור משפיע? נראה שכן, ולא רק לרעת האתיופים. בדיקה שערך אתר "שיחה מקומית" גילה שבחמש השנים האחרונות נהרגו 14 אזרחים ישראלים מירי המשטרה, מהם 9 ערבים, 4 מזרחים ואתיופי אחד. עכשיו כבר יש שניים. המשטרה דווקא עורכת פעולות, מגייסת יותר יוצאי אתיופיה וסוגרת תיקים. אבל נראה שלא די בכך. המצב שבו נער אתיופי מרגיש או יודע שהוא חשוד במשהו בכל רגע נתון כיוון שהוא שחור, חייב להשתנות. לכך דרושים הרבה הסברה וחינוך, אצל השוטרים.

קראו עוד בכלכליסט

2. הבעיה השנייה היא כמובן הכשל של המדינה בטיפול במצוקה החברתית של העדה האתיופית. על פי מחקר של בנק ישראל, תחולת העוני בקרב המשפחות האתיופיות עומדת על 35%, לעומת 19% בלבד בשאר האוכלוסייה. יותר מחצי מילידי אתיופיה רשומים במשרד הרווחה. שיעור הזכאות לבגרות עומד על 62% בלבד מול 79% בחינוך העברי הכללי. הסיכוי של יוצא אתיופיה להתקדם ולהגיע לחיי רווחה קטן בהרבה מזה של יהודי שאינו יוצא אתיופיה. זה מתכון מובהק למצוקה, תחושת קיפוח ומהומות. דברים נעשים. שיעור האתיופים באוניברסיטאות גדל ובכל זאת נראה שצריך לעשות יותר וביחוד מהר יותר. ביחוד להשקיע בבתי ספר בריכוזים של יוצאי אתיופיה.

3. הבעיה השלישית היא אוזלת היד של המשטרה בשמירה על הסדר הציבורי. זה לא התחיל עם האתיופים אלא עם הנכים והחרדים הקיצונים. נוצרה בישראל נורמה בלתי נסבלת שהפגנה אינה הפגנה אם היא לא כוללת חוסמת כבישים. החסימות לא רק משבשות את חיי המדינה, ועולות למשק סכומי עתק – הן מסכנות חיים. התופעה הזאת חייבת להיפסק. הכלה אינה יכולה להיות מילת קסם שמחפה על כשל חמור בשמירת הסדר. תפקידה של המשטרה לסכל חסימת כבישים ראשיים ולפנות אותם מיד כשהם נחסמים, גם אם מדובר באוכלוסיות רגישות, גם אם יתפרסמו סרטוני פינוי קשים. לא פחות חשוב: עליה להגיש כתבי אישום חמורים. רק כשיהיה ברור שלחסימת כביש ראשי יש מחיר, התופעה תיפסק.

ההפגנה אתמול בעזריאלי, צילום: ynet ההפגנה אתמול בעזריאלי | צילום: ynet ההפגנה אתמול בעזריאלי, צילום: ynet

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
לעשות יותר
בואו נעשה סדר בדברים, יחס מפלה מצד השוטרים הוא דבר אחד, הנתונים שצוינו בכתבה הם כאלה מכיוון שמדובר בחברה סוציו אקונומית נמוכה, ללא חינוך והשכלה בסיסית, וזאת לא אשמתה של המדיניות בנושא, אם העדה האתיופית מעוניינת לחולל שינוי יש דרכים לעשות זאת, הפרות סדר והשחתת רכוש הם לא הפיתרון, הם תירוץ של צעירים שמחפשים אקשן, בשביל לקבל מעמד שווה צריך לרכוש השכלה ולהתנהג בהתאם, בסך הכל מדובר באנשים שעלו לכאן מרצונם החופשי, מי שלא מתאים לו, לא חייב להישאר, גם ככה כל הסיפור יקר למדינה
יוסי  |  12.08.19
לכל התגובות