אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תמ"א 38: כך נשכנע דייר סרבן, גרסת המדינה צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

תמ"א 38: כך נשכנע דייר סרבן, גרסת המדינה

14 שנה לאחר שתמ"א 38 אושרה בממשלה, ודווקא כשמדברים על ביטולה, הרשות להתחדשות עירונית מפרסמת לראשונה מדריך לביצוע הפרויקט ומצהירה: "אנו בטוחים שתוקף התמ"א יוארך"

25.07.2019, 21:54 | נמרוד בוסו

14 שנה לאחר שתמ"א 38 אושרה לראשונה על ידי הממשלה - ושלושה שבועות לאחר שמינהל התכנון הודיע כי ימליץ על ביטולה בשנה הבאה - נזכרה הרשות להתחדשות עירונית לפרסם מדריך רשמי לבעלי הדירות, שמפרט את השלבים הדרושים לביצוע מוצלח של פרויקט התחדשות עירונית. המדריך יפורסם לציבור בשבוע הבא, ועיקריו כבר הגיעו לידי "כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

על רקע הזמן הרב שעבר מאז אושרה לראשונה תמ"א 38, וההמלצה העתידית של מינהל התכנון לבטל את התוכנית הזו, נשאלת השאלה מדוע יצא המדריך רק עכשיו. ברשות השיבו על כך: "פורמלית הרשות קיימת רק שנה ושמונה חודשים. מאז שהוקמה הרשות הוצאנו מספר פרסומים, ועכשיו הגיע תור המדריך לביצוע תמ"א 38".

היו"ר הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, חיים אביטן, צילום: שלומי אמסלם היו"ר הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, חיים אביטן | צילום: שלומי אמסלם היו"ר הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, חיים אביטן, צילום: שלומי אמסלם

כמו כן חיים אביטן, ראש הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, אמר ל"כלכליסט" כי לדעתו תוקפה של תמ"א 38 יוארך: "עמדתו של מינהל התכנון היא לגיטימית, אך דיון ממשלתי רשמי בנושא יתקיים רק בשבוע הבא, ובו יוחלט על המשך דרכה של תמ"א. שלל גורמים ממשלתיים המעורבים בדיון, לרבות הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, מחזיקים בעמדה המנוגדת לזו של מינהל התכנון. כיום לא קיימים כלים שייתנו מענה למיגון ולחיזוק ברמת הבניין הבודד, ועל כן אנו בטוחים כי תוקפה של התמ"א יוארך".

מלבד זאת, להגנתו של המדריך, חלק גדול מההנחיות וכללי הפעולה המפורטים בו - ובהם הליכים מומלצים למינוי נציגות, למינוי עורך דין ולבחירת יזם - תקפים עקרונית גם להליכי פינוי־בינוי, ולא רק לתמ"א 38.

המדריך, שכותרתו "מורה נבוכים לבעלי דירות המבקשים לבצע פרויקט תמ"א 38", צפוי לעלות כבר בתחילת השבוע הבא לאתר האינטרנט של הרשות, ואף לצאת בגרסת דפוס בכמה מאות עותקים, שאותם יתאפשר להשיג במשרדי 20 המינהלות העירוניות להתחדשות עירונית שהוקמו בסיוע הרשות.

"מדריך זה נועד לסייע לבעלי דירות המעוניינים לקדם פרויקט תמ"א 38 בבניינם", נכתב בהקדמה. "ככל שיהיה ידע רב יותר על התהליך בידי בעילי הדירות, וככל שיקדימו לקבל ייעוץ משפטי בשלב מוקדם של התהליך ולהוביל אותו כקבוצה, כך יגדל הסיכוי לבצע את הפרויקט באופן מיטבי לשביעות רצונם של בעלי הדירות".

המדריך, שאורכו כ־20 עמודים נפתח בכמה הסברים בסיסיים על אודות תמ"א 38, כיצד היא פועלת ומהם ההבדלים הבסיסיים בינה ובין הליך פינוי־בינוי. לאחר מכן ממשיך המדריך למספר פרקים המתארים את אופן ביצועם הרצוי של שלבי הפרויקט, שהעיקריים בהם הם איסוף מידע ובדיקה ראשונית לגבי היתכנות ביצוע פרויקט בבניין, גיבוש ההסכמות בקרב בעלי הדירות, ההתקשרות עם עורך דין וההתקשרות עם יזם. כמו כן המדריך עוסק בתמורות נפוצות לדיירים, מסלולי מימון, ערבויות והוצאת היתרי בנייה.

חיים אביטן: "אנחנו שמחים להוציא את המדריך שינגיש לאזרחי ישראל את כלל המידע הנוגע להוצאה לפועל של תמ"א 38 בבניין מגוריהם. הרשות פועלת לאיסוף המידע ולהוצאת המדריך המקיף זה כחצי שנה, מתוך הבנה שידע נרחב על התהליך יגדיל את הסיכוי להוצאה לפועל של הפרויקט באופן מיטבי, ולשביעות רצון בעלי הדירות. אנו מזמינים את האזרחים גם להיעזר במינהלות העירוניות, המהוות שלוחות של הרשות בשטח".

תגיות

28 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

28.
צריך לתת את כל הכלים לקידום מהיר של תמא 38, כולל הורדת אחוז הסכמה ל 51%
בהדר יוסף אנחנו תקועים 40-שנה בגלל דיירים סרבנים. יש תופעה בשכונה שכל בעלי דירות קרקע השתלטו על השטח מסביב לבנין, בנו הרחבות באופן בלתי חוקי, ועכשיו מנסים לסחוט. זה עניין של עשרות-שנים ובגלל זה העירייה לא יכולה לעשות כלום. רק תביעה מטעם השכנים יכולה להזיז משהו, אבל אנשים פוחדים שיבולע להם (השכונה מלאה ערסים). לכן, הפתרון הוא ברור: הורדת אחוז ההסכמה ומתן כלים לטיפול תקיף בסרבנים. אנחנו על הסף בשכונה: הבניינים מפוררים ולא ירחק היום שיוגדרו מסוכנים - אסור לבזבז זמן.
תושב הדר יוסף  |  26.09.21
27.
יעל ויצחק בלכמן- אתם בטח חיים בדירה חדישה ברמת אביב ומנותקים מהשטח.
משום מה אתם פועלים נגד הרצון הטבעי של אלו הנמצאים במצב סוציואקונומי טוב פחות מכם, להתגורר בבניין משופץ, יפה ובעיקר בטיחותי יותר. זה ממש מבורך שמשפצים בניינים מתפוררים ומשדרגים אותם, משהו שלולא התמ"א פשוט לא היה לנו את התקציב או האפשרות לעשות, כי זה היה דורש סכומים מטורפים מכל בעל דירה. נכון שתמיד עדיף פינוי בינוי, רק שלוקח יותר מעשור להשיג אישורים! אולי במקום להילחם בתמ"א תילחמו בוועדות ובהליך האישור המתיש לפינוי בינוי, כך שמסלול זה יהיה המועדף והקצר יותר?
ויק  |  30.07.19
לכל התגובות