אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד האנרגיה רוצה להשבית את תחנות הכוח הפחמיות כבר ב־2024 צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

משרד האנרגיה רוצה להשבית את תחנות הכוח הפחמיות כבר ב־2024

המשרד פנה לרשות החשמל על מנת להסב שש יחידות לעבודה בגז, מהלך שבמקור אמור היה להתרחש עד 2028. העלות המשוערת של ההסבה: מיליארד שקל. חברת החשמל תעביר את התייחסותה למהלך אחרי החגים

30.07.2019, 08:09 | ליאור גוטמן

משרד האנרגיה פנה לאחרונה לרשות החשמל במטרה לבחון הסבה של תחנות הכוח הפחמיות של חברת החשמל לעבודה בגז טבעי כבר ב־2024, כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בקיצור לוח הזמנים הרשמי לסגירת כלל היחידות הפחמיות, שבמקור נקבע על ידי שר האנרגיה יובל שטייניץ ל־2028.

קראו עוד בכלכליסט

מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי, צילום: עמית שעל מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי | צילום: עמית שעל מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי, צילום: עמית שעל

לפי עיקרי התוכנית, חברת החשמל תחויב להסב את היחידות הפחמיות לעבודה כיחידות דו־דלקיות - גז קודם, ופחם במקרי חירום - תוך שימור יכולת הייצור בפחם לשבועות אחדים בכל שנת עבודה. נכון להיום, שש יחידות מיועדות להסבה: ארבע יחידות שממוקמות בתחנת הכוח הפחמית באשקלון (תחנת רוטנברג) ושתי יחידות שממוקמות בחדרה (תחנת אורות רבין). התחנות שיוסבו לעבודה בגז יפעלו במתכונת של "מחזור פתוח", שמשמעו יכולת ייצור שתשתווה לזו הקיימת היום - כ־2,250 מגה־ואט באשקלון וכ־1,200 מגה־ואט בחדרה - אבל עם מודל הפעלה מינימלי וביחס לצורכי המשק.

בדיקה ראשונית שבוצעה במשרד העלתה שהעלות עשויה להגיע למיליארד שקל. מומחים זרים הגישו הצעות לפיהן ניתן יהיה לסיים את העבודות במחצית מעלות זו, אלא שתסקירים אלו נלקחים בעירבון מוגבל, משום שמעולם לפני כן לא ניסו להסב בישראל תחנת כוח פחמית לכזו שעובדת בגז. במשרד האנרגיה ירצו לבצע פיילוט לאחת היחידות שקיימות בחדרה או באשקלון, במטרה לראות אם המהלך מוכיח את עצמו ברמה הטכנית, ומבלי שתהיה פגיעה בכוח הייצור של החשמל שמסופק לכלל המשק. אם המהלך יצלח, ההערכות הן שניתן יהיה להשלים את ההסבה הכללית בתוך ארבע שנים.

במשרד האנרגיה חוששים משאלת המימון: עלות של מיליארד שקל משמעה התייקרות של כ־4% בתעריף החשמל, שאותה ירצה המשרד למנוע. לפיכך, המסגרת הפיננסית הראשונית שגובשה היא לחייב את מי שיחזיק בתחנה לרכוש גז במחיר הרף שנקבע בעסקאות הגז האחרונות של אנרגי'אן היוונית־בריטית: מחיר של 4-4.2 דולר ליחידת אנרגיה. ככל שמחיר הגז שיפעיל את תחנות הכוח הפחמיות שהוסבו ינוע סביב העוגן התמחירי, החיסכון ברכש הגז יקזז את עלות ההסבה, ולא תירשם השפעה על תעריף החשמל.

המהלך מתואם עם חברת החשמל שאמורה להעביר התייחסויות הנדסיות ופיננסיות אחרי תקופת החגים הקרובה, כדי להניע את המהלך עם כינון הממשלה הבאה.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
ברצותו סוגר, ברצותו מקדם וברצותו דוחה.
שטייניץ דחה את סגירת התחנות הפחמיות ל-2025 התוכנית המקורית היתה לסגור את התחנות כבר בסוף 2024, ואולם מסיבות שונות, בהן הצורך בהיערכות של המשק - המהלך נדחה בשנה; שטייניץ: "ב-2025 יסתיים עידן הפחם בישראל". נחכה ונראה. בסוף יולי 2019 פורסם שמשרד האנרגיה פנה לרשות החשמל במטרה לבחון הסבה של תחנות הכוח הפחמיות של חברת החשמל לעבודה בגז כבר ב־2024. מדובר בקיצור לוח הזמנים הרשמי לסגירת כלל היחידות הפחמיות, שבמקור נקבע על ידי שר האנרגיה יובל שטייניץ ל־2028.
אמנון פורטוגלי  |  13.11.19
5.
מתקן להדחת תחמוצות גפרית וחנקן
המתן שהותקן בחדרה ובאשקלון ( הארובה הנוספת שממנה מפלטים אדי מים), הופעלה רק לאחרונה בעלות של מליארדים. הפליטות מ 4 היחידות הגדולות , נמוכות מאלה של טורבינות הגז והמחזמים המופעלים בגז טבעי גובה הפליטה מהארובות ועובדה שבחלק גדול מהזמן הפלומה מופנית לים מטענים אף הם את הזהום שנותר. לקיום היח׳ הפחמיות יתרונות רבים הן מבחינת גיוון מקורות האנרגיה והן מבחינה בטחונית כיוון שמלאי פחם בכל אתר יכול להיות ל6 חודשים ואינו תלוי במחסור או בתקלה בהספקת הגז (בינתיים מצינור בודד אך גם מ2 בעתיד.
אביעד  |  31.07.19
4.
אם ניתן להפיק חשמל בחצי מחיר מהשמש למה להסב לגז
במכרז האחרון במחיר נסגר על 8.67 אגורות לקילו וואט שעה בשביל מה לייצר חשמל ב 18 אגורות? גם אם המחיר הזה לא אינדיקטיבי למחיר של חשמל עכשיו זה יהיה המחיר האמיתי בעוד שנתיים שלוש אז להקים תחנות גז ב 2024 במחיר פכול מסולארי זה פשוט ביזבוז משאבי ציבור
חם או יפת  |  31.07.19
לכל התגובות