אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר: עלות דרישת המורים לימי מחלה - 170 מיליון שקל צילום: ראובן קפוצינסקי

האוצר: עלות דרישת המורים לימי מחלה - 170 מיליון שקל

על רקע איומי השביתה מגלה מסמך של האוצר כי מורה מקבל עם פרישתו פדיון ימי חופשה ממוצע של 105 אלף שקל, לעומת 95 אלף שקל לעובד מדינה

11.08.2019, 08:11 | שחר אילן

מסמך של משרד האוצר טוען שדרישות הסתדרות המורים להגדלת התשלום עבור ימי מחלה תעלה למשק בשנה הקרובה 170 מיליון שקל. זאת למרות שגם היום פדיון ימי המחלה של המורים גבוה מזה של עובדי המדינה, ועומד על יותר מ־100 מיליון שקל. במסמך מאשים האוצר שההסתדרות מבקשת "כסף לפורשים ולגמלאים במקום לצעירים". במכתב של סגן הממונה על השכר משה בכר להסתדרות המורים הוא מאשים אותה בביטול פגישות משא ומתן בזו אחר זו.

פיצוי ב־100 מיליון שקל

מצגת שהכין האוצר על המשא ומתן מגלה שמורה מקבל עם פרישתו פדיון ימי חופשה ממוצע של 105 אלף שקל לעומת 95 אלף בלבד לעובד משרד ממשלתי (כמובן שעובד רגיל במשק לא מקבל כל פדיון). הסיבה ליתרון היא שעובדי הוראה עובדים 20% ימי פחות מעובדי מדינה. האוצר טוען שעלות הדרישה היא 70 מיליון שקל לשנה והדרישה לפיצוי חד פעמי לגמלאים תסתכם ב־100 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד מאיימת להשבית את הגנים, בתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים בתחילת שנת הלימודים, זאת על רקע שתי דרישות הקשורות בעיקר לפרישה: דרישה אחת היא לשנות את מנגנון חישוב ימי המחלה. היום מנכים למורים 1.4 ימי חופשה על כל יום היעדרות. שכן ימי העבודה של המורים משתנים באורכם. המשמעות העיקרית של הדרישה היא הגדלת פדיון ימי החופשה בפרישה.

מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד. "נוסחת ימי המחלה עושקת את המורים", צילום: ראובן קפוצינסקי מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד. "נוסחת ימי המחלה עושקת את המורים" | צילום: ראובן קפוצינסקי מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד. "נוסחת ימי המחלה עושקת את המורים", צילום: ראובן קפוצינסקי

הדרישה השנייה היא לשנות את מנגנון חישוב השכר הקובע לפנסיה תקציבית. זה מורכב היום מנוסחה מסובכת, המבוססת על שיקלול של מספר השנים לפני רפורמת אופק חדש, ומספר השנים אחריה. ההסכם הקיבוצי של הסתדרות המורים הסתיים בסוף יוני אך בשל מערכות הבחירות החוזרות - לא ניתן לנהל משא ומתן על הסכם חדש.

דרישה לשקיפות ופשטות

דרישה נוספת של הסתדרות המורים היא לשנות את דרך חישוב הפנסיה של המורים הזכאים לפנסיה תקציבית. במצגת של האוצר נטען שמדובר ב־21% בלבד מהמורים וכי אלה המורים עם המשכורות הגבוהות ביותר. בהסתדרות המורים טוענים ש"הגורם היחיד שאשם בכך ששנת הלימודים לא תיפתח הוא משרד האוצר. דרישת הסתדרות המורים היא כי חישוב הפנסיה של אנשי חינוך בשירות המדינה תבוצע בשקיפות ובפשטות. בדיוק כמו יתר עובדי המדינה. האוצר, מעדיף כי החישוב יבוצע על פי נוסחאות מורכבות ומעורפלת. שיטת האוצר גורמת לכך שרבים מהמורים אינם מקבלים תשלום עבור תוספת השכר של רפורמת אופק חדש".

אשר לחישוב ימי המחלה נמסר כי "נוסחת ימי המחלה הלקויה עושקת את המורים. כל שנה מבקשת המזכ"לית לתקן את הנוסחה, כך שיום מחלה יהיה שווה ליום עבודה, והאוצר גורר רגליים". עוד מציינים שם שבית הדין האזורי לעבודה תל אביב ביטל את צו המניעה שאסר על שביתה בנושא זה.

בהסתדרות אומרים גם שהמדינה היא שמנסה לעודד את המורים שלא לקחת ימי מחלה, כדי למנוע היעדרויות.

תגיות