אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שופטי בג"ץ סילקו על הסף את העתירה בעניין מודל הניכור ההורי

שופטי בג"ץ סילקו על הסף את העתירה בעניין מודל הניכור ההורי

העותרים, שניהם חברי ועד מחוזי בלשכת עורכי הדין, טענו שפנו לנשיאת העליון לפני הגשת העתירה וצירפו מכתב נטול תאריך שלא ברור מתי נשלח. דוברת בתי המשפט מסרה שהמכתב התקבל אצל הנשיאה במקביל להגשת העתירה, אתמול. העותרים חויבו בהוצאות בהיקף 3,000 שקל

07.10.2019, 20:12 | ענת רואה

הרכב של שלושה שופטי בג"ץ דחה הערב על הסף את העתירה שהגישו אמש שני עורכי דין מתחום דיני המשפחה, במסגרתה ביקשו לפסול את מודל הניכור ההורי הנהוג בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב ולקבוע נוהל שוויוני שיופעל בכל רחבי הארץ.

לצד סילוק העתירה, העותרים חויבו ב-3,000 שקל הוצאות לטובת קופת המדינה. דבר הגשת העתירה פורסם הבוקר בכלכליסט.

קראו עוד בכלכליסט

העותרים הם עו"ד דוד טובול חבר מחוז מרכז בלשכת עורכי הדין ועו"ד הילה יחזקאל חברת מחוז הדרום בלשכה. העתירה התייחסה למודל הניכור ההורי השנוי במחלוקת שגיבשה השופטת רבקה מקייס והוצג לעורכי דין במפגש סודי בהשתתפות יו"ר מחוז מרכז החדשה רומי קנבל. נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות הורתה שלא להפעיל את המודל והודיעה כבר לפני מעל חודש כי תפעל לבדוק את הנושא ולגבש מודל אחיד בכל רחבי הארץ.

אסתר חיות נשיאת בית המשפט העליון, צילום: יאיר שגיא אסתר חיות נשיאת בית המשפט העליון | צילום: יאיר שגיא אסתר חיות נשיאת בית המשפט העליון, צילום: יאיר שגיא

בעתירתם טענו העותרים שעצם השארת המודל שקיים במחוז תל אביב פוגע בשוויון ובאחידות. בתל אביב נוהג מודל שנחשב לדברי העוסקים בתחום מוצלח מאוד, ובו כל נושא הניכור ההורי מטופל אצל שופט מוקד, השופט ארז שני בלבד. זמן הטיפול הוא מהיר ובקשה שעניינה ניכור הורי מטופלת בתוך 14 יום ולא בתוך חודשים ארוכים, כמצב ללא המודל. בעתירה נטען כי המודל בתל אביב הוא בעייתי מאחר שהוא חורג מהכלל לפיו בכל משפחה מטפל שופט אחד קבוע.

בפסק הדין הקצר אותו כתב השופט יצחק עמית הוא ציין כי בסעיף 34 לעתירה נכתב שמוצו ההליכים ושנערכה לפני הגשת העתירה פניה כתובת לנשיאת בתי המשפט במכתב שנשלח אליה ב-1 באוקטובר. לעתירה צורף מכתב שלא נושא תאריך המופנה אל השופטת חיות.

השופט עמית כתב כי ה-1 באוקטובר נופל ביום השני של ראש השנה, וכי גם אם יניח שהמכתב נכתב בראש השנה ונשלח באמצעות שליח בהול באותו יום, "ואין כל סיבה להניח זאת", לדברי השופט, כך שהמכתב המתין בבוקר יום רביעי ה-2 באוקטובר על שולחנה של הנשיאה. "העתירה הוגשה כבר ביום ראשון ה-6.10.2019. הלכך ייקרא מיצוי הליכים?", תהה.

השופטת רבקה מקייס בית משפט לענייני משפחה השופטת רבקה מקייס בית משפט לענייני משפחה השופטת רבקה מקייס בית משפט לענייני משפחה

עמית הוסיף כי "מיצוי הליכים אינו כלל טכני פורמאלי" ולפיכך מחק על הסף את העתירה בשל אי מיצוי הליכים וחייב את העותרים בתשלום הוצאות בהיקף 3,000 שקל לטובת אוצר המדינה. על פסק הדין חתומים לצידו גם השופטים עוזי פוגלמן ואלכס שטיין.

במענה לפנייה לדוברת בתי המשפט בשאלה מתי קיבלה הנשיאה חיות את המכתב נמסר כי המכתב התקבל לראשונה בלשכת הנשיאה אתמול, באותו היום בו הוגשה העתירה.

יצוין כי היום לאחר הגשת העתירה טענו גורמים שונים כי העתירה שהוגשה על ידי עורכי דין הפעילים בלשכת עורכי הדין, משקפת גם מאבק אגו שהתעורר בין המחוזות השונים, כאשר במחוז תל אביב כאמור ממשיך לפעול מודל ניכור הורי, ואילו המודל שבמחוז מרכז ציפו שיופעל – בוטל בהוראת הנשיאה חיות.

תימוכין מסוים לטענה הזו ניתן אולי למצוא בעובדה שכנספח לעתירה וכהוכחה לקיומו של מודל ניכור הורי בתל אביב, צירפו העותרים הזמנה לכנס בנושא ניכור הורי שיערך מטעם מחוז תל אביב בחודש נובמבר, בהשתתפות יו"ר המחוז עו"ד עמית בכר, השופט ארז שני שהוא שופט המוקד שמפעיל את מודל הניכור ההורי וסגנית נשיא בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב, השופטת מירה דהן, שיזמה את המודל.

עו"ד דוד טובול שהגיש את העתירה מסר בתגובה: "ילד בדימונה ובפרדס חנה ובלוד לא יהיה שווה פחות מילד בתל אביב - הנוהל צריך להיות מסודר, אחיד ושוויוני לכל המחוזות, באופן שלא מפלה ע"פ עקרון העל של שופט אחד למשפחה אחת מבלי שקיים נוהל שונה בתל אביב ונוהל שונה בקריית שמונה או בנצרת. זה מנוגד לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, מנוגד לטובת הילד ומנוגד לטיפול בתופעת ניכור הורי. באופן אחיד ושווה לכלל ילדי המדינה ולטובת כלל ילדי ישראל. הדרישה היא לשוויון לאחידות. אין אגו, יש דרישה להוגנות, צדק ושוויון שכל ילד בעל מיקום גיאוגרפי יקבל נוהל שווה אחיד וזהה ולא שונה בין מחוז למחוז.

"החלטת ביהמש העליון אשר סילקה על הסף את הבג"צ התבססה כל כולה על שאלה טכנית של מיצוי ההליכים. מכתבה של עו"ד יחזקאל נשלח כבר ביום 1/10 ובידה אסמכתא לכך. עותק נוסף נמסר בלשכת הנשיאה במועד הגשת העתירה. מכל מקום חשיבות הגשת הבג"צ נותרה בעינה והיא העמידה החד משמעית על כך שיונהג נוהל אחיד שיוויוני בכלל המחוזות. לא ייתכן שמערכת המשפט תאפשר מצב לפיו נוהל אשר נוהג במחוז אחד ייוותר על כנו, ידוברר במסגרת השתלמויות פנים מחוזיות וביתר המחוזות לא ינתן מענה זהה לילדי ישראל. הטענה כי המדובר במאבק בין מחוזות הינה טענה לא ראויה אשר מוטב לו לא היתה מועלית. נמשיך להיאבק למען שוויון, אחידות לכלל המתדיינים. מדינת ישראל אחת היא ואין ולא ניתן שתהא העדפה לטובת מערכת משפט במחוז אחד לעומת יתר המחוזות בארץ. נמתין לקבלת עמדת הנשיאה ואז נמשיך במאבק ככל שלא יבוצע בדק בית עמוק ויסודי".

תגיות