בריטניה ביטלה את חוק צנזורת הפורנו
הממשלה קידמה תוכנית לסינון אתרים אוטומטי שיכלול בקרה של גורמי צד שלישי, במטרה להרחיק קטינים מתכני מין. ואולם, התוכנית כשלה - בדומה לתוכנית הצנזורה שהועלתה בישראל - בשל סוגיות טכניות, וחשש מפגיעה בגולשים
ממשלת בריטניה ביטלה את התוכנית לבצע סינון פורנו מקוון - כך הודיע אמש (ד') ניקי מורגן, שר התרבות, הספורט והדיגיטל של הממלכה המאוחדת. לדבריו, החקיקה שתוכננה להיכנס לתוקף עוד במרץ 2018 לא תתבצע. תחת זאת, הסביר שהממשלה תשיק יוזמה חדשה להגנה על קטינים מתוכן בעייתי ברשת; פרטיה טרם נחשפו, אך לפי הערכות לא תכלול צנזורה שרירותית.
קראו עוד בכלכליסט
החוק המקורי של מורגן דמה לחוקי צנזורת פורנו אחרים שהועלו במדינות נוספות, ביניהן ישראל, ונשענו על ניטור גיל המשתמש כדי לחסום או לאפשר לו גישה לתוכן שהוגדר כמיועד למבוגרים בלבד.
ואולם, החוק הישראלי אותו יזם ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) הטיל את אימות זהות הגולשים על ספקיות הרשת ולא על חברות צד שלישי. בנוסף, כל התכנים הרגישים תוכננו להיות מצונזרים כברירת מחדל, ורק מי שמעוניין בהם יוכל לקבלם - תפיסה שגורמים מקצועיים הגדירו כבלתי ישימה. החוק הישראלי אושר בקריאה ראשונה לאחר שורת הקלות ותיקונים, אך תהליך החקיקה נעצר.
קשה לחסום ולהישאר דמוקרטי
חוקי צנזורת פורנו נתקלים במשוכות גדולות בכל העולם, פשוט משום שקשה מאוד לבצע טכנית את החסימה באופן שלא יהיה אפשרי לעקיפה. כל שירות VPN, חינמי או בתשלום, מסוגל לעקוף חסימות שכאלה. אתגר נוסף, שרלוונטי רק במדינות דמוקרטיות, הוא הרשימה השחורה - האתרים והתכנים שייחסמו. אין עוררין על כך שאתרי הזרמת סרטונים למבוגרים או כאלה המאחסנים תוכן פוגעני קלים לזיהוי. אך מה בדבר אתרי פורומים? מה בדבר רשתות חברתיות, בהן רץ לא מעט תוכן למבוגרים?
המיזם הבריטי ננטש גם מסיבות אלה, וגם מחשש לאיומי אבטחת מידע; זליגה של פרטי ניטור הגלישה עלולה להעמיד משתמשים בסכנת סחיטה, שיימינג ועוד. הגנה על קטינים מפני תכנים לא ראויים הוא יעד חשוב, אך כנראה שהפיתרון לכך אינו טכנולוגי לבדו, ויצריך מאמצי חינוך משמעותיים. בנוסף, חשוב לזכור שכל פלטפורמת סינון תוכן ממשלתית שמונחת על הרשת עלולה להיות פתח לניצול לא הוגן, לצורכי צנזורת חומרים שאינם נוחים לשלטון.
תגובה אחת לכתיבת תגובה