אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איגוד חברות ההייטק: פגיעה בשיעור דמי הניהול הנוספים תביא לפגיעה בתעשיית ההייטק הישראלית צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

איגוד חברות ההייטק: פגיעה בשיעור דמי הניהול הנוספים תביא לפגיעה בתעשיית ההייטק הישראלית

בסוף השנה תפוג הוראת שעה המאפשרת לגופי הפנסיה לגבות דמי ניהול נוספים על רכישת ניהול השקעות מקצועי חיצוני. באיגוד חברות ההייטק חוששים שאם הממונה על שוק ההון יחליט לא לחדש את ההוראה הדבר יפגע בהשקעות של החוסכים לפנסיה

27.10.2019, 09:24 | רחלי בינדמן

בעוד חודשיים תפוג הוראת השעה שמאפשרת לגופים המוסדיים המנהלים את כספי הפנסיה של הציבור לגבות בנוסף לדמי הניהול השוטפים גם דמי ניהול נוספים עבור ניהול השקעות חיצוני. בהתאם להוראת השעה שתפוג בסוף השנה ניתן לגבות עד 0.25% דמי ניהול נוספים כאלה. אלא שהממונה על שוק ההון משה ברקת יצטרך לקבל החלטה אם לחדש את הוראת השעה במתכונתה, להנמיך או להגדיל את הרף.

קראו עוד בכלכליסט

מכיוון שעמדתו של ברקת בסוגיית כפל דמי הניהול לא ברורה, הגופים המושפעים מן ההוראה מודאגים. לידי כלכליסט הגיע מכתב ששלחה מירב קינן, מנכ"לית איגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים לברקת ובו היא מביעה דאגה כי פגיעה בשיעור דמי הניהול הכפולים תביא לפגיעה בתעשיית ההייטק הישראלית ובשל כך אין לפגוע בגובה המגבלה – 0.25% ואף לשקול להעלותה.

ד"ר משה ברקת ממונה על שוק הון , צילום: אלכס קולומויסקי ד"ר משה ברקת ממונה על שוק הון | צילום: אלכס קולומויסקי ד"ר משה ברקת ממונה על שוק הון , צילום: אלכס קולומויסקי

קינן מסבירה כי הגופים הפנסיונים הם מקור מימון לעסקים רבים וכי השקעה בענפי ההייטק השונים דורשת מומחיות ולכן היא נעשית היום על ידי גופי השקעות בארץ ובעולם היודעים לנתח את הסיכונים הגלומים בתחום. ברגע שהגופים הפנסיונים יכולים להיחשף להשקעות בהייטק בעיקר דרך מנהלי השקעות מומחים חיצוניים, המגבלה מהווה מכשול או מגבלה לחשיפה לתחום.

אם לא די בכך, לפי קינן גופים מוסדיים מדווחים כי יש להם קושי להשקיע באופן ישיר בחברות פרטיות בארץ בגלל סוגיות של ממשל תאגידי ולכן הם חייבים להיחשף

לתחום בעיקר דרך קרנות הון סיכון, אך מכיוון שההשקעה בקרנות הון סיכון כרוכה בדמי ניהול גבוהים שתופסים נתח מכובד מהמגבלה ולכן פוגעים בתמריץ להשקיע בהן. קינן מבהירה כי היום עיקר עליית הערך בתחום ההייטק מגיעה דווקא בתקופה שלפני ההנפקה לבורסה שאז לרוב הגופים המוסדיים נחשפים לחברה, ולכן המגבלה פוגעת ביכולת שלהם להיחשף לתחום ההייטק בשלבים המוקדמים שלו ולהנות מעליית הערך.

קינן אף מציעה לשקול החרגה של השקעות בהייטק המקומי מהמגבלה של כפל דמי הניהול כדי לעודד השקעה בתחום.

יש לציין כי גופים מוסדיים מדווחים בשנים האחרונות כי הם מחזיקים בחשיפה נמוכה יחסית להון סיכון בגלל הסיכון היחסית הגבוה הקיים בתחום ולכן הגם שהם חשופים במידה מסויימת הם לא יוצרים חשיפה משמעותית שכן מצד אחד השקעה קטנה יכולה ליצור אפסייד משמעותי במקרה של אקזיט נוסח חברה כמו ווייז אך גם הרבה השקעות אחרות בתחום לא מבשילות ונכשלות.

בשלב זה עוד לא ברור מה עמדתו של ברקת בנושא ומירב הסיכויים שהוא יפעל להשאיר את המגבלה על כנה.

תגיות