אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביטוח משלים בקופות החולים: במרכז 78% מבוטחים, בפריפריה ‑ רק 60% צילום: אוראל כהן

ביטוח משלים בקופות החולים: במרכז 78% מבוטחים, בפריפריה ‑ רק 60%

המצב בקופת חולים מאוחדת חמור במיוחד, עם 36% בלבד מעמיתיה בפריפריה שמבוטחים בביטוח משלים, חצי משיעורם במרכז הארץ

19.11.2019, 08:35 | שחר אילן

שיעור המבוטחים בביטוחים משלימים בפריפריה עומד על 60% בלבד ממבוטחי קופות החולים לעומת 78% בכלל הארץ, כך עולה מהדו"ח השנתי של משרד הבריאות על שב"ן (שירותי בריאות נוספים) לשנת 2018, שמתפרסם היום.

קראו עוד בכלכליסט

זאת לעומת יחס של 59% בפריפריה ו־77% בכלל הארץ ב־2017. כלומר, היתה עלייה דומה בפריפריה ובמרכז. חמור במיוחד המצב בקופת חולים מאוחדת שבה רק 36% מהחברים בפריפריה מבוטחים בבביטוח משלים, חצי משיעורם במרכז הארץ (71%).

שיעור עמיתי קופות החולים עם ביטוח משלים שיעור עמיתי קופות החולים עם ביטוח משלים שיעור עמיתי קופות החולים עם ביטוח משלים

שיעור העמיתים בביטוח משלים במגזר הערבי עומד על 43% לעומת 76% בכלל האוכלוסייה. גם הוא עלה ב־1% בלבד כמו באוכלוסייה הכללית. הפערים הקשים בתחום הבריאות אינם מתבטאים רק בכך שאין מספיק בתי חולים ורופאים מקצועיים בפריפריה, אלא גם בכך שאנשי הפריפריה אינם מרשים לעצמם ביטוח משלים בסיסי.

יותר מבוטחים בסה"כ

שיעור המבוטחים בתוכניות הביטוח המשלים מתוך כלל מבוטחי קופות החולים עלה מ־75% בסוף 2017 ל־76% בסוף 2018. מבחינה מספרית זוהי עלייה של 3% מ־6.45 מיליון מבוטחים ל־6.65 מיליון מבוטחים.

ב־15 השנים האחרונות, מסוף 2003 ועד סוף 2018, גדל מספר המבוטחים בתוכניות הביטוח המשלים ב־46% לעומת עלייה של 29% במספר המבוטחים בקופת חולים.

במשרד הבריאות מציינים שהדבר "עשוי להעיד על פער הולך וגדל בין ציפיות המבוטחים מסל שירותי בריאות ובין הסל בפועל". כלומר הציבור פשוט הפסיק להאמין שחברות רגילה בקופת חולים תגן עליו בעת צרה.

שיעור העלויות הרפואיות נטו (הסכום שהולך להוצאות רפואיות מתוך דמי החבר) ירד מ־85% ב־2017 ל־82% ב־2018. התוכניות שבהן נרשם שיעור העלויות הרפואיות הגבוה ביותר הן "מכבי שלי" עם 91% ו"כללית מושלם" עם 89%.

לעומת זאת, תוכנית "מגן כסף" של מכבי הוציאה רק 31% על הוצאות רפואיות ו"לאומית כסף" ‑ 60%. עם זאת, צריך לזכור שעל פי נתונים שפרסם האוצר בביטוי בריאות פרטיים חוזרים למבוטח רק 39%, כלומר פחות מחצי.

מנכ"לית קופת חולים מאוחדת סיגל רגב רוזנברג, צילום: דנה קופל מנכ"לית קופת חולים מאוחדת סיגל רגב רוזנברג | צילום: דנה קופל מנכ"לית קופת חולים מאוחדת סיגל רגב רוזנברג, צילום: דנה קופל

מאוחדת בגירעון

תוכניות הביטוח המשלים של קופות החולים סיימו את 2018 בעודף כולל של כ־130 מיליון שקל המהווים כ־3% ממחזור ההכנסות מדמי חבר. את העודף הגדול ביותר צברה מכבי שירותי בריאות ‑ כ־87 מיליון שקל המהווים כ־6.5% ממחזור ההכנסות.

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. "פער הולך וגדל בין ציפיות המבוטחים מסל שירותי בריאות ובין הסל בפועל", צילום: אוראל כהן מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. "פער הולך וגדל בין ציפיות המבוטחים מסל שירותי בריאות ובין הסל בפועל" | צילום: אוראל כהן מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. "פער הולך וגדל בין ציפיות המבוטחים מסל שירותי בריאות ובין הסל בפועל", צילום: אוראל כהן

הקופה היחידה שתוכניות הביטוח המשלים שלה סיימו את השנה בגירעון היא מאוחדת עם כ־14 מיליון שקל (2.3%). שיעור הוצאות התפעול השיווק וההנהלה של לאומית הגיע ל־26% ושל מאוחדת ל־20% לעומת 12%‑13% בשתי הקופות הגדולות.

סביר להניח שאחת הסיבות לעודף היא התוכנית לקיצור התורים של משרד הבריאות, במסגרתה הזרימה המדינה מיליארד שקל לעידוד ניתוחים בבתי החולים הציבוריים. כתוצאה מכך גם הורדו דמי החבר על הביטוח המשלים.

ההכנסות מדמי חבר בתוכניות הביטוח המשלים בישראל הגיעו ב־2018 לכ־4.43 מיליארד שקל בהשוואה לכ־4.55 מיליארד שקל ב־2017, ירידה של כ־3% לעומת אשתקד. ההכנסה השנתית הממוצעת למבוטח ב־2018 עמדה על 676 שקל, ירידה של 5% בהשוואה לכ־713 שקל ב־2017.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
גרעון אקטוארי בביטוח משלים במאוחדת
כשהנהלת קופה כלשהי מתכננת בהתחלת שנה לגמור שנה בגרעון אקטוארי הרי לא יעזור לאף אחד כלום כי הם יגדילו למקסימום את הוצאות הפירסום.ישלמו למנהלים משכורות עתק.יעמיסו הוצאות תיפעול מכל פינה אפשרית.ולא יפטרו אף פועל או פקיד זוטר גם אם ישנה אבטלה סמויה של 60% במערכת.ככה זה כשאפשר.ככה זה כשרגולטור מישלנו.וככה זה כשהציבור שותק.
ניסים  |  23.11.19
3.
קופות חולים רוצות להוציא ממני אקסטרא כסף מעבר למס בריאות של מעל אלף שקל שאני משלם להם כל חודש
מתקשרים עליי לנייד כל חודש בערך ומנסים לדחוף לי את ביטוח משלים הזה שעולה ממש לא זול - בגיל שלי זה איפהשהו בין 50 ל 150 שקל לחודש. היה לי את הביטוח הזה אחרי צבא כי נראה לי היה חינם או זול מאוד. אבל כמעט אף פעם לא השתמשתי בו. עם הזמן הוא התייקר וביטלתי. היה לי גם ביטוח סיעודי בשקל 1 לחודש. גם הוא התייקר עם הגיל אז גם אותו ביטלתי. שלא לדבר על ביטוח בריאות הפרטי שפעם היה לי חינם מהמעסיק ואז אחרי הרפורמה המעסיק התנער מזה והתשלום פרמיה נפל עלי. כמה שנים טובות שילמתי מתוך אינרציה ממש כמו פראייר ולא ניצלתי בכלל. ואז ביטלתי. עכשיו אין לי שום ביטוח ואני מאוד מרוצה מזה שבמקום שהכסף ילך כל חודש לפח (פרמיה) הוא מושקע וצובר ריבית. ובמקרה שיהיה מקרה ביטוח - אני כבר אסתדר. אנשים גם נראה לי שוכחים שביטוח ממלכתי הוא די מקיף ואתה בתור אזרח מקבל כל השירותים במערכת הבריאות. שב"ן לא יחסוך לך למשל זמן המתנה בתור. הוא עלול לקצץ טיפה מחירים של טיפולים/ניתוחים מסויימים. אבל מבחינתי הסיכוי למקרה כזה הוא זניח. במיוחד לניתוח יקר. אני אגב גר הכי רחוק מהפריפיריה שיכול להיות - באמצע של האמצע של תל אביב.
הלא מבוטח מהמרכז  |  19.11.19