אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
40 הרוגים בתאונות עבודה ב-2019 - המספר הגבוה מאז 2010 צילום: ענר גרין

40 הרוגים בתאונות עבודה ב-2019 - המספר הגבוה מאז 2010

בדו"ח של מנהל הבטיחות מטילים אנשי משרד העבודה את האחריות על הקבלנים ומסבירים כי היקפי הבנייה עלו ולכן גם מספר הפועלים הפצועים וההרוגים; קרוב ל-60% נהרגו באתרים של חברות קבלניות עם הסיווג הגבוה ביותר; בין חברות הבנייה שצוינו לשלילה בדו"ח: רמי שבירו, שיכון ובינוי, אלקטרה בניה, אשטרום, דונה ועוד

09.01.2020, 08:29 | דותן לוי

מספר התאונות בשנת 2019 הוא הגבוה ביותר מאז 2010, כך עולה מדו"ח של מנהל הבטיחות במשרד העבודה והרווחה שהוצג היום (ה') לסיכום השנה. לפי הדו"ח, שנת 2019 הסתיימה ב-40 פועלים הרוגים, זאת לעומת 34 ב-2018. השנה היחידה שהתקרבה להיקף ההרוגים העצום בשנה שחלפה הייתה 2011 שבה היתה קפיצה משמעותית בהיקף התאונות והיא נחשבה לחריגה. בשנת 2010 לעומת זאת היקף ההרוגים מתאונות בנייה עמד על 23.  

קראו עוד בכלכליסט

יש לציין בהקשר זה, כי 40 הרוגים הוא המספר הרשמי של משרד העבודה, אך גופים אשר אינם בחסות המדינה כמו ארגון קו לעובד טוענים למספר גבוה יותר של 47 הרוגים. הסיבה לכך היא שבמשרד העבודה טוענים כי חלק מהתאונות שהתרחשו, גם אם הן קשורות לתחום הבנייה והשיפוצים אינן תאונות בנייה גרידא. במשרד העבודה לא מקלים ראש במספר ההרוגים ואף מסבירים באריכות על פעולות שננקטו ופעולות שבהן יש לנקוט בעתיד, אך בד בבד הם גם מספקים פילוחים שונים למספרים, ותולים את הגידול במספר התאונות הקטלניות בהגדלת היקפי הבנייה ובמקביל הגדלת מספר הפועלים בענף. יחד עם זאת, גם כאשר בוחנים את מספר ההרוגים ביחס למספר המועסקים ניתן לראות כי 2019 היא שנה קשה ורק השנים 2011 ו-2012 היו קשות ממנה.  

תאונת עבודה באתר בנייה (ארכיון), צילום: דוברות כבאות והצלה תאונת עבודה באתר בנייה (ארכיון) | צילום: דוברות כבאות והצלה תאונת עבודה באתר בנייה (ארכיון), צילום: דוברות כבאות והצלה

עוד עולה מהדו"ח, כי מתוך 34 תאונות העבודה שהתרחשו ב-2019 באתרי הבנייה 19 עובדים נהרגו כתוצאה מנפילה מגובה, 11 נהרגו כתוצאה מהתמוטטות מתקן או קריסת קירות עליהם, 6 נהרגו מפגיעת חפץ נופל, וב-2 תאונות נהרגו עובדים מהתחשמלות. נפילה מגובה היא גם הסיבה המרכזית לתאונות הקטלניות בענף הבינוי בשלוש השנים האחרונות (46 מקרים מתוך 104). בעוד שב-2017 חלקו של גורם זה היה 40% מכלל התאונות בענף, ב-2018 44%, עלה ב-2019 ל-48%.

במשרד העבודה מטילים את האחריות לבטיחותם של העובדים באתרי הבנייה בראש ובראשונה על החברות הקבלניות המבצעות את הבנייה. חברות הבנייה שבלטו לשלילה בהיקף תאונות העבודה הקטלניות שהתרחשו באתרים שלהן בשנים 2019-2017 הן רמי שבירו ונאות שמיר בע"מ, אלקטרה בניה בע"מ,שיכון ובינוי - סולל בונה - תשתיות (פתוח וכבישים) בע"מ, אשטרום הנדסה ובניה בע"מ, אשכול פרוייקטים (ש.ר.ד) בע"מ, דונה חברה להנדסה ובנין בע"מ, ש.שטרית בע"מ, ות.ע.ן עבודות עפר בע"מ. בכל האתרים הללו נהרגו מעל ל-2 עובדים. עוד נמצא, כי חלקן של החברות הגדולות היה משמעותי בהיקף התאונות הקטלניות שהתרחשו באתרים שלהן, 58% מההרוגים בתאונות עבודה קטלניות ב-2019 מצאו את מותם באתרי בנייה של חברות קבלניות בעלות הסיווג הגבוה ביותר במרשם הקבלנים של משרד השיכון.

ענף הבנייה הוא גם הקטלני ביותר מכלל הענפים במשק. 48% מהעובדים שנהרגו בתאונות עבודה ב-2019 הינם בענף הבינוי (40 עובדים), בעוד ש-52% נהרגו במהלך עבודות יצרניות אחרות (44 עובדים): 19 עובדים נהרגו בענפי השירותים והמסחר, 17 עובדים נהרגו בענפי התעשייה, ו-8 עובדים נהרגו בענפי החקלאות.

במנהל הבטיחות פירטו שורה של צעדים שבהם נקטו במהלך השנה האחרונה, גם אם בשטח לא נראה שיפור במספר ההרוגים והפצועים. בין הפעולות שננקטו, הוגדל תקן המפקחים אשר מספרם הגיע ל-60 ובשנת 2020 צפויים להיקלט 15 מפקחים נוספים. לטובת המאבק ברישיונות עגורנאי צריח מזויפים הוקם מאגר ממוחשב בו מופיעים פרטיהם של מפעילי העגורנים המורשים. הוגבלה השתתפות קבלנים עם הפרות בטיחות קודמות במכרזי מדינה (חשכ"ל). חיוב במינוי ממונה בטיחות בכ-200 חברות פעילות המחזיקות בסיווג הגבוה ביותר ג-5. קידום הצעת חוק לחיוב בעוזרי בטיחות באתרי הבנייה בגובה של מעל 7 מטר ושטח של מעל 1,000 מ"ר. הגברת המודעות באמצעות הפעלת "קו חם" ועוד.

ראובן בן שמעון מייסד הפורום למניעת תאונות עבודה אמר בעקבות פרסום הדו"ח, "הדו"ח השנתי של משרד העבודה מלמד כי ישנה עלייה חדה בכמות התאונות הקטלניות, למעשה כמות התאונות הקטלניות היא הגדולה ביותר בשני העשורים האחרונים". בן שמעון מוסיף, "מבצעי אכיפה לבדם לא יועילו למיגור תאונות עבודה , יש לפעול להגשת כתבי אישום נגד מנהלי חברות ונושאי משרה בכירים , במצב הנוכחי הפועלים הכי חלשים ושקופים ממשיכים לשלם את מחיר הדמים וההפקרות בענף הבנייה וכבר מתחילת שנת 2020 אנו עדים לשלושה פועלים שנהרגו בתאונות עבודה שונות, בסמכות התובעת במשרד העבודה והרווחה להגיש כתבי אישום פלילים נגד מעסיקים וקבלנים אך בפועל לא נעשה כמעט כלום והמסר לקבלנים שמותר לבנות מגדלים על גופות של פועלים ואין אף אחד שישלם את מחיר הרשלנות".

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו מסר: "שנת דמים הייתה שנת 2019 בענף הבנייה. כל עובד שנהרג או נפצע קשה בענף הוא עולם ומלואו ואסור לנו, יזמים, קבלנים ועובדי הענף לתת לנתונים הללו לחזור על עצמם. אנחנו היינו לאורך השנים אלה שהובילו את הטיפול במניעת תאונות עבודה, זה במגרש שלנו וימשיך להיות. במקביל חווינו אכיפה לא מידתית שעושה את ההיפך – היא מונעת בנייה ופוגעת בציבור הזקוק לדירות, מוסדות ציבור, ומבני תעסוקה, מבלי לתת תוצאות של ממש. לקראת החגים השלמנו את הקמת מטה הבטיחות יחד עם ההסתדרות הכללית ובנינו בו תכנית עובדה משנת מציאות. המטה החל לפעול בתחומי התחקיר, הלמידה, ההדרכה, התכנון והטמעת הטכנולוגיות כדי למנוע תאונות בשנים הקרובות בהשקעה בהיקפים שלא נראו כמותם בענף שלנו.

"העבודה שעשתה עד כה ההתאחדות, יחד עם עשייה חיובית ופרודוקטיבית של המדינה משנים כבר כיום את התרבות בענף. מרגישים את זה באתרים. זהו תהליך הדרגתי והוא יביא תוצאות. לצד אלה, כמי שכל אירוע עם פצוע והרוג מדווח לו, אני דורש מכל העוסקים בעניין להפסיק להציג נתוני שווא ובהפרחת האשמות שבמקרים רבים אינן מבוססות. די בהצצה לדו"ח של משרד העבודה ולמולו נתונים שמציגים פורומים ציבוריים או כאלה שמתחזים לפורומים ציבוריים, כדי להבין שחייב להיות כאן סדר בהליכי הבחינה, למידה, מניעה ואכיפה בנושא התאונות בעבודה בענף הבניה. יש כאן גופים שאין להם כלל את הכלים לתחקר תאונות ומפרסמים נתונים לא מבוססים ואמירות מתלהמות שבחלק לא קטן ממקרי התאונות אין בינן סיבות המקרה כל קשר. אנחנו נמשיך לפעול ולא נשקוט עד שנראה הפחתה דרמטית במספר הנפגעים בענף שלנו".

תגיות