אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ענקית האנרגיה BP הודיעה שבכוונתה להגיע לאיזון מלא בפליטות פחמן עד 2050 צילום: רויטרס

משבר האקלים

ענקית האנרגיה BP הודיעה שבכוונתה להגיע לאיזון מלא בפליטות פחמן עד 2050

התוכנית של חברת הנפט והגז הבריטית כוללת בין היתר נטיעת עצים שמוציאים פחמן מהאטמוספירה והפחתת פליטות המתאן ב-50%; למרות זאת, החברה לא סיפקה פרטים מספקים על התוכנית ויעדי הביניים שלה, על כן מומחים ופעילי איכות הסביבה מטילים ספק בהצהרתה

13.02.2020, 11:22 | עומר כביר

ענקית הנפט והגז הבריטית BP, הודיעה אתמול שבכוונתה להגיע לאיזון מלא בפליטות פחמן עד 2050.  

קראו עוד בכלכליסט

הודעת החברה מעלה ספקות בקרב מומחים לגבי יכולת החברה ליישם אותה, בעיקר לאור העדר פרטים מספקים על התוכנית ויעדי הביניים שלה.

חברת האנרגיה BP, צילום: רויטרס חברת האנרגיה BP | צילום: רויטרס חברת האנרגיה BP, צילום: רויטרס

התוכנית של BP כוללת צמצום בפליטות פחמן קיימות עד לאיזון מלא וכן השקעה באמצעים שמוציאים פחמן מהאטמוספירה, כמו נטיעת עצים. זאת על מנת לקזז את יתר הפליטות, לא רק מפעילותה, אלא גם מדלקי מאובנים שהיא מספקת. בנוסף מתכננת החברה לצמצם עד 2050 ב-50% את המוצרים "עתירי הפחמן" שהיא מוכרת, להפחית את פליטות המתאן ב-50% עד 2033 ולהגדיל את היקף ההשקעה בפעילות שאינה קשורה לנפט ולגז.

תקציב הפחמן של העולם אוזל

"תקציב הפחמן של העולם מוגבל ואוזל במהירות", אמר מנכ"ל BP, ברנרד לוני, בהודעה לעיתונות. "אנחנו צריכים מעבר מהיר לאיזון מלא. כולנו רוצים אנרגיה אמינה וזולה, אבל זה כבר לא מספיק. היא חייבת להיות נקייה יותר. על מנת לספק את זה, יש צורך בהשקעה של טריליוני דולרים ובבנייה מחדש של מערכות האנרגיה בעולם. זה אתגר, אבל גם הזדמנות אדירה. וברור לי ולבעלי המניות שלנו ש-BP חייבת להשתנות. ואנחנו רוצים להשתנות – זה הדבר הנכון בשביל העולם ובשביל BP".

מבחינה הצהרתית, המהלך מציב את BP בחזית המאבק במשבר האקלים מבין חברות דלקי המאובנים. חברות כמו של, טוטאל ואקווינור התחייבו כבר לצמצם את פליטות גזי החממה שלהם, אבל ההצהרה של BP מרחיקת לכת יחסית יותר מכולן, בעיקר מכיוון שהיא לא מכסה רק את פעילותה, אלא גם את דלקי המאובנים שהיא מפיקה: BP עצמה פולטת 55 מיליון טון גזי חממה בשנה, בעיקר מפעילות השאיבה והזיקוק. אך שריפת אותם דלקי מאובנים מייצרת 360 טון גזי חממה בשנה, וקיזוז הפליטות שלהם צפוי להיות משימה קשה במיוחד.

קרחונים נמסים באנטארקטיקה , צילום: שאטרסטוק קרחונים נמסים באנטארקטיקה | צילום: שאטרסטוק קרחונים נמסים באנטארקטיקה , צילום: שאטרסטוק

עם זאת, החברה לא מתכוונת לעת עתה לקזז פליטות של דלקי מאובנים שהופקו ועובדו על ידי חברות אחרות, ושווקו על ידי BP. אלו מייצרים כ-77 מיליון טון גזי חממה בשנה. זאת, למשל, בניגוד לרפסול הספרדית שפרסמה בדצמבר הצהרה שכוללת גם את הפליטות מדלקי מאובנים אלו.

מעבר להצהרה, מומחים ופעילים מודאגים מהעדר פרטים מספקים על איך מתכוונת החברה לעמוד ביעד שאפתני זה, כאשר כמה ארגוני סביבה טענו שהדרך היחידה מבחינת BP להוכיח את רצינות כוונותיה היא להפסיק להרחיב את תפוקת דלקי המאובנים שלה. "BP היא אחת החבריות שאחראיות יותר מכל למצב החירום האקלימי", אמרה בהודעה לעיתונות אלן גיבסון מארגון 350.org, שפועל למניעת השקעות בדלקי מאובנים.

"זה בלתי אפשרי להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-2 מעלות – לא כל שכן 1.5 מעלות – תוך המשך החיפוש והשריפה של דלקי מאובנים. אלא אם BP תתחייב לעצור את חיפושי הנפט והגז ולהשאיר את היתרות הקיימות בקרקע, אנחנו לא צריכים להתייחס ברצינות לספין היחצ"ני הזה".

תגיות