אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם הקורונה היא “וירוס X" המסתורי ? צילום: איי אף פי

האם הקורונה היא “וירוס X" המסתורי ?

לפני כמה שנים הזהיר ארגון הבריאות העולמי מפני "מחלת X" מסתורית; "התפרצות הקורונה היא המגפה העולמית הראשונה המתאימה לקטגוריה הזו". האם וירוס הקורונה הוא וירוס זה?

23.02.2020, 21:51 | שירות כלכליסט

 ארגון הבריאות העולמי הזהיר כבר לפני כמה שנים כי "מחלת X" מסתורית עלולה להתפשט בעולם. וירוס הקורונה החדש, המסוגל להפוך לקטלני במהירות, מתברר עתה כמועמד לתואר. על כך מדווחת סוכנות הידיעות בלומברג.

קראו עוד בכלכליסט

מדיווחים אחרונים המתארים את דרכי התפשטותו של הנגיף, המכונה עתה Covid-19, עולה תמונה של מחולל מחלה (פתוגן) מסתורי שהשפעותיו הן לרוב מתונות, אבל מעת לעת, וללא כל אזהרה מוקדמת, הופך קטלני בשבוע השני להופעתו. בתוך כשלושה חודשים נדבקו בנגיף כמעט 78 אלף בני אדם, רובם בסין, ומתו יותר מ־2,300. כעת, ריכוזי התפרצות חדשים ואגרסיביים, בדרום קוריאה, באיראן ובאיטליה, מעוררים סיבה חדשה לדאגה.

נזירים בקטמנדו, צילום: אי פי איי נזירים בקטמנדו | צילום: אי פי איי נזירים בקטמנדו, צילום: אי פי איי

מספר מקרי המוות באיראן טיפס לשמונה, הגבוה ביותר מחוץ לסין, מתוך 43 מקרים של הידבקות, וטורקיה סגרה את הגבולות איתה כדי למנוע את התפשטות הנגיף לתחומה. בצפון איטליה, שם מתו מהנגיף שלושה אנשים ו־133 נדבקו, תריסר ערים נכנסו להסגר ומאות בני אדם שבאו במגע עם כ־80 חולים עוברים בדיקות. במסגרת היערכות החירום הופסק קרנבל ונציה השנתי. בדרום קוריאה דווח היום על מקרה מוות שישי ומספר המקרים החדשים זינק ב־169 במהלך סוף השבוע, ובסך הכל 602 נדבקים.

"ההתפרצות הזו היא המגפה העולמית הראשונה המתאימה לקטגוריה של מחלה X", כך לפי מריון קופמן, ראשת מחלקת מדעי הנגיפים בבית החולים האוניברסיטאי אראסמוס ברוטרדם, וחברה במועצת החירום של ארגון הבריאות העולמי, שפרסמה את הדברים בשבוע שעבר בכתב העת המדעי "Cell".

מתגוננים מהקורונה בצפון איטליה, צילום: איי אף פי מתגוננים מהקורונה בצפון איטליה | צילום: איי אף פי מתגוננים מהקורונה בצפון איטליה, צילום: איי אף פי

בניגוד לסארס, בן הדוד הנגיפי של הקורונה, הווירוס החדש מתרבה בריכוזים גבוהים באף ובגרון, בדומה להתקררות פשוטה, ומסוגל להתפשט מחולה נטול תסמינים, או כזה שסובל מתסמינים קלים בלבד. תכונה זו מונעת השתלטות על המגפה באמצעות מדידת חום, כפי שנעשה בהתפרצות הסארס לפני 17 שנה. ה־Covid-19 קטלני אמנם פחות מהסארס, ששיעור התמותה ממנו עמד על 9.5%, אבל מידבק הרבה יותר. בעוד למעלה מ־80% מהחולים סובלים מתסמינים בדרגת חומרה בינונית ויחלימו, כאחד מכל שבעה מהנדבקים יפתח דלקת ריאות, קושי בנשימה ותסמינים חמורים אחרים. כ־5% מהחולים יסבלו מתופעות קטלניות כמו כשל נשימתי וקריסת מערכות כללית.

עד כה, המחלה התפשטה ליותר מ־24 מדינות וטריטוריות. "אנחנו לא רואים בשלב זה הדבקה בקהילות בארה"ב, אבל בהחלט ייתכן, ואפילו סביר, שבסוף זה יקרה", כך לפי ננסי מסונייר, בכירה במרכזים האמריקאיים לבקרת מחלות ומניעתן.

תגיות