נגיף הקורונה
עלות גל החל"ת והפיטורים לקופת המדינה: 1.1 מיליארד שקל בחודש
מנכ"ל ביטוח לאומי מאיר שפיגלר מעריך כי התוספת לתקציב דמי האבטלה עומדת על 55 מיליון שקל לכל 10 אלף איש, וצופה 200 אלף מובטלים חדשים. הבחירה בחל"ת נכונה בטווח הקצר, אך תתנקם במי שיפוטר בסופו של המשבר
הטרנד של משבר הקורונה הוא להוציא עובדים לחופשה ללא תשלום (חל"ת) במקום לפטר אותם. בדרך כלל מספר היוצאים לחופשה ללא תשלום ונרשמים בשרות התעסוקה זניח. אבל בעקבות הקורונה, מיום שישי ועד יום ראשון נרשמו בשרות התעסוקה 7,880 איש שהוצאו לחופשה ללא תשלום לעומת 2,300 מפוטרים - כלומר 77% מהמובטלים החדשים הם במעמד חל"ת.
קראו עוד בכלכליסט
מנכ"ל ביטוח לאומי מאיר שפיגלר מעריך את התוספת לתקציב דמי האבטלה שיגרום גל המובטלים החדשים (מפוטרים וחל"ת) בכ־1.1 מיליארד שקל לחודש. זאת לפי חישוב של 55 מיליון שקל לכל 10 אלף איש ועל בסיס צפי שגל הפיטורים הראשון יסתכם בכ־200 אלף איש. זאת, כיוון שצפויים פיטורים גם ברשויות המקומיות ובהשכלה הגבוהה.
הבחירה בחל"ת במקום פיטורין נסובה על התקווה שתוך זמן קצר הכל יחזור לקדמותו, ומעסיקים לא יצטרכו לחפש ולהכשיר עובדים חדשים. אם באמת המשבר יימשך זמן קצר יחסית - חודש או חודשיים - דמי האבטלה באמת יסייעו לצלוח את המשבר.
משמעות נוספת של הוצאה לחל"ת היא דחיית העברת קופת הפיצויים והפנסיה לעובד. הדחייה מצוינת: ראשית, השימוש בפיצויים עלול לגרום נזקים כבדים בפנסיה. שנית, סביר שהקופות איבדו חלק גדול משוויין בשל נפילת הבורסות, ופדייתן תהיה כרוכה בהפסדים כבדים.
יש לשיטה חסרון: דמי האבטלה מיועדים לאפשר למובטל לחפש עבודה ללא לחץ כלכלי. עובדים שיגלו בתום המשבר שנותרו ללא עבודה, יישארו ללא פרנסה בזמן חיפוש העבודה. דבר זה יזיק למשק כי הם יאלצו להתפשר על עבודות בשכר נמוך יותר ויגרם נזק לתוצר.
עובדים שהוצאו לחל"ת זכאים לדמי אבטלה אם היא נמשכת לפחות חודש. לרוב הם מחויבים לנצל את כל ימי החופשה שלהם לפני קבלת דמי האבטלה. הפעם בשל המצב ביטל ביטוח לאומי דרישה זו.
כיצד מחשבים משך זכאות לאבטלה?
התקופה שבה ניתנים דמי אבטלה נקבעת לפי גיל המובטל ומספר התלויים בו. רווק צעיר יקבל דמי אבטלה במשך חודשיים, ואילו מובטל בן 45 ומעלה יזכה לשישה חודשים. גובה האבטלה משתנה לפי גיל המובטל ושכרו. אחוז ההשתתפות פוחת ככל שהשכר גבוה יותר: בעלי הכנסות גבוהות יקבלו פחות מחצי שכרם ברוטו, ולעתים שליש.