אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראשי המגזר העסקי דורשים: פיצוי כספי מיידי ופתיחת המשק בהדרגה ב-16 באפריל צילום: אורנה יפת

פרסום ראשון

ראשי המגזר העסקי דורשים: פיצוי כספי מיידי ופתיחת המשק בהדרגה ב-16 באפריל

הראל ויזל: "כל המלאי שלנו לקיץ נמצא כאן. אנחנו מוכנים לפתיחת החנויות אבל אם לא יהיה פיצוי כספי לעסקים לא נפתח את החנויות; במקביל המגזר העסקי עתר לבג"ץ: "לחייב את המדינה להקים מנגנון פיצוי לבעלי עסקים שנפגעו"

05.04.2020, 14:56 | אורנה יפת

נשיאות המגזר העסקי, ההסתדרות והתאגדות רשתות הקמעונאות קוראים לממשלה להשתמש בכספי מס רכוש לצורך פיצוי מיידי והזרמת מזומנים לעסקים הסגורים שנפגעו מהתפשטות נגיף הקורונה, ולפתוח את העסקים בהדרגה מייד לאחר הפסח, ב-16 באפריל. קודם לכן, נשיאות המגזר העסקי הגישה הבוקר עתירה לבג"ץ יחד עם לשכת עורכי הדין, להב וארגוני עצמאים נוספים, נגד שר האוצר והממשלה, בדרישה לחייב את המדינה לכונן מנגנון פיצויים מיידי.  

קראו עוד בכלכליסט

במסיבת עיתונאים שקיימו היום בצהריים הודיעו ראשי ענף הקמעונאות יחד עם דובי אמיתי יו"ר נשיאות המגזר העסקי וארנון בר דוד יו"ר ההסתדרות החדשה, שהם דורשים מראש הממשלה "שיתחיל לנהל את המשבר הזה, כי אם לא אנחנו נעלה את כל העובדים שלנו להפגנה בבלפור. העסקים שלנו קורסים, הקרנות שהציע לנו האוצר בתוכנית הכלכלית לא אפקטיביות. זורים לנו חול בעיניים. כל הקמעונאים לא יכולים לעמוד בשקט ולתת למערכות האוצר והבריאות לנהל אותנו. הם לא מבינים כלכלה ועסקים ואין מי שיקבל החלטות", אמר דובי אמיתי.

"מדינת ישראל לא ידעה משבר כזה מאז הקמתה", הוסיף בר דוד, "אבל אני לא בטוח שהאוצר מתייחס לזה בחומרת המצב. צריך לטפל באמצעים שהיו במשבר הכלכלי של 2008. אנחנו עומדים בפני 'יום כיפור כלכלי'. כל המגזרים נכנסו מתחת לאלונקה ושאלנו את ראש הממשלה לפני 10 ימים, איפה אתה במאמץ? איפה הכסף של המדינה? כולנו חיים יחד כדי שיש משבר נהיה אחד למען השני.

הראל ויזל, בעלי פוקס, צילום: עמית שעל הראל ויזל, בעלי פוקס | צילום: עמית שעל הראל ויזל, בעלי פוקס, צילום: עמית שעל

"לקח לאוצר שבוע להכין תוכנית שאין בה כלום, קרנות שאין בהן שום הזרמה של כסף מיידי שמעמיסות עוד אשראי על העסקים. ציפיתי מראש הממשלה לפצות עסקים על פי ירידה במחזור לעומת חודשים מקבילים שנה שעברה. קראנו לאוצר לתגמל את העצמאים כמו את השכירים. הם פחדו לתת מענקים והלכו למסלול שלא מתייחס למגזר העצמאים. הקמעונאים הגדולים הם המעסיקים הגדולים של המשק שמעסיקים מאות אלפי עובדים. הרשתות האלה יכולות לעבוד עם 30 חנויות או 100 חנויות. הכל תלוי בפיצוי של המדינה. אנחנו צריכים שהמדינה תשחרר כסף ממס רכוש ותתחיל להזרים אותו לעסקים כדי שיתחילו לנשום ויראו שיש פה ניסיון לעזור להם", אמר בר דוד.

הראל ויזל ממובילי התארגנות הקמעונאים, אמר כי הקמעונאים הציעו לאוצר שחברות שהמחזור שלהן ירד בעד 25% במרץ אפריל לעומת מרץ אפריל שנה שעברה, יוותרו על פיצוי, וחברות שנפגעו ב-50% ומעלה ממחזור המכירות, יקבלו פיצוי של 20%. "כל המלאי שלנו לקיץ נמצא כאן", אמר ויזל, "אנחנו מוכנים לפתיחת החנויות אבל אם לא יהיה פיצוי כספי לעסקים לא נפתח את החנויות. הפיצוי שדרשנו מסתכם במספר מיליארדים בודדים לכל המשק".

רונן נימני, בעלי קפה קפה, יעקב הלפרין בעלי אופטיקה הלפרין, אבי שומר בעלי צומת ספרים, שחר תורג'מן יו"ר בריל, גבי רוטר מנכ"ל קבוצת קסטרו, ורמי שביט בעלי המשביר, השתתפו אף הם בשיחה ואמרו כי אין בכוונתם לפתוח את החנויות בלי עזרה כספית מהמדינה. כל זמן שלא יציעו כספים במסגרת פיצוי ממס רכוש אני לא פותח בכלל את העסקים שלי", אמר נימני שבבעלות קבוצת קפה קפה הוא מפעיל 300 מסעדות. "זה לא כלכלי ואין לי עניין לפתוח את המסעדות". גם אבי שומר אמר "אני לא יכול לפתוח את החנויות בלי פיצוי מהמדינה".

יעקב הלפרין: "כל הזמן יורים טילים. יושב ראש הממשלה מחכה לתוכניות, אין שר אוצר ושי באב"ד עושה מה שהוא רוצה. הם הרסו לנו את המדינה ואת העסקים".

"לא ייתכן שעסקים כמונו שמשלמים עשרות מיליוני שקלים למדינה מסים, לא יקבלו פיצוי מהמדינה בעת משבר. ואנחנו לא סגרנו את עצמנו. המדינה סגרה אותנו" אמר גבי רוטר בעלי קסטרו.

מימין: ארנון בר דוד ודובי אמיתי, צילום: דוברות ופרסום בהסתדרות מימין: ארנון בר דוד ודובי אמיתי | צילום: דוברות ופרסום בהסתדרות מימין: ארנון בר דוד ודובי אמיתי, צילום: דוברות ופרסום בהסתדרות

ראשי המגזר העסקי מצפים מנתניהו לפתוח את המשק אחרי הפסח. "צריך להתחיל לחשוב על אסטרטגית יציאה מהמשבר", אמר בר דוד. "צריך לעשות את זה בהדרגה, עד פסח עד ה 16 בחודש ואחרי פסח. הייתי רוצה לראות שאחרי ה-16 באפריל יתחילו לפתוח את המשק בהדרגה, בהתאם להתפשטות הנגיף. הייתי רוצה לראות שב-1 במאי גם הקניונים ייפתחו. מה שאנחנו רואים זה כל הזמן ניסיון להציל את הבריאות ולא את הכלכלה. אנחנו מקריבים פה את המשק הישראלי ועדיין רואים אנשים מסתובבים ברחובות ולא נשמעים להוראות, אז על מה אנחנו מקריבים את המשק?".

יעקב הלפרין, מנכ"ל אופטיקה הלפרין, צילום: יובל חן יעקב הלפרין, מנכ"ל אופטיקה הלפרין | צילום: יובל חן יעקב הלפרין, מנכ"ל אופטיקה הלפרין, צילום: יובל חן

"בשיחה שקיימתי עם האוצר ומשרד הבריאות לפני שעה דחפתי שיתחילו בזהירות לפתוח את המשק", עדכן ויזל, "והכיוון הוא ה-16 באפריל, בשלב ראשון לפתוח את חנויות הרחוב והפאוור סנטרים ולעשות פיילוטים במספר קניונים, כדי לעבוד בזהירות ואח"כ לעבור למפעלים. עם זהירות, מדידת חום ושמירה של מרחקים. זו לא ההבעיה. אנחנו מתעלמים מהבעיה הגדולה והיא שיש לנו ראש ממשלשה שיודע לקבל החלטות ולידו פרופסור אבי שמחון והם יודעים מה לעשות אבל הם מסובבים אותנו כדי לא לתת לנו כלום. אתמול היינו בשיחה שעתיים בלילה עם האוצר ודיברנו על מתווה של פיצוי בגובה ירידה מההכנסות, והיום הם עוד פעם חוזרים ומספרים סיפורים שנחכה שהמשק יחזור לעבוד. הם לא מבינים שכאשר המשק יחזור לעבוד לא יהיה להם למי להחזיר כסף".

אמיתי הוסיף ואמר: "אמרנו לממשלה שאנחנו חייבים כרגע לקבל את ההנשמה הכספית ממס רכוש כי אם לא לא נגיע איתכם לקצה. המספרים מאד ברורים לי. הסכום שהמשק זקוק לו היום הוא 9 מיליארד שקל לתקופה הזו. אף אחד מאיתנו לא ישרוד בלי ההנשמה הזו, והממשלה תהרוס את המשק, וכולם יהיו בועדת חקירה ביום שאחרי".

אמיתי אמר כי "כדאי שביבי ישלח את המוסד להביא לו נתונים על המגזר העסקי. הוא רגיל להשתמש בהם. אנחנו החלטנו ביחד עם הקמעונאים להגיד 'עד כאן' ואנחנו נלך על הראש של ביבי".

עתירה לבג"ץ בעניין הפיצויים

בתוך כך, המגזר העסקי עתר היום לבג"ץ נגד הממשלה ושר האוצר בבקשה "צ להוציא צו על תנאי, המורה למדינה ולשר האוצר להתקין תקנות שיאשרו, בכפוף לאישור ועדת הכספים, מתווה פיצויים הולם לעסקים שנפגעו מהתפשטותו של נגיף הקורונה. לטענתם, המדינה חייבת לכונן מנגנון פיצוי או קרן תשלומים או פיצויים, לטובת אותם בעלי עסקים שנפגעו. 

עו"ד עמית גרוס, צילום: סיגל סבן עו"ד עמית גרוס | צילום: סיגל סבן עו"ד עמית גרוס, צילום: סיגל סבן

בין העותרים: לשכת עורכי הדין, לשכת יועצי המס, להב לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל, עמותת מסעדנים חזקים ביחד, התאחדות בעלי האולמות וגני האירועים, קבוצת 'אני שולמן', התאחדות משרדי הנסיעות ויועצי התיירות, לשכת המסחר ירושלים.

העתירה הוגשה על ידי נשיאות הארגונים העסקיים המאגדת תחתיה את התאחדות המלאכה והתעשייה, התאחדות האיכרים, מרכז הקבלנים והבונים, התאחדות הסוחרים, איגוד הבנקים, התאחדות תעשייני היהלומים, התאחדות המלונות, התאחדות ענף הקולנוע, התאחדות חברות לביטוח חיים, ארגון מפעלי השמירה, איגוד מפעלי הניקיון והאחזקה, ולשכת ארגוני העצאים.

העתירה הראשונה שהגישו חלק מהעותרים, ב-22 במרץ, נדחתה על ידי בית המשפט שהורה כי על העותרים להמתין לפרסום התוכנית הכלכלית. "העותרים לא הותירו בידי המשיבים מספיק זמן נדש כדי לבחון את הטענות המועלות בעתירה ולגבש להן מענה", קבע בית המשפט.

עם פרסום התוכנית הכלכלית, ב-30 במרץ, ומשלא קיבלו מענה לבקשתם להקים קרן פיצויים לעסקים, הגישו הבוקר העותרים את העתירה בשנית וצירפו אליה את נשיאות ארגוני העצמאים ואת להב.

באמצעות משרד עורכי הדין דורון טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס עורכי דין, מבקשים העותרים מבית המשפט לקבוע דיון דחוף בעתירה, נוכח הנזקים ההרסניים הנגרמים לעסקים רבים בישראל ולאור הסימנים המצביעים על קריסה ממשית של עסקים רבים, "שעה שסופו של המשבר אינו נראה לעין".

לטענתם, מדינת ישראל לא התמודדה עם משבר בקנה מידה כזה בעבר ועל-כן משבר זה מצריך הקצאה מיידית של כל 'כלי הביטוח' הקיימים כדי להפחית ככל שניתן את השפעות המשבר על הכלכלה הישראלית, "ויפה שעה אחת קודם".

העותרים טוענים כי הסגר ודילול פעילות המשק, קודם ל-30% ולאחר מכן ל-15%, גורמים למפולת כלכלית אשר זכתה לטיפול מסוים מצד המדינה, אולם לטענתם, בתוכנית הכלכלית ממשלת ישראל ומשרד האוצר, נמנעים מלעשות שימוש בסמכותם על פי חוק מס רכוש וקרן פיצויים להתקין תקנות שיאשרו פיצוי הולם לעסקים, "ותחת זאת מפעילים תוכנית חלופית אשר עם כל הכבוד, בכל הנוגע למגזר העסקי, מדובר בפיתרונות דלים שהנם בבחינת לעג לרש וודאי שאין באלו כדי להתמודד עם הפגיעה הקשה במגזר זה".

"מפרסום התוכנית הכלכלית עולה כי המשיבים בחרו שלא להפעיל את סמכותם על פי חוק מס רכוש ולא להתקין תקנות מכוחו. מכך עולה בברור עמדתם לפיה דוחים הם את פניית המבקשים ואין בכוונתם להיעתר לה. בנסיבות אלו סבורים העותרים כי מיצו את ההליכים אל מול המשיבים וכי זכאים הם לפנות את פנייתם לבית משפט נכבד זה", נכתב בעתירה.

העותרים טוענים כי כמו שעל הממשלה מוטלת החובה "להנשים" ולהציל חולים שנפגעו בגופם מנגיף הקורונה, כך עליהם "להנשים" עסקים שנפגעו בפרנסתם מנגיף הקורונה, ומציינים, כי בזמן מלחמת לבנון השניה ב-2006 ובמבצע צוק איתן ב-2014 פיצתה המדינה את בעלי העסקים בתוך 30 יום מפרוץ הארועים.

עו"ד עמית גרוס ממשרד דורון טיקוצקי, מסר כי: "מדינת ישראל מתעללת בעסקים. חיכינו והתמטנו לתוכנית שתעזור לברים מסעדות ועסקים קטנים בכלל שלא קיבלו מענה בתוכנית הכלכלית ההזויה שהציגה המדינה שכל כולה הלוואות, והלוואות צריך להחזיר. אנחנו מבקשים גם הלוואות וגם מענקים. מדובר במלחמה ביולגית וכשמדובר במלחמה מדינת ישראל צריכה להכניס את היד לכיס ולעזור לעסקים הקטנים".  

תגובת נשיא לשכת המסחר ירושלים; דרור אטרי :"מתקפת נגיף הקורונה מחייבת את כולנו להישמע להוראות משרד הבריאות שמחייב את כולנו לעצור הכול, לסגור את העסק ולהסתגר בבתים. ברגעים אלה אתה מצפה מהשותף 'העסקי' שנכפה עליך - מס הכנסה, מע"מ, מס בריאות וביטוח לאומי - להיות אתך. וברגע האמת הוא בורח מאחראיות, משאיר אותך לבד מתחת לאלונקה. המדינה, שידעה במשך שנים לקחת ממך כספים בוחרת לנטוש אותך. הקריטריונים שהציגה המדינה לקבלת המענק מחריגים רבים מהעסקים וגם כאלה שיכולים לקבל את המענק הזעום, נדרשים שוב לעמוד בקריטריונים נוקשים ולבסוף ייתכן ויקבלו כמה מאות שקלים בודדים. זאת בדיחה וחוסר אחראיות של המדינה".

תגיות