אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האחים זלקינד ולאומי פרטנרס במגעים לרכישת דלק ישראל צילום: עמית שעל

האחים זלקינד ולאומי פרטנרס במגעים לרכישת דלק ישראל

בעלי השליטה בקבוצת אלקו, שרכשה בסוף 2019 את סופרגז, מנהלים יחד עם זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי מגעים לרכישת חברת תחנות הדלק מקבוצת דלק, בעסקה של 700-600 מיליון שקל. שתי תחנות הכוח של דלק ישראל יימכרו בנפרד

12.04.2020, 22:46 | גולן חזני

אחרי שרכשו את סופרגז מסתערים האחים מייק ודני זלקינד על תחנות הדלק. ל"כלכליסט" נודע כי האחים, בעלי השליטה בקבוצת אלקו, מנהלים מגעים יחד עם לאומי פרטנרס לרכישת תחנות הדלק של דלק ישראל מידי קבוצת דלק שבשליטת (61.2%) יצחק תשובה.

קראו עוד בכלכליסט

עוד נודע כי לחדר המידע, החושף את הפרטים למתעניינים ברכישה, נכנסו גם מנכ"ל פז לשעבר יונה פוגל, המייצג קבוצת משקיעים; אלי אלעזרא, בעלי אלבר; ונציגי קרן זרה הפועלת בתחום האנרגיה, שגם הגישו הצעה מחייבת נמוכה. חברת האנרגיה או.פי.סי של עידן עופר היא המועמדת הרצינית ביותר לרכישה, כשלצידה קרן קיסטון. עם זאת, המשא ומתן מול אלקו הוא המתקדם ביותר.

העסקה צפויה לעמוד על 600-700 מיליון שקל, ותכלול מנגנון אפסייד שבו תוכל דלק לקבל עוד 200-100 מיליון שקל לפי ביצועים עתידיים. היא לא כוללת את שתי תחנות הכוח של דלק בשורק ובאשקלון, שיימכרו בנפרד. הרכישה תיעשה באמצעות אלקו אחזקות, סופרגז או בסבירות נמוכה באמצעות החברה־הבת אלקטרה מוצרי צריכה. לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות של בנק לאומי, אמורה להשתתף ב־20%-10% מהרכישה, לפי המתכונת שבה השתתפה ברכישת סופרגז. לעסקה זו הצטרפה לאומי פרטנרס בהלוואה המירה למניות של כ־50 מיליון שקל.

האחים מייק ודני זלקינד, צילום: Israel Hadari האחים מייק ודני זלקינד | צילום: Israel Hadari האחים מייק ודני זלקינד, צילום: Israel Hadari

בנובמבר 2019 השלימה אלקו את רכישת סופרגז מקבוצת עזריאלי ב־817.5 מיליון שקל. החברה משווקת מערכות גז למגזר הביתי, החקלאי, המסחרי והתעשייתי, ומשרתת מיליון לקוחות. רכישה של חברת דלק תעמיק את האחיזה של אלקו בתחום האנרגיה ותעניק לה כוח צרכני אדיר. שכן בנוסף לסופרגז היא מחזיקה, באמצעות אלקטרה מוצרי צריכה, ברשת מחסני חשמל, הנחשבת לרשת הקמעונאית הגדולה במדינה למוצרי חשמל.

רוצה 1.2 מיליארד שקל

תשובה מעוניין לקבל עבור דלק ישראל, כולל תחנות הדלק, 1.2 מיליארד שקל, מחיר המשקף את ההון העצמי של החברה. אולם הרכישה, שתתחלק ככל הנראה לשתי עסקאות, של תחנות הדלק ושל תחנות הכוח, תסתכם במעט פחות מזה.

תשובה נאלץ לממש את דלק ישראל בשל הצניחה בשווי קבוצת דלק ובמניות החברה־הבת דלק קידוחים. דלק ישראל חזיקה ב־239 תחנות דלק ציבוריות, מהן 178 בהפעלה עצמית שלה. אתרי התדלוק כוללים 196 חנויות נוחות, מהן 160 בהפעלתה והיתר בזכיינות. דלק ישראל היא חברה רווחית, שמגלגלת מחזור שנתי של 5 מיליארד שקל (כנגזרת ממחירי הדלק), ומניבה רווח שנתי של 100 מיליון שקל. המצוקה התזרימית הביאה את דלק לממש 20% מ־IDE הנדסת התפלה תמורת 160 מיליון שקל, ואת תשובה עצמו למכור 70% מאלעד מגורים החדשה לישראל קנדה ב־205 מיליון שקל ושני מגרשים בשכונת בבלי לקבוצת חג'ג' ב־400 מיליון שקל.

תשובה: "נגיע להסכמות"

בתוך כך נודע ל"כלכליסט" כי אסיפת מחזיקי האג"ח של קבוצת דלק, שנועדה להיום, נדחית. נציגות המחזיקים החליטה לדחות לאחר שתשובה מסר לה שהוועדה המיוחדת, שהוקמה לבחון גיוס הון לחברה, אמורה לסיים דיוניה בימים הקרובים.

בעל השליטה בקבוצת דלק, יצחק תשובה, צילום: קבוצת דלק בעל השליטה בקבוצת דלק, יצחק תשובה | צילום: קבוצת דלק בעל השליטה בקבוצת דלק, יצחק תשובה, צילום: קבוצת דלק

גיוס הון הוא אחת משתי הדרישות המהותיות של הנציגות, שכוללת את מנורה, הראל ופסגות. אחרי הדיון אתמול, שהחל באווירה קשה והשתפר, העדיפו בנציגות להמתין למסקנות הוועדה לפני קיום האסיפה. תשובה לא הסכים להתחייב לגיוס הון וטען כי יש לקבוצה אמצעים נוספים להתנזל. "אני מבין שגם אתם צריכים לקבל ביטחונות ואין לי בעיה עם זה", אמר תשובה, ול"כלכליסט" נודע כי הוא הסכים לדון עם המחזיקים במתן שעבודים על נכסים, לאור חוב של 6.1 מיליארד שקל כלפיהם ללא שום ביטחונות. "כמו שהגעתי עם הבנקים להסכמות אגיע גם איתכם, אני מבטיח. אתם יודעים מה יש לנו להציע".

הנכס העיקרי של דלק הוא מניות השליטה בדלק קידוחים, שמרביתן משועבדות לבנקים, מלבד 10%. תשובה יכול להעניק למחזיקים שעבוד על תמלוגים מתמר למשל, או על בית דלק. "מרגע שנהיה שקט, מניית דלק קידוחים טסה", אמר תשובה ביחס להחלטתם לכנס אסיפה מחר, ופרסומה באתר "כלכליסט" בערב פסח. "ניסיתם להרוס? מה רציתם? שבאמצע החג HSBC ימכרו מניות כמו סיטי, ואז תגיעו ביום ראשון למשרד ותראו שאין מניות?".

תגיות